Od jakiegoś pół roku mam problem z zasięgiem. Posiadam antenę Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO od Cybertech z 10m kabla, już blisko rok czasu. Na początku wszystko ładnie działało, RSSI stabilne na poziomie -77dBm i internet działał stabilnie, po około pół roku RSSI skacze, od -83dBm do -95dBm, zrywa czasem połączenie lub internet działa niestabilnie, przez co ładowanie stron się "zawiesza".
Myślałem, że problemem jest to, że modem przełącza się na 800MHz, więc wgrałem alternatywny firmware i na stałe ustawiłem 1800MHz. Sprawdziłem również na dwóch różnych modemach: HUAWEI E3272 i HUAWEI E3372. Niestety problem występuje nadal.
Dziś przeprowadziłem test i:
- na podłączonej antenie mam parametry: RSSI -83dBm i wynik speedtesu

- postawiłem router z wpiętym modemem na balkonie, bez podłączonej anteny, jakieś 7 metrów niżej niż jest antena: RSSI waha się -81dBm - -83dBm i wynik speedtestu

Moja odległość od nadajnika w linii prostej to 3,1km, jednak jest to teren górzysty (Bieszczady) i brak widoczności nadajnika, więc sygnał jest odbierany przez odbicie, a antena była ustawiona tak, że sygnał był najlepszy.
Czy więc można podejrzewać, że antena się zepsuła i reklamować ją u producenta, biorąc pod uwagę, że wcześniej było OK?