Czy antena się zepsuła?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kamil_bk
Początkujący użytkownik forum

Czy antena się zepsuła?

Post autor: kamil_bk »

Witam,

Od jakiegoś pół roku mam problem z zasięgiem. Posiadam antenę Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO od Cybertech z 10m kabla, już blisko rok czasu. Na początku wszystko ładnie działało, RSSI stabilne na poziomie -77dBm i internet działał stabilnie, po około pół roku RSSI skacze, od -83dBm do -95dBm, zrywa czasem połączenie lub internet działa niestabilnie, przez co ładowanie stron się "zawiesza".

Myślałem, że problemem jest to, że modem przełącza się na 800MHz, więc wgrałem alternatywny firmware i na stałe ustawiłem 1800MHz. Sprawdziłem również na dwóch różnych modemach: HUAWEI E3272 i HUAWEI E3372. Niestety problem występuje nadal.

Dziś przeprowadziłem test i:
- na podłączonej antenie mam parametry: RSSI -83dBm i wynik speedtesu
Obrazek
- postawiłem router z wpiętym modemem na balkonie, bez podłączonej anteny, jakieś 7 metrów niżej niż jest antena: RSSI waha się -81dBm - -83dBm i wynik speedtestu
Obrazek

Moja odległość od nadajnika w linii prostej to 3,1km, jednak jest to teren górzysty (Bieszczady) i brak widoczności nadajnika, więc sygnał jest odbierany przez odbicie, a antena była ustawiona tak, że sygnał był najlepszy.

Czy więc można podejrzewać, że antena się zepsuła i reklamować ją u producenta, biorąc pod uwagę, że wcześniej było OK?
Upgreydd
Użytkownik forum

Re: Czy antena się zepsuła?

Post autor: Upgreydd »

Bez drugiej anteny do testów bądź pomiarów Twojej anteny się nie obejdzie. Jedyne co możesz sprawdzić to czy występuje przejście między plusem i minusem anteny.
kamil_bk
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kamil_bk »

Sprawdziłem miernikiem i występuje "przejście".
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Upgreydd pisze:to czy występuje przejście między plusem i minusem anteny.
A od kiedy antena ma plus i minus? Pomijam fakt że taki pomiar nie ma sensu bo nic z niego nie wynika.
Nie pomagam na PW!
Upgreydd
Użytkownik forum

wojteks pisze:A od kiedy antena ma plus i minus? Pomijam fakt że taki pomiar nie ma sensu bo nic z niego nie wynika.
Nie fachowo się wyraziłem, sorki. Chodziło mi o sprawdzenie przejścia między żyłą a oplotem kabla.
Ten pomiar ma sens. Złamany / urwany kabel antenowy możesz w ten sposób sprawdzić na upartego. Nie sądzę, aby autor postu posiadał w domu aparaturę pomiarową, na którą większość allegrowych firm nie może sobie pozwolić. Na pewno lepiej wyszło by porównywanie z inną sprawną anteną, Ewentualnie pomiar indukcyjności anteny o ile masz miernik. Na tym kończą się możliwości sprawdzania sprawności anteny w domu, tak mi się zdaje, a jeśli się mylę to chętnie dowiem się co jeszcze autor może "zmierzyć" domowymi sposobami.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-08-29, 11:01 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-08-29, 10:01 przez Upgreydd, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Upgreydd pisze:Nie fachowo się wyraziłem, sorki.
To ze sie niefachowo wyrazasz nikomu nie przeszkadza. Gorzej ze piszesz o rzeczach ktorych nie rozumiesz i wydaje Ci sie, ze jak uzyjesz jakiegos powaznego slowa to bedziesz "ekspertem".
Upgreydd pisze:Złamany / urwany kabel antenowy możesz w ten sposób sprawdzić na upartego.
O ile antena miala zwarcie DC. A nie musiala. Zreszta nawet jesli kabel sie zlamal, to co najwyzej nie zrobisz na nim lampy do piwnicy. Bo wysokie czestotliwosci kieruja sie troche innymi zasadami. Zastanow sie, n.p. jak to jest, ze miedzy nadajnikiem a odbiornikiem nie ma kabla, a sygnal jest.
Upgreydd pisze:na którą większość allegrowych firm nie może sobie pozwolić
Od kiedy firmy na alegro sa alfa i omega jesli chodzi o kompetencje?
Upgreydd pisze:pomiar indukcyjności anteny
Brzmi bardzo madrze, ale pasuje jak diamentowa korona swini.
Upgreydd pisze:chętnie dowiem się co jeszcze autor może "zmierzyć" domowymi sposobami
Zierzyc moze duzo. Tylko nie ma sensu zeby to zmierzyl, bo sam tych pomiarow nie zinterpretuje.
Nie pomagam na PW.
Upgreydd
Użytkownik forum

To ze sie niefachowo wyrazasz nikomu nie przeszkadza. Gorzej ze piszesz o rzeczach ktorych nie rozumiesz i wydaje Ci sie, ze jak uzyjesz jakiegos powaznego slowa to bedziesz "ekspertem".
Nie uważam się za eksperta i jestem tu raczej aby się dowiedzieć czegoś więcej i naprostować moją niewiedzę.
key pisze:Od kiedy firmy na alegro sa alfa i omega jesli chodzi o kompetencje?
Nie są, dla tego allegrowych składaczy anten nie brakuje.
key pisze:Brzmi bardzo madrze, ale pasuje jak diamentowa korona swini.
key pisze:Zierzyc moze duzo. Tylko nie ma sensu zeby to zmierzyl, bo sam tych pomiarow nie zinterpretuje.
Mój błąd w takim razie. I przepraszam autora za wprowadzanie w błąd. Proszę Cię więc rozwiń temat, chętnie dowiem się czegoś więcej na temat pomiarów w domowych warunkach :ok:
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Brak widocznośći optycznej = panel działa jak chce, jedyne co mogło się zepsuć to połączenie przewodu. Przy braku widoczności stosuje się wynalazki typu patelacha z modemem własnej roboty kosmiczna antena biquad itp. i liczy się na szczęscie lub firmowe drogie anteny yagi/grid u nas niestety nie dostępne, zapewne przez popyt na te panelowe latawce.

Czyli sprawdzasz to najprościej jak się da, łącząc wyjscie modemu czy też routera z tx/rx do przewodu tylko nr1 anteny, sprawdzasz wynik i następnie wkładasz w to samo wejscie w modemie/routerze przewód nr2 i sprawdzasz wynik. jak jest spora różnica zanczy, że np. konektor jest nie sprawny czy też koło niego złączka jest np. zle zacisnięta.
Zawsze możesz odwrócić tyłem tą antene też ma niezły zysk ;) u mnie to nawet stabilniej działała niż przodem mimo ciut gorszych parametrów.

Jak pisałem w mojej sprawie do producenta dowiedziałęm, się że bubla nigdy nie było w samej antenie, zdażały się czasami wadliwe konektory do modem lub też były zwroty typu 'nie działa oddajcie kasę' co oznaczało antena ok jednak się nie sprawdziła.
ODPOWIEDZ