Nokia 6080, kabel CA-42 i iPlus

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bravado11
Początkujący użytkownik forum

Nokia 6080, kabel CA-42 i iPlus

Post autor: Bravado11 »

Witam wszystkich

Niedawno kupiłem do swojej Nokii 6080 kabel CA-42. Nieoryginalny, w menedżerze urządzeń wykrywa go jako Prolific USB-com cośtam cośtam. Od czasu do czasu przy podłączaniu pojawia się komunikat "akcesorium niekompatybilne" ale generalnie telefon jest wykrywany i kabelek współpracuje z PC Suite.

Schody zaczęły się kiedy postanowiłem (a jakże :)) założyć sobie bezprzewodowy net w promocji iPlusa (tej dla abonentów Plusa - z aktywacją i deaktywacją w dowolnym momencie).

Okazało się, że PC Suite, który ma sterowniki do modemu 6080 nie wykrywa go przez mój kabelek. Tutaj dogrzebałem się niby obejścia tego problemu, tzn. ręcznie dodałem modem z Nokii 3230 (podobno większość sterowników z listy Nokii pasuje). Kwerenda modemu w zakładce Diagnostyka pokazuje AT+GMM Nokia 6080 i jeszcze wiele różnych AT cośtam przy których w większości jest napisane "sukces", więc mniemam że ten modem jest jako tako wykrywany.

Skonfigurowałem połączenie tak jak zalecają na stronie iPlusa - numer *99#. Na telefon ściągnąłem ustawienia ze strony Nokii. Problem pojawia się przy łączeniu - na komputerze łączenie dochodzi do okienka "Trwa rejestrowanie komputera w sieci", natomiast na telefonie najpierw wyświetla się "Tworzenie połączenia" po czym "Nieważny pkt dostępu do danych pakietowych" i to jest koniec łączenia.

Próbowałem ściągać ustawienia ze strony iPlusa - z takim samym rezultatem. Usługa jest aktywna (sprawdziłem w e-boku). PC Suite jest wyłączony, połączenia w Connection Manager odznaczone. Punkt dostępu do danych pakietowych w telefonie mam ustawiony na "internet, www.plusgsm.pl". No i nie wiem w czym jest problem, czy czegoś nie skonfigurowałem, czy to nadal wina kabelka (nie chcę dać się wydoić Nokii na oryginał, gdybym wiedział że biorą 100zł za kawałek drutu przemyślałbym 2 razy kupno telefonu).

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Pozdrawiam, Rafał
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Nokia 6080, kabel CA-42 i iPlus

Post autor: Engelbert »

"Nieważny pkt dostępu do danych pakietowych"
Trzymaj się tego problemu.

Możesz albo sprawdzić punkt dostępu w telefonie albo dopisz w zaawansowanych właściwościach modemu dodatkowe polecenie inicjujące: at+cgdcont=1,"IP","internet"
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Było spróbować z innym numerem *99***1# i w ustawieniach modemu w telefonie wpisz APN www.plusgsm.pl
Bravado11
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Bravado11 »

Dzięki. Zadziałało po zmianie APN i dodaniu komendy we właściwościach modemu.
ODPOWIEDZ