Brak internetu, brama domyślna wykasowana/zmieniona-modem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Brak internetu, brama domyślna wykasowana/zmieniona-modem
Witam,
Mam taki problem, że to już drugi modem został wymieniony na nowy. Nie mam dostępu do internetu, wina siedzi w modemie, po podłączeniu pc'a z win7 oraz z win8.1 oraz LinuxManjaro nie można połączyć się przez kabel, sprawdziłem i brama domyślna tym razem została wykasowana, a przedtem została zmieniona na coś podobnego do ipv6.
Wpisałem w win7 tak:
ipconfig /all
Jak można przywrócić bramę domyślną w modemie ? Resetowałem już modem i nie działa.
Model modemu: SiteCom ADSL 2+ modem Annex A
U dostawcy internetu jest połączenie.
Dodam, że cały czas łączyłem się przez wifi i jest ono zabezpieczone powyżej 8 znaków z ps2-aes - nie pamiętam już.
Przycisk autododawania w routerze nowych urządzeń poprzez naciśnięcie przycisku też miałem cały czas wyłączone. Miałem włączone filtrowanie poprzez mac, wiem, słabe zabezpieczenie ale jest mi potrzebne.
Oraz łączyłem się czasami z 2.4GHz a czasami 5GHz.
Do ustawień routera nie dam rady wejść. Jest to u mnie http://10.0.0.1
Oraz bodajże drugi adres zaczynający się od 192.168....i końcówki nie pamiętam, ale 0.1 albo 0.2...
Ostatnio właśnie kolega przyniósł swój modem i działało jak należy, przez kabel, oraz przez wifi. [nie pamiętam modelu, ale był inny i starszy typ]
Aha subnet mask to u mnie: 255.255.0.0
autoconfiguration IPv4 Address: 1x9.2x4.x9.x2x
Default Gateway: tutaj jest pusto:
Właśnie ten adres IP też mnie niepokoi: Bo powinien zaczynać się inaczej, cały inny powinien być.
Mam taki problem, że to już drugi modem został wymieniony na nowy. Nie mam dostępu do internetu, wina siedzi w modemie, po podłączeniu pc'a z win7 oraz z win8.1 oraz LinuxManjaro nie można połączyć się przez kabel, sprawdziłem i brama domyślna tym razem została wykasowana, a przedtem została zmieniona na coś podobnego do ipv6.
Wpisałem w win7 tak:
ipconfig /all
Jak można przywrócić bramę domyślną w modemie ? Resetowałem już modem i nie działa.
Model modemu: SiteCom ADSL 2+ modem Annex A
U dostawcy internetu jest połączenie.
Dodam, że cały czas łączyłem się przez wifi i jest ono zabezpieczone powyżej 8 znaków z ps2-aes - nie pamiętam już.
Przycisk autododawania w routerze nowych urządzeń poprzez naciśnięcie przycisku też miałem cały czas wyłączone. Miałem włączone filtrowanie poprzez mac, wiem, słabe zabezpieczenie ale jest mi potrzebne.
Oraz łączyłem się czasami z 2.4GHz a czasami 5GHz.
Do ustawień routera nie dam rady wejść. Jest to u mnie http://10.0.0.1
Oraz bodajże drugi adres zaczynający się od 192.168....i końcówki nie pamiętam, ale 0.1 albo 0.2...
Ostatnio właśnie kolega przyniósł swój modem i działało jak należy, przez kabel, oraz przez wifi. [nie pamiętam modelu, ale był inny i starszy typ]
Aha subnet mask to u mnie: 255.255.0.0
autoconfiguration IPv4 Address: 1x9.2x4.x9.x2x
Default Gateway: tutaj jest pusto:
Właśnie ten adres IP też mnie niepokoi: Bo powinien zaczynać się inaczej, cały inny powinien być.
- XanPL
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Brak internetu, brama domyślna wykasowana/zmieniona-modem
W sieci lokalnej masz 2 opcje
1.) ustawiasz na wszystkich kompach aby automatycznie pobierało te dane z rutera (czyli IP kompa, brame i dns)
2.) wklepujesz z reki czyli IP kompa z tej samej puli co ruter
np 192.168.0.100
bramka i pierwszy dns , tam wpisujesz adres IP twojego rutera.
Ja bym sprawdził na początek auto negocjacje adresu IP
1.) ustawiasz na wszystkich kompach aby automatycznie pobierało te dane z rutera (czyli IP kompa, brame i dns)
2.) wklepujesz z reki czyli IP kompa z tej samej puli co ruter
np 192.168.0.100
bramka i pierwszy dns , tam wpisujesz adres IP twojego rutera.
Ja bym sprawdził na początek auto negocjacje adresu IP
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
-
Dzięki za odpowiedź, mam autoprzydzielanie ip do każdego komputera, więc ręcznie nie wpisuje nic.
Właśnie problem nie jest z ruterem, tylko z modemem, jak pisałem po kablu nie idzie się z nim połączyć. ;/
A o co chodzi z auto negocjacją adresu IP ?
Właśnie problem nie jest z ruterem, tylko z modemem, jak pisałem po kablu nie idzie się z nim połączyć. ;/
A o co chodzi z auto negocjacją adresu IP ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
CrashJack mieszasz trochę dwie różne rzeczy. Jak masz oddzielnie modem oraz router (tak wynika z Twojego postu, a nie podałeś konkretnych modeli urządzeń, więc to moje domysły) to router przydziela Ci adresy IP wraz z bramą. Tak więc odłącz modem, zresetuj router i wtedy spróbuj łączyć się po kablu do routera i sprawdź jakie masz adresy. Potem skonfiguruj połączenie WAN i już.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Dokadnie, mam dwa oddzielne urządzenia: modem oraz ruter.
Modem: SiteCom ADSL 2+ modem Annex A
Ruter: Sitecom X7 AC1200
Model modemu napisałem w pierwszym poście.
Kupiłem przez sieć nowy modem. TP-LINK adsl 2+ i jest to samo, po połączeniu przez kabel i wpisaniu w cmd ipconfig, nie wyświetla bramy domyślnej. a na modemie jest jako domyślna: 192.168.1.1, wpisuje to i nic.
I cały czas łącze się przez kabel podpięty pod modem. Ale odkryłem to, że po podłączeniu tego nowego modemu tp-link przez kabel mogłem skonfigurować ręcznie przez panel sterowania połączenie. Ale tylko przez kabel. A bramy domyślnej dalej brak w ipconfig.
A potem podłączyłem modem do rutera i chciałem połączyć się przez wifi, i nie działa.
Może spróbuje tak jak piszesz, modem do rutera, a potem przez kabel do pc'a, tylko podłączonym przez ruter. Tzn, zresetować ruter również mam ? Bo ruter działa.
A nie da się jakoś tej bramy domyślnej wpisać ręcznie w modem, czy jak ? Bo z nią mam problem.
A teraz łączę się ze starym przed potopowym modem USRobotics.
A nie może być tak, że np mój komputer złapał jakiegoś wormsa, backdoora, czy wirusa etc... i blokuje połączenie w modemie ?
Bądź w ustawieniach rutera może trzeba jakoś modem przekierować na ten ruter bądź coś zmienić?
Modem: SiteCom ADSL 2+ modem Annex A
Ruter: Sitecom X7 AC1200
Model modemu napisałem w pierwszym poście.
Kupiłem przez sieć nowy modem. TP-LINK adsl 2+ i jest to samo, po połączeniu przez kabel i wpisaniu w cmd ipconfig, nie wyświetla bramy domyślnej. a na modemie jest jako domyślna: 192.168.1.1, wpisuje to i nic.
I cały czas łącze się przez kabel podpięty pod modem. Ale odkryłem to, że po podłączeniu tego nowego modemu tp-link przez kabel mogłem skonfigurować ręcznie przez panel sterowania połączenie. Ale tylko przez kabel. A bramy domyślnej dalej brak w ipconfig.

A potem podłączyłem modem do rutera i chciałem połączyć się przez wifi, i nie działa.
Może spróbuje tak jak piszesz, modem do rutera, a potem przez kabel do pc'a, tylko podłączonym przez ruter. Tzn, zresetować ruter również mam ? Bo ruter działa.
A nie da się jakoś tej bramy domyślnej wpisać ręcznie w modem, czy jak ? Bo z nią mam problem.
A teraz łączę się ze starym przed potopowym modem USRobotics.
A nie może być tak, że np mój komputer złapał jakiegoś wormsa, backdoora, czy wirusa etc... i blokuje połączenie w modemie ?
Bądź w ustawieniach rutera może trzeba jakoś modem przekierować na ten ruter bądź coś zmienić?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, ja bym zaczął od resetu problematycznego routera również. Ale dziwne to, łączyłeś się kiedyś z innymi sieciami? Bo może coś Ci siedzi w systemie i temu tak komputer pobiera adresy.
Zawsze we właściwościach połączenia sieciowego możesz wpisać wszystkie adresy z palca. Ale wtedy musisz wpisać:
- adres IP,
- maska,
- brama,
- DNS1
- DNS2
A przekierowanie nic Ci nie da. Bo to jak już pisałem router daje adresy IP.
Zawsze we właściwościach połączenia sieciowego możesz wpisać wszystkie adresy z palca. Ale wtedy musisz wpisać:
- adres IP,
- maska,
- brama,
- DNS1
- DNS2
A przekierowanie nic Ci nie da. Bo to jak już pisałem router daje adresy IP.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Ok dzięki, problem został rozwiązany wymianą na urządzenie linksys [modem z ruterem]. Ale znowu zasięg jest kiepski w nim, a sprawdzałem na urządzeniu oraz w ustawieniach i nie ma możliwość regulacji siły sygnału. Jedynie trzeba będzie dokupić wzmacniacz wifi, a to kosztuje trochę.
Jeśli jest taka możliwość na tym forum i ktoś się zna to mógłbym dać logi z otl'a i frst'a do sprawdzenia. Może faktycznie coś jest w kompie.
Jeśli jest taka możliwość na tym forum i ktoś się zna to mógłbym dać logi z otl'a i frst'a do sprawdzenia. Może faktycznie coś jest w kompie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wzmacniacze WiFi sobie daruj. O wiele lepiej będzie dać w drugim miejscu mieszkania jakiś dodatkowy AP który Ci pokryje drugą połowę domu.
Co do logów to ja nie będę się podejmował tego, ale może ktoś się znajdzie. Nie mam pojęcia.
Co do logów to ja nie będę się podejmował tego, ale może ktoś się znajdzie. Nie mam pojęcia.
Pozdrawiam YaHooo