Internet lte-jaki?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pr0bermastah
Użytkownik forum

Internet lte-jaki?

Post autor: Pr0bermastah »

Mieszkam w Zamchu(woj.lubelskie) i kończy mi się właśnie umowa na internet z orange.Nie jestem zadowolony z tego internetu ponieważ cały czas była prędkość 1mb/s (umowa do 10mb/s).Zastanawiam sie nad wyborem internetu mobilnego.Jaki internet w mojej lokalizacji byłby najlepszy?Plus?Play?T-mobile?Chcaiłbym aby chodził minimum 10mb/s.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet lte-jaki?

Post autor: wojteks »

Pr0bermastah pisze:Chcaiłbym aby chodził minimum 10mb/s.
Nie ma takiego, ostatnio w LTE użytkownicy mają po 3Mbps download więc to że dziś będzie szybciej niż to co masz to nie znaczy że za miesiąc nie będzie tak samo albo gorzej.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Bez szans na LTE u jakiegokolwiek operatora mobilnego. W Orange/T-mobile zasadniczo na 3G zasięg UMTS900 z HSPA+ i BTS-a NetWorks w Obszy, aby korzystać potrzebna antena na 900MHz. Tamże BTS NetWorks UMTS2100 z HSPA+Dc. potrzebny modem/router z DC i antena na 2100MHz( wg. mapy zasięgu T-mobile na 2100MHz w Zamchu jest dziura zasięgowa). Kolejny operator Plus/CP ma tylko 3G z UMTS900 Aero2 i BTS Obsza. Sprzęt jak do Orange /T-mobile. Na koniec Play, brak zasięgu. Reasumując szanse głównie na 3G z UMTS900. Na tym paśmie z reguły słabe prędkości, sieć przeciążona. Możliwe próby z HSPA+DC na UMTS2100 z DC w NetWorks. Trzeba zrobić testy wymuszając UMTS2100 , konieczna , mocna antena panelowa na 2100MHz. prędkośći na UMTS2100 z DC dużo większe. Oczywiście gwarancji prędkości brak.
Awatar użytkownika
KuKiKaZMaN
Użytkownik forum

Post autor: KuKiKaZMaN »

Korzystam z LTE od prawie pięciu lat (na początku Plus - mistrzostwo, transfery ~DL80Mbps, UP50Mbps + noce bez limitu), zaczęło się sypać z prędkościami, i blokowali łącze w sposób przypadkowy. Potem Play Online, przez pierwszy 18mcy wszystko cacy, prędkości zadowalające (~Dl40Mbps, UP20Mbps), ostatnie pół roku umowy to koszmar, ledwo przekroczysz 100GB (transfery nocne w godzinach 01:00-08:00 które są "bez limitu") i dostajesz SMS że ucinają transfer do 2Mbps... Teraz od jakiegoś czasu mam Orange LTE maksymalny pakiet dla firm, wszystko "bez limitu" z limitem do 100GB... powyżej 100GB akurat w tej taryfie maksymalnej niby mają nie ograniczać, ale w połowie miesiąca rozliczeniowego przykręcili kurek do 1Mbps... Prędkości identyczne jak w PLAY, upload może trochę większy. Dodatkowo nadmieniam że u każdego z tych operatorów miałem pakiet maksymalny ze wszystkimi dodatkami typu noce bez limitów, pakiet bez limitów LTE itp itd. Oczywiście, u każdego z tych operatorów widnieje w regulaminie taki zapis albo jego pochodna: "Orange, mając na względzie konieczność zapewnienia wszystkim Abonentom Mobilnej Sieci Orange jak najlepszej jakości świadczenia usług, informuje, że w przypadku obciążenia sieci przez danego Abonenta, wynikającego z takiego sposobu korzystania z usługi transmisji danych, które zagrażałoby stabilności funkcjonowania i dostępności sieci dla innych Abonentów, Orange zastrzega sobie prawo do czasowego (jednak nie dłużej niż do zakończenia bieżącego okresu rozliczeniowego) ograniczenia prędkości transmisji danych do 64 kb/s.' Tak sobie myślę, że jeśli te moje kilka marnych Mbps zagraża stabilności sieci, to nie powinni się brać za sprzedaż LTE... Amen.
TamGdzieBukmacherMówiDobranoc
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

KuKiKaZMaN pisze:Tak sobie myślę, że jeśli te moje kilka marnych Mbps zagraża stabilności sieci, to nie powinni się brać za sprzedaż LTE... Amen.
Ty tak serio czy się z choinki urwałeś ???

Myślisz że tylko Ty pobierasz dane i tylko Tobie mogą włączyć lejek ?

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
KuKiKaZMaN
Użytkownik forum

Post autor: KuKiKaZMaN »

onken pisze:
KuKiKaZMaN pisze:Tak sobie myślę, że jeśli te moje kilka marnych Mbps zagraża stabilności sieci, to nie powinni się brać za sprzedaż LTE... Amen.
Ty tak serio czy się z choinki urwałeś ???

Myślisz że tylko Ty pobierasz dane i tylko Tobie mogą włączyć lejek ?
Zamiast ucinać prędkość do 64kbps, mogliby przydzielać tyle łącza ile jest wolne w danej chwili, a jeśli zaistnieje sytuacja 100% wykorzystania transpondera, rozdysponować uczciwie dla wszystkich, choćby miało to oznaczać po 1Mbps dla usera, no ale wygodniej jest odciąć całkowicie takiego delikwenta...
TamGdzieBukmacherMówiDobranoc
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

A mnie śmieszy najabardziej to że ludzie płaczą i stękają że im Orange czy Play czy tam Plus ucinają łącza juz po 2tyg xD
Podpisując umowę wiesz że masz 100GB pewnego internetu i potem zadziała FUP ale i tak zasysają 100GB w 2tyg to w ciul wiele i się dziwią jeszcze :D
Używam sporo YT, przeglądam strony ściągnę czasem jakiś film, pogram na STEAM i za cholerę nie mogę przekroczyć 100GB w miesiąc
Pr0bermastah
Użytkownik forum

Post autor: Pr0bermastah »

matek351 , mówisz że możliwe próby na umts 2100 hspa+dc.Jaki byłby potrzebny do tego routera i jaka antena.Czy router musze kupowac swoj czy oni mi dadzą?
ODPOWIEDZ