Internet do samochodu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MiKO
Użytkownik forum

Internet do samochodu

Post autor: MiKO »

Witam.
Mam dość nietypowe pytanie i nie wiem czy będziecie w stanie mi na nie odpowiedzieć :)
Zacznę od początku. Mam w samochodzie stację multimedialną (coś jak tablet z androidem). Mogę odbierać w niej internet po przez WiFi oraz po przez modem usb (mam Huawei E3131 + antenkę na dachu). Internet głównie ma służyć do radia internetowego, map Google, You Tube.
Wziąłem internet z Play'a uradowany, że będę miał zasięg czterech sieci. Moje rozczarowanie jest ogromne, bo dopiero teraz doczytałem na forach internetowych, że Play Online nie działa w roamingu. Czyli pozostaje mi tylko zasięg Playa!
W pobliżu miejscowości internet działa i to nawet nie źle. Gdy tylko odjadę gdzieś dalej internetu nie ma (komórka z Playa przechodzi na roaming - głównie T-mobile) :(
Mam dość tanią taryfę za 30zł, tak więc nie uwiązałem się z nimi jakimiś wielkimi zobowiązaniami miesięcznymi, ale...
Teraz zastanawiam się, czy nie podpisać umowy z inną siecią, tylko jaką?
Która sieć komórkowa ma najlepiej rozbudowaną sieć w pobliżu głównych dróg?
Nadmienię, że jeszcze mam iPlusa, ale on w mojej okolicy (Zakopane), bardzo słabo działa. Niby zasięg jest, ale speedtesty nie wychodzą najlepiej.
Orange, T-Mobile? Chodzi o zasięg 3G, bo nic więcej mi nie potrzeba.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Internet do samochodu

Post autor: Jo_gurt »

Możesz sobie wziąć Play, ale w ofercie głosowej, np. na kartę - wtedy masz zasięg 4 sieci. Kwestia tego ile zużywasz pakietu. Za 20-30zł dałoby radę mieć ~2GB/miesiąc.
albi4
Początkujący użytkownik forum

Post autor: albi4 »

Fakt mobile na kartę ,pakiet 10GB internetu za 29zł.

Korzystasz z dowolnej sieci w Polsce w dowolnej technologii.
MiKO
Użytkownik forum

2GB to raczej mało, potrzebuję około 15GB na miesiąc.
Sprawdzam ofertę Fakt Mobile, ale okazuje się, że to jest oferta Playa... Czy to jest tak jak oferta głosowa, ten pakiet 10gb?
Gdzie można kupić ich starter?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Optymalnie to kupujesz starter głosowy z Play, najlepiej z RWK http://www.play.pl/oferta/play-karta/pl ... -waznosci/ i możesz sobie kupować pakiety 10GB za 10 zł.http://www.telepolis.pl/wiadomosci/10-g ... 34139.html
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Ja mam Orange w tablecie (dodatkowa karta do tej co siedzi w routerze).
W tym roku podczas wakacji jeździłem trochę po Polsce po "głównych drogach" - autostrady A4 i A1, ekspresówki i drogi krajowe.
Próbowałem parę razy w drodze skorzystać z google na postojach (stacje, MOP-y, parkingi).
I niestety poza miastami gdzieś w polu jest bardzo słabo - połączenie "niby" jest, ale w większości przypadków tylko Edge,
i praktycznie nie da się z tego korzystać do przeglądania stron, co chwile rozłącza i pisze "strona niedostępna".
O youtube to całkiem zapomnij :)
Natomiast w miastach i miasteczkach działa OK.
Nie jestem pewien czy zmiana operatora wiele tu pomoże.
MiKO
Użytkownik forum

Kupiłem starter T-mobile internet na kartę. Pojeździłem po okolicy i tam gdzie Play już dawno nie miał zasięgu (strefa przygraniczna) T-mobile śmiga. Na odcinku około 60km radio internetowe buforowało się (około 4 sekundy) dwa razy.
Z tym Playem na kartę i 10gb za 10zł/mies. to by było idealne rozwiązanie i jeszcze zasięg 4 sieci. Super sprawa, tylko z tego co czytam to oferta jest ważna do 30 listopada :(
Czekam jeszcze na starter z 7gb od Orange i zobaczę jak to działa. Jak na razie T-mobile wygrywa, choć nie przepadam za tą siecią.
matek451
Guru bezprzewodowy

Orange będzie działał podobnie do T-mobile, korzystają z tej samej sieci NetWorks. Promocja Play do końca listopada +30 dni pakiet czyli do końca roku. Póki co korzystasz i czekasz na rozwój sytuacji.
patryxx
Początkujący użytkownik forum

Post autor: patryxx »

Miałem podobne problemy zimą w Play z zasięgiem jak pojechałem w góry i nagle byłem bez intrenetu cały wyjazd, w Zakopcu łapało ale już w Kościelisku gdzie byłem w domku już nie. Poczytałem i między innymi po tym artykule- http://www.telix.pl/artykul/t-mobile-po ... 68388.html zmieniłem operatora na T-mobile i muszę przyznać, że latem z internetem w telefonie nie miałem problemów żadnych.
MiKO
Użytkownik forum

Zamówiłem kilka starterów różnych operatorów z pakietami internetowymi.
Orange - odpada już na samym starcie. O ile modem połączy się z internetem po przez komputer, to sama stacja multimedialna już się nie łączy. Niby jest zasięg i wszystko ok, ale nie łączy się z internetem. Dlaczego? Nie wiem i nie chce mi się z tym bawić.
Heyah - Miały być startery T-mobile ale dostałem Heyah. Tak mi się zdaje, że ta sieć jest traktowana drugorzędnie przez T-mobile. Zasięg dużo słabszy niż T-mobile, ale zobaczymy co wyjdzie dalej.
Dawno dawno temu miałem do czynienia z Blueconnectem i były to bardzo złe wspomnienia (jakieś 7 lat temu). Widzę, że jest lepiej jak do zastosowań jak dla moich potrzeb o niedużej przepustowości łącza (3-4Mb/s), więcej mi nie potrzeba do samochodu.

Teraz uwaga. Otrzymałem nieoficjalną informację od konsultanta Play, że planują wprowadzenie roamingu T-mobile do oferty Play Online. Ciekawe kiedy to zrobią, bo ponoć już trwają testy. Było by to idealne rozwiązanie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Takie gadki od konsultantów to już dawno słyszałem. I skąd ten zachwyt? Dzisiejsze oferty Play Online to wielka lipa i po co ci one? Przecież póki co masz na ofertach głosowych Play 10GB za 10 zł i na dodatek możesz w nich korzystać z roamingu T-Mobile na 3G a w trasie to głównie z UMTS900 NetWorks. Więc po co pakować się w drogi abonament internetowy Play. Orange i T-Mobile mają zbliżony zasięg 3G, korzystają z tej samej sieci, Heyah nie ma żadnych ograniczeń to marka T-Mobile na kartę.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

MiKO pisze:Teraz uwaga. Otrzymałem nieoficjalną informację od konsultanta Play, że planują wprowadzenie roamingu T-mobile do oferty Play Online. Ciekawe kiedy to zrobią, bo ponoć już trwają testy. Było by to idealne rozwiązanie.
No jeden z użytkowników pisał, że mu na Play Online włączyli dostęp do T-Mobile w jego lokalizacji.
Jako klient Orange mam jednak nadzieję, że to się nie stanie. W rejonach gdzie nie ma sieci macierzystej Playa, a tylko Orange/T-Mobile, szczególnie z samym UMTS900, korzystanie z sieci to tragedia.
matek451
Guru bezprzewodowy

I nie ma się co dziwić, przecież UMTS900 NetWorks nie może dać rady jak użytkowników Orange , T-Mobile oraz roamingowych z Playa coraz więcej i to w ofertach abonamentowych, na kartę czy MVNO a każdy z nich do ofert głosowych daje coraz większe pakiety. Trwa swoisty wyścig kto da więcej za jak najmniej więc ludziska korzystają. A operatorzy mają gdzieś, że sieć nie wyrabia. W regulaminach nikt nie gwarantuje zasięgu a tym bardziej prędkości.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

No nie ma. Jednak Orange/T-Mobile to widzą i już pojawiło się pozwolenia dodające UMTS2100 i LTE1800 w tej lokalizacji.
ODPOWIEDZ