Internet bezprzewodowy 3g bez limitu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Akwinata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Internet bezprzewodowy 3g bez limitu

Post autor: Akwinata »

Witam serdecznie,

jako, że kilka miesięcy temu, użytkownicy tegoż forum pomogli mi w doborze anteny i ustabilizowaniu sygnału, toteż chciałbym się zorientować, jak wygląda kwestia internetu bez limitu w technologii 3g w Orange, T-mobile lub Plusie. Niestety nie mam zarejestrowanej firmy, więc raczej wchodzą w grę jedynie umowy indywidualne (od biedy będę starał się znaleźć kogoś, kto ma firmę i wziąć to na niego). U samych operatorów dowiedziałem się, że jedynie T-mobile na firmę oferuje internet w 3g bez limitu, ale czy może ktoś z was ma jakiś inny pomysł? Może jakaś kombinacja pakietów na kartę czy coś takiego? Jestem w tym zielony, a w necie nic odpowiadającego mi nie mogę znaleźć. Z doświadczenia np. z telewizją satelitarną wiem, że to, co mówią przedstawiciele, a to co można uzyskać w inny sposób, różni się, więc może i w tym wypadku tak się uda.

Nadmieniam, że na LTE w swojej lokalizacji nie mogę na razie liczyć. Być może w przyszłym roku będzie taka możliwość (miejscowość Ponikła, 26-315, w okolicach Poświętnego). Mam już router, więc sprzęt nie jest konieczny (mam Huawei B315).

Dziękuję za ewentualną pomoc :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet bezprzewodowy 3g bez limitu

Post autor: ja.michal »

Bez limitu prędkości czy danych? :)

Bez limitu danych i prędkości nie ma oferty. To znaczy jest prepaid - ile kasy wydasz tyle masz GB. Bez limitu danych jest właściwie większość ofert.

W opcji na abonament, z tych operatorów, których wymieniłeś, najbliższe jest Orange bo można włączyć noce bez limitu w godzinach 0:00-12:00 więc połowa doby nie zmniejsza limitu głównego.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ofertę T-Mobile dla firm znasz. Masz też zasięg 3G i LTE Plusa/CP. Nowa oferta posiada duże limity dla obydwu technologii oraz możliwość dalszego korzystania na LTE. Oczywiście nadal obwarowane FUP i lejkiem 32kb/s. Do tego 200GB w nocy za 2,90 zł.Oferta szczególnie korzystna dla posiadaczy usług w Plusie/CP ze SmartDom2. Warto brać ze sprzętem, jest o 10 zł droższa ale B315s-22 sprzedasz za 400zł ( zapłacisz 21x10 zł). Zasięg 3G masz z BTS-a UMTS900Aero2 w Rzeczycy lub Lisie Nory. Jeśli chodzi o LTE to zasięg z BTS-a LTE800Sferii w Lisich Norach. Prędkości na LTE800 teoretycznie do około 20Mb/s). Z ofert na kartę , Play oferta głosowa i 10GB za 10 zł i roaming krajowy na 3G z T-Mobile, BTS NetWorks w Studziannej( działa na UMTS2100 z HSPA+DC i UMTS900 z HSPA+) lub UMTS900 z Rzeczycy. Oczywiście w zależności od wyboru technologii odpowiednia antena kierunkowa.
fusse
Użytkownik forum

Post autor: fusse »

w orange dla firm masz nielimitowane 3g/lte bez limitu predkosci i pobranych danych, oczywiscie w granicach rozsądku, tak jak wszyscy maja zapis w regulaminie o lejku do 64kb/s dla nadmiernie obciążających bts. obecnie mam transfery (jeszcze na telefonie) miedzy 25-27mbit, czyli lepiej jak lte plusa na sferii800. fakt internet nie jet tani, 75zl netto, jakies 98zl brutto. ale np w moim przypadku , lepsze to niż neostrada za 70zl lub radiówka 8mbit za 80zl . a i bonik do mediamarkt na 1000zl zagarnąłem , a za 250zl kupilem router b593 na alle. Ty router masz, to 1000zl jak znalazl na nowy telewizor lub robocik dla Pani :))
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

EE, jakie 75 zł netto :) ??

Ja widzę dla firm 69,99 netto :) a jeśli tylko LTE to nawet i 49,99 netto

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
fusse
Użytkownik forum

Nie oplaca sie brac bez sprzetu, dajesz 5zl netto wiecej co miesiac, a zgarniasz albo sprzet,albo bon na 1000zl do saturna lub mediamarkt wazny 5lat. O ofercie lte nie pisalem,kolega szuka 3g nielimitowane.
Akwinata

Chodzi mi o limit danych.

matek451 - LTE u mnie nie działa. Temat przerabiany wielokrotnie i niestety jeża pod włos się nie urodzi ;)

fusse - w punkcie Orange powiedzieli mi, że nie mają nawet na firmę opcji 3g bez limitu danych. Bez względu na to, czy ze sprzętem, czy bez. To w końcu jak to wygląda?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

fusse pisze:...w orange dla firm masz nielimitowane 3g/lte bez limitu predkosci i pobranych danych...
Poproszę o link do tej oferty oraz jej regulaminu.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
fusse
Użytkownik forum

To klamali w punkcie i nie znaja swojej oferty. Prosze bardzo, sam sim, z urzadzeniem itd :http://www.orange.pl/kid,4003445797,id, ... ticle.html regulamin i cennik jest tez na stronie :http://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary ... 825574.pdf
fusse
Użytkownik forum

Aha i mam taka oferte od 2rygodni, jade tylko na hspa+dc
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

fusse pisze:...To klamali w punkcie i nie znaja swojej oferty...
Tyle, że ja usłyszałem to samo ;) Załączony regulamin jasno mówi, że dla najwyższego pakietu nie ma limitów prędkości po przekroczeniu pakietu danych.

O kartach wartych 1000 zł do Media Markt też w salonie nie było mowy. Być może to oferta przez Internet.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
matek451
Guru bezprzewodowy

@Akwinata oczywiście zasięg LTE800 jest od niedawna. Pojawił się wraz z uruchomieniem sieci LTE800Sferii uruchomionej pod koniec marca a BTS Lisie Nory lub ewentualnie Rzeczyca uruchomiono w ostatnim czasie ( w maju nie działały). Warto zapytać na http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100 ... start=3735 oraz zrobić testy na B315 wymuszając LTE800 za pomocą programu LTEWatchH, . Do LTE możesz wykorzystać antenę ATK-10 lub ATK-20 jeśli taką posiadasz. Ustaw na Lisie Nory lub Rzeczycę i testuj.
fusse
Użytkownik forum

Co do kart 1000zl do mediamarkt czy saturna, na stronie wybierz sobie pakiet i kliknij jakbys chcial kupic, bedziesz mial do wyboru routery,tablety itd i tez m.in karty do tych sklepow. Ja akurat kupowalem na miejscu ten internet to dostalem od reki. To jest ta promocja co jest w media tzw ceny z orange. Zmien salon jak tak bardzo sa niedoinformowani, na stronie masz jasna oferte. Za 69zl netto nielimitowane 3g/lte, nawet w regulaminie jest o tym mowa. Jedyny zapis jaki jest u wszystkich operatorow to ten o nadmiernym obciazaniu btsu. Pytalem o ten zapis, tlumaczyli ze tyczy sie tych co udostepniaja internet dla paru osob ktore ciagle pobieraja, zwiazku z czym ciagle zapychaja bts, lub takich co chca sobie serwer postawic. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> sciagnalem jakies 80gb w 2 tygodnie i nic nie zblokowali. Jak slysze o transferach w plusie lte czy przeciazonym lte playa to 25 do 30mbit w hdpa+dc uwazam za spoko wynik,ktory w zupełności wystarcza do codziennego uzytku, cos mozna sciagnac, transfery ponad 3mb/s , weeb.tv dziala w hd bez bufora, fullhd na youtube dziala, pingi w okolicach 50-60ms, w WoT mozna pograc :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Tłumaczenia konsultantów na temat klienta , który nadmiernie obciąża sieć to ich własna nie poparta regulaminem twórczość. Zgodnie z pkt.22 "Orange, m
ając na względzie konieczność zapewnienia wszystkim Abon
entom Mobilnej Sieci Orange jak najlepszej jakości świadczenia usług, informuje,
że w przypadku obciążenia sieci przez danego Abonenta, wynikającego z takiego sposobu korzystania z usługi transmisji danych,
które zagrażałoby
stabilności funkcjonowania i d
ostępności sieci dla innych Abonentów,
Orange
zastrzega sobie prawo do czasowego (jednak nie dłużej niż do zakończenia
bieżącego okresu rozliczeniowego) ograniczenia prędkości transmisji danych do 64 kb/s. " Brak tu definicji co to jest zagrożenie stabilności funkcjonowania, nie ma nic o serwerach czy udostępnianiu łącza. To normalna odmiana FUP w wykonaniu Orange. Oczywiście 160GB jak w niższej taryfie gwarantowane. Tylko nic na temat limitu nocnego i to jest słaby punkt oferty.
fusse
Użytkownik forum

Wszystko co napisales to prawda,choc na dzien dzisiejszy chyba nie ma lepszej oferty tzw nolimit dla technologi 3G. I wydaje mi sie,ze tego typu zapisy beda zawsze, w celu zostawienia sobie furki przez operatora dla tzw heavyuser's . W tanszych opcjach tego internetu z orange dla firm w regulaminie jest dosc jasny zapis o lejkach po przekroczeniu odpowiedniej ilosci danych.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Orientujesz się może czy można do tego dokupić publiczne IP? Jeśli tak to za ile miesięcznie?
matek451
Guru bezprzewodowy

Oczywiście w taryfach biznesowych Orange jest opcja stałego IP z dostępem z zewnątrz, koszt 15 zł/m-c. W zamieszczonym na stronie Orange regulaminie http://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary ... 790407.pdf jest usługa nielimitowanego transferu 0-8 za 5 zł. Jednak brak w niej wyszczególnionego planu taryfowego Internet LTE dla Firm Maksymalny.Jak wygląda więc uruchomienie w tej taryfie? Dla tańszych taryf z limitem jest dostępny.Liczę, że Orange ekspert się wypowie.
xyy333
Stały użytkownik forum

Post autor: xyy333 »

jest jeszcze oferta t-mobile dla przenoszacych internet stacjonarny 59 pln + vat
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Akwinata pisze:Chodzi mi o limit danych.
To w żadnej taryfie nie ma limitów danych tylko prędkość spada.
Akwinata

ja.michal - ciekawe co mi po Internecie, w którym prędkość spadnie do 64kb/s :p może źle się wyraziłem, ale generalnie chodzi mi o brak limitu w sensie takim, że mogę spokojnie korzystać bez niespodzianek w postaci spadku prędkości. Nie korzystam aż tak hardkorowo, także te ok. 200-250 GB powinny mi spokojnie wystarczyć w miesiącu i nie wejdę w, jak to nazywacie, lejek.

matek451 - Lisie Nory odpadają. U mnie jest takie ukształtowanie terenu, że mimo, że Studzianna jest bliżej, to HSPA łapie mi z Rzeczycy, bo jest mniej drzew. Będę walczył z masztem, żeby załapać się na Studziannę, bo tam w okolicy wszyscy mają net przewodowy i ten BTS jest prawie w ogóle nieobciążony, natomiast Rzeczyca zbiera wszystkich z okolicznych wsi i działek, więc w weekendy robi się totalny sajgon.

Jest jakiś soft, który sprawdzi mi, do którego BTSa podłączył się mój B315?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Spróbuj LTEWatch.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

200-250 GB w 3G to nie jest hardcorowo :) ??

Obawiam się że jest :)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Akwinata

onken pisze:200-250 GB w 3G to nie jest hardcorowo :) ??

Obawiam się że jest :)
Jest? No nie róbmy kpin. :D Ten net, ktory mam, potrafi bez anteny wyciągnąć 8-12 mbps (od 23:30 do 8 rano działa tak bez jakichś znaczących wahań, w dzień gorzej, ale antena to stabilizuje), wiec w godzinę jestem w stanie zassać ok. 1GB. Jak ktos naprawdę mocno ściąga i surfuje, to przy tym transferze mozna w dobę 20 GB sciągnąć (przy podobnym necie kablowym tak wlasnie robiłem...). W miesiącu daje to 600 GB, wiec 200 to nawet nie jest połowa. A przypominam, że są tacy, którzy na 3G maja 20mbps.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Ja nie mówię że się nie da, tylko net mobilny nie służy do robienia backupu internetu - z założenia bo nikt by nie mógł z niego swobodnie korzystać ( wynika to z założeń technicznych stacji ) gdyby się "podłączyło" wielu takich ssaczy i osobiście jestem za tym by wprowadzać wtedy lejki nawet i po 8 kbps.

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Akwinata

onken pisze:Ja nie mówię że się nie da, tylko net mobilny nie służy do robienia backupu internetu - z założenia bo nikt by nie mógł z niego swobodnie korzystać ( wynika to z założeń technicznych stacji ) gdyby się "podłączyło" wielu takich ssaczy i osobiście jestem za tym by wprowadzać wtedy lejki nawet i po 8 kbps.
Wiem o co chodzi, ale specyfika mobilnego Internetu w Polsce w małych miejscowościach jest taka, że ma on zastępować net kablowy, którego albo nie ma w ogole (jak u mnie), albo jest beznadziejny. W takim wypadku nie ma co sie dziwić, że ludzie korzystają z niego normalnie. Ale temat nie jest o tym, więc koniec offtopu :)

Jest jakaś umowa w Orange na 6 miesięcy z darmowymi nocami. Chyba poczekam na rozwój infrastruktury i sie przemecze. Tyle tylko, czy Orange nie robi jakichś żartów, w stylu "darmowe noce, ale czasami transfer ściągnie, bo tak".
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

onken pisze:Tyle tylko, czy Orange nie robi jakichś żartów, w stylu "darmowe noce, ale czasami transfer ściągnie, bo tak".
Kiedyś zdarzały się takie błędy, ale od ponad roku nic takiego mi się nie przytrafiło. Nie trzeba nawet resetować połączenia.
Niestety to zdarzało się u każdego operatora, piszę z praktyki. Jeśli zdarzyło się to w Orange to zwracali transfer w jednej rozmowie telefonicznej.
Akwinata

radius pisze:Spróbuj LTEWatch.
Spróbowałem. Ten program jest chyba tylko do technologii LTE. Czy jest jakiś program do 3g i mojego modemu (Huawei B315)?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Dobrze wiedzieć. Odrzuciłem D-Link DWR-956, bo ma liche MENU "pomiarowe". Myślałem, że jak kupię B315 to sobie LTEWatch wymuszę UMTS2100 i na podstawie sygnału ustawię antenę. Tam gdzie będę użytkował też nie ma LTE, więc chyba i ten model odpada.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Do ustawiania anten jednak lepiej mieć modem na USB, w którym bez problemu można wymusić konkretną częstotliwość (np. Huawei).
Akwinata

radius pisze:Dobrze wiedzieć. Odrzuciłem D-Link DWR-956, bo ma liche MENU "pomiarowe". Myślałem, że jak kupię B315 to sobie LTEWatch wymuszę UMTS2100 i na podstawie sygnału ustawię antenę. Tam gdzie będę użytkował też nie ma LTE, więc chyba i ten model odpada.
Jeśli chodzi o samo wymuszenie danej technologii to w menu B315 istnieje taka możliwość, ale już bez ustawienia częstotliwości. Był jakiś update softu, ale nie zrobiłem go i nie wiem czy pojawiła się taka możliwość.
ODPOWIEDZ