D-Link DWR-921 / T-Mobile (Internet bez limitu dla firm) - jakie prędkości?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Przenikający
Użytkownik forum

Re: D-Link DWR-921 / T-Mobile (Internet bez limitu dla firm) - jakie prędkości?

Post autor: Przenikający »

Jo_gurt pisze:Spróbuj bezpośrednio na DUK: 32 494 99 33 (to jest dla indywidualnych, można poprosić o przełączenie na biznes).
Ja miałem teoretycznie kontynuację usługi, ale zmieniałem indywidualne -> biznes. Niby instalacja niepotrzebna, ale i tak przyszedł pan i wymienił modem.
Właśnie po wczorajszym wysłaniu zapytanie o ofertę (UPC) dziś oddzwonił facet spod nr 32 494 94 80 i zaproponował mi za ten wariant (80/10 Mb/s) 80 zł netto!!! Mówię mu, że na ich stronie jest 75 zł netto, to odpowiedział, że widocznie wrzucili jakąś promocję, o której nie wiedział !!! :facepalm: 75 zł netto za instalację, z tego nie zrezygnują.
A może Ty masz jakiegoś operatora alternatywnego u siebie i dlatego tak zeszli z ceny?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

No jest Orange po świetle i Netia z VDSLem.
Przenikający
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:No jest Orange po świetle i Netia z VDSLem.
Aaa! To może Orange po świetle jest dla UPC konkurentem i dlatego tak zeszli z ceny? A jakie parametry, ceny oferuje Orange po świetle? I w jakim mieście się to dzieje?
Netia z VDSLem też u mnie jest, ale "konsultantka" przekazała mi, że w mojej lokalizacji osiągają download ~40 Mb/s, upload tylko trochę ponad 2 Mb/s. Download byłby dla mnie jeszcze OK, ale upload za niski.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Przenikający pisze:A jakie uzyskujesz wyniki? Czy ten sam router, jaka sieć, poziom sygnału (chociażby liczba kresek z strony admin. routera)?
Wyniki podałem kilka postów wcześniej, tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... 23#p510754
Poziom sygnału w pokoju mam "wszystkie kreski" (niestety ten router nie podaje innych danych).

Dziś jest tak - o 10MB/s gorzej niż 2 dni temu:
Obrazek

Ale tak naprawdę to mi w niczym nie przeszkadza,
czy prędkość jest 10 czy 30 MB/s to w przeglądaniu netu czy youtube (na 2 komputerach) nie widać żadnej różnicy.
Jedynie duże pliki się może ściągają dłużej, ale tak rzadko mam potrzebę że to dla mnie bez znaczenia.
Przenikający pisze:No właśnie i o to mi chodzi, żeby błyskawicznie odświeżało mi foldery w Outlooku na IMAPie. I jak przeciągam e-mail z katalogu do katalogu, to też żeby to się działo błyskawicznie.
A testowałeś jak to działa na tej instalacji ?
Outlook przy przeciąganiu folderu raczej chyba nie ściąga całej zawartości folderu a potem nie wgrywa go na nowo do innego przez sieć,
tylko wysyła request na serwer "przesuń "folder" i wszystko dzieje się na serwerze i na lokalnej kopii danych na dysku,
szybkość sieci może nie mieć tu dużego znaczenia ?
Poza tym to tylko poczta - znana już w czasach gdy były tylko modemy 56 kB/s, i wtedy też to chodziło dobrze.
Jedynie jak ktoś przyśle maila z załącznikiem XXX MB, to może trochę wolniej chodzić przy jego ściąganiu z serwera, ale zwykłe maile to nie sądzę.
Przenikający
Użytkownik forum

kordirko pisze: Dziś jest tak - o 10MB/s gorzej niż 2 dni temu:
Obrazek
Upload masz super. UPC chowa się. :)
kordirko pisze:
Przenikający pisze:No właśnie i o to mi chodzi, żeby błyskawicznie odświeżało mi foldery w Outlooku na IMAPie. I jak przeciągam e-mail z katalogu do katalogu, to też żeby to się działo błyskawicznie.
A testowałeś jak to działa na tej instalacji ?
Od tygodnia testuję.
kordirko pisze: Outlook przy przeciąganiu folderu raczej chyba nie ściąga całej zawartości folderu a potem nie wgrywa go na nowo do innego przez sieć,
tylko wysyła request na serwer "przesuń "folder" i wszystko dzieje się na serwerze i na lokalnej kopii danych na dysku,
szybkość sieci może nie mieć tu dużego znaczenia ?

No właśnie mam wrażenie, że jest inaczej - jeśli e-maile mają dużą objętość (z załącznikami), to trwa to dłużej i Outlook na pewien czas się zawiesza (bardzo irytujące). Jak się gdzieś indziej kliknie na nim, to wtedy w ogóle pada i trzeba go zamknąć/zrestartować.
Ostatnio zmieniony 2015-09-24, 19:48 przez Przenikający, łącznie zmieniany 1 raz.
Przenikający
Użytkownik forum

.
Przenikający
Użytkownik forum

Dziś ok. godz. 18 był DRAMAT :orany: - prędkość wysyłania spadła do ~0,2-0,5 Mb/s (router dalej na parapecie), podczas gdy pobieranie było chyba jakieś 20 Mb/s - tak dziwnej sytuacji jeszcze nie miałem.

Za to po g. 1 w nocy:

- przez kabel ethernet:
Obrazek

- przez Wi-Fi:
Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Przenikający pisze:Aaa! To może Orange po świetle jest dla UPC konkurentem i dlatego tak zeszli z ceny? A jakie parametry, ceny oferuje Orange po świetle? I w jakim mieście się to dzieje?
Netia z VDSLem też u mnie jest, ale "konsultantka" przekazała mi, że w mojej lokalizacji osiągają download ~40 Mb/s, upload tylko trochę ponad 2 Mb/s. Download byłby dla mnie jeszcze OK, ale upload za niski.
U mnie Netia podobnie, ~40Mbps down, 4-5Mbps up. Też ten up mnie nie zachwycił.
Orange ma 100/10 i 300/30, ale ceny są w miarę rozsądne dopiero przy umowach na 2 lata. No i brak stałego adresu.
http://www.orange.pl/kid,4003367697,id, ... ticle.html
Przenikający
Użytkownik forum

Znalazłem ciekawy artykuł nt. LTE: http://mikrokontroler.pl/content/lte-tr ... nie-wiazki
Niech będzie odskocznią od czytania tych "porad" sprzedawców anten, których pełno na tym forum.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Artykuł , którego 99,99999999999....% Kowalskich nie interesuje i słusznie bo nic dla nich nie wnosi. Proponuję ci wykazać się i przełożyć to na dostępny dla nich język i poziom wiedzy tak aby był on im przydatny do zakupu anten do LTE. W ten sposób zastąpisz te "porady" rzekomych sprzedawców anten, z których tu korzystają przy wyborze anten do LTE. Czekamy na "poradnik" dla Kowalskiego ,oparty na tym naukowym artykule. Teoria to jedno, gorzej bywa z wprowadzeniem jej do użytku. Wiedza na temat transmisji LTE niestety nie pozwoli użytkownikom skorzystać z niej w przypadku niedostatecznego poziomu sygnału. Dla nich liczą się konkretne rozwiązania. Masz szerokie pole do popisu, czekam na propozycje dla nich.
Przenikający
Użytkownik forum

matek451 pisze:... Proponuję ci wykazać się i przełożyć to na dostępny dla nich język i poziom wiedzy tak aby był on im przydatny do zakupu anten do LTE. ... Czekamy na "poradnik" dla Kowalskiego ,oparty na tym naukowym artykule. ... Masz szerokie pole do popisu, czekam na propozycje dla nich.
Ha, ha, ha. :D A zapłacisz mi za to? Ile?
matek451
Guru bezprzewodowy

Mi tutaj nie zapłacili od trzech lat za to , że pomagam innym. Taka jest rola tego Forum i jego użytkowników. Masz wiedzę i doświadczenie to dzielisz się z innymi a zapłatą jest satysfakcja z tego co robisz. Przejrzyj całe Forum to zobaczysz ilu tutaj kolegów zrobiło kawał roboty dla pożytku społeczności.
Przenikający
Użytkownik forum

@matek451 Ale i tak koniec końców klient ma kupić antenę Cybertech bądź Sorensen (z tego samego źródła).
matek451
Guru bezprzewodowy

Kto co kupi pozostaje jego wyborem. Te anteny polecają ci, którym się sprawdziły , Jak znasz inne i możesz śmiało polecać to się nimi pochwal, nikt ci nie zabrania. Tylko swój wybór poprzyj konkretnymi wynikami.
ODPOWIEDZ