Internet lte-jaki?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Internet lte-jaki?
Mieszkam w Zamchu(woj.lubelskie) i kończy mi się właśnie umowa na internet z orange.Nie jestem zadowolony z tego internetu ponieważ cały czas była prędkość 1mb/s (umowa do 10mb/s).Zastanawiam sie nad wyborem internetu mobilnego.Jaki internet w mojej lokalizacji byłby najlepszy?Plus?Play?T-mobile?Chcaiłbym aby chodził minimum 10mb/s.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet lte-jaki?
Nie ma takiego, ostatnio w LTE użytkownicy mają po 3Mbps download więc to że dziś będzie szybciej niż to co masz to nie znaczy że za miesiąc nie będzie tak samo albo gorzej.Pr0bermastah pisze:Chcaiłbym aby chodził minimum 10mb/s.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Bez szans na LTE u jakiegokolwiek operatora mobilnego. W Orange/T-mobile zasadniczo na 3G zasięg UMTS900 z HSPA+ i BTS-a NetWorks w Obszy, aby korzystać potrzebna antena na 900MHz. Tamże BTS NetWorks UMTS2100 z HSPA+Dc. potrzebny modem/router z DC i antena na 2100MHz( wg. mapy zasięgu T-mobile na 2100MHz w Zamchu jest dziura zasięgowa). Kolejny operator Plus/CP ma tylko 3G z UMTS900 Aero2 i BTS Obsza. Sprzęt jak do Orange /T-mobile. Na koniec Play, brak zasięgu. Reasumując szanse głównie na 3G z UMTS900. Na tym paśmie z reguły słabe prędkości, sieć przeciążona. Możliwe próby z HSPA+DC na UMTS2100 z DC w NetWorks. Trzeba zrobić testy wymuszając UMTS2100 , konieczna , mocna antena panelowa na 2100MHz. prędkośći na UMTS2100 z DC dużo większe. Oczywiście gwarancji prędkości brak.
- KuKiKaZMaN
- Użytkownik forum
Korzystam z LTE od prawie pięciu lat (na początku Plus - mistrzostwo, transfery ~DL80Mbps, UP50Mbps + noce bez limitu), zaczęło się sypać z prędkościami, i blokowali łącze w sposób przypadkowy. Potem Play Online, przez pierwszy 18mcy wszystko cacy, prędkości zadowalające (~Dl40Mbps, UP20Mbps), ostatnie pół roku umowy to koszmar, ledwo przekroczysz 100GB (transfery nocne w godzinach 01:00-08:00 które są "bez limitu") i dostajesz SMS że ucinają transfer do 2Mbps... Teraz od jakiegoś czasu mam Orange LTE maksymalny pakiet dla firm, wszystko "bez limitu" z limitem do 100GB... powyżej 100GB akurat w tej taryfie maksymalnej niby mają nie ograniczać, ale w połowie miesiąca rozliczeniowego przykręcili kurek do 1Mbps... Prędkości identyczne jak w PLAY, upload może trochę większy. Dodatkowo nadmieniam że u każdego z tych operatorów miałem pakiet maksymalny ze wszystkimi dodatkami typu noce bez limitów, pakiet bez limitów LTE itp itd. Oczywiście, u każdego z tych operatorów widnieje w regulaminie taki zapis albo jego pochodna: "Orange, mając na względzie konieczność zapewnienia wszystkim Abonentom Mobilnej Sieci Orange jak najlepszej jakości świadczenia usług, informuje, że w przypadku obciążenia sieci przez danego Abonenta, wynikającego z takiego sposobu korzystania z usługi transmisji danych, które zagrażałoby stabilności funkcjonowania i dostępności sieci dla innych Abonentów, Orange zastrzega sobie prawo do czasowego (jednak nie dłużej niż do zakończenia bieżącego okresu rozliczeniowego) ograniczenia prędkości transmisji danych do 64 kb/s.' Tak sobie myślę, że jeśli te moje kilka marnych Mbps zagraża stabilności sieci, to nie powinni się brać za sprzedaż LTE... Amen.
TamGdzieBukmacherMówiDobranoc
- onken
- ** Moderator **
Ty tak serio czy się z choinki urwałeś ???KuKiKaZMaN pisze:Tak sobie myślę, że jeśli te moje kilka marnych Mbps zagraża stabilności sieci, to nie powinni się brać za sprzedaż LTE... Amen.
Myślisz że tylko Ty pobierasz dane i tylko Tobie mogą włączyć lejek ?
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- KuKiKaZMaN
- Użytkownik forum
Zamiast ucinać prędkość do 64kbps, mogliby przydzielać tyle łącza ile jest wolne w danej chwili, a jeśli zaistnieje sytuacja 100% wykorzystania transpondera, rozdysponować uczciwie dla wszystkich, choćby miało to oznaczać po 1Mbps dla usera, no ale wygodniej jest odciąć całkowicie takiego delikwenta...onken pisze:Ty tak serio czy się z choinki urwałeś ???KuKiKaZMaN pisze:Tak sobie myślę, że jeśli te moje kilka marnych Mbps zagraża stabilności sieci, to nie powinni się brać za sprzedaż LTE... Amen.
Myślisz że tylko Ty pobierasz dane i tylko Tobie mogą włączyć lejek ?
TamGdzieBukmacherMówiDobranoc
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A mnie śmieszy najabardziej to że ludzie płaczą i stękają że im Orange czy Play czy tam Plus ucinają łącza juz po 2tyg xD
Podpisując umowę wiesz że masz 100GB pewnego internetu i potem zadziała FUP ale i tak zasysają 100GB w 2tyg to w ciul wiele i się dziwią jeszcze
Używam sporo YT, przeglądam strony ściągnę czasem jakiś film, pogram na STEAM i za cholerę nie mogę przekroczyć 100GB w miesiąc
Podpisując umowę wiesz że masz 100GB pewnego internetu i potem zadziała FUP ale i tak zasysają 100GB w 2tyg to w ciul wiele i się dziwią jeszcze

Używam sporo YT, przeglądam strony ściągnę czasem jakiś film, pogram na STEAM i za cholerę nie mogę przekroczyć 100GB w miesiąc
-
- Użytkownik forum
matek351 , mówisz że możliwe próby na umts 2100 hspa+dc.Jaki byłby potrzebny do tego routera i jaka antena.Czy router musze kupowac swoj czy oni mi dadzą?