Niedawno kupiłem do swojej Nokii 6080 kabel CA-42. Nieoryginalny, w menedżerze urządzeń wykrywa go jako Prolific USB-com cośtam cośtam. Od czasu do czasu przy podłączaniu pojawia się komunikat "akcesorium niekompatybilne" ale generalnie telefon jest wykrywany i kabelek współpracuje z PC Suite.
Schody zaczęły się kiedy postanowiłem (a jakże

Okazało się, że PC Suite, który ma sterowniki do modemu 6080 nie wykrywa go przez mój kabelek. Tutaj dogrzebałem się niby obejścia tego problemu, tzn. ręcznie dodałem modem z Nokii 3230 (podobno większość sterowników z listy Nokii pasuje). Kwerenda modemu w zakładce Diagnostyka pokazuje AT+GMM Nokia 6080 i jeszcze wiele różnych AT cośtam przy których w większości jest napisane "sukces", więc mniemam że ten modem jest jako tako wykrywany.
Skonfigurowałem połączenie tak jak zalecają na stronie iPlusa - numer *99#. Na telefon ściągnąłem ustawienia ze strony Nokii. Problem pojawia się przy łączeniu - na komputerze łączenie dochodzi do okienka "Trwa rejestrowanie komputera w sieci", natomiast na telefonie najpierw wyświetla się "Tworzenie połączenia" po czym "Nieważny pkt dostępu do danych pakietowych" i to jest koniec łączenia.
Próbowałem ściągać ustawienia ze strony iPlusa - z takim samym rezultatem. Usługa jest aktywna (sprawdziłem w e-boku). PC Suite jest wyłączony, połączenia w Connection Manager odznaczone. Punkt dostępu do danych pakietowych w telefonie mam ustawiony na "internet, www.plusgsm.pl". No i nie wiem w czym jest problem, czy czegoś nie skonfigurowałem, czy to nadal wina kabelka (nie chcę dać się wydoić Nokii na oryginał, gdybym wiedział że biorą 100zł za kawałek drutu przemyślałbym 2 razy kupno telefonu).
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Pozdrawiam, Rafał