Pomoc w doborze anteny do moich warunków :)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Pomoc w doborze anteny do moich warunków :)

Post autor: MKwiatusz3K »

Witajcie.

Wiem że istnieje masa podobnych tematów ale ten będzie kolejny, lubie jak sa sprawy załatwiane indywidualnie a nie za pomocą google czy szukajki

W styczniu kończy mi się umowa na Neo 10Mb któe nie powiem chodzi całkiem OK :)

Obrazek

Ale w czasach ciągłego pośpiechu zależy mi na czymś szybszym a Neo mogę mieć tylko do opcji 10Mb/s

Wybór padl na Orange LTE i zakupię ich ofertę z modemem ZTE MF283

ja <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> chce zamontowac antenę póki jest pogoda łądna i można bezpiecznie wejść na dach budynku

Znajduję sie ok. 1800m od nadajnika oto jaki wynik osiągam wewnątrz budynku

Obrazek

Siła sygnału to -104dB i 36 ASU

Chcę zamontowac antenę zewnętrzna na dachu. Mocowanie będzie za pomocą rury standardowych raczej rozmiarów gdzie zamontowana jest wyżej antena TV SAT. Kabla starczy mi ok 11m, no i tu się zastanawiam kupić 10m i licyć że starczy? czy kupić 15m ale 4m nadmiaru tylko źle wpłynie na jakość sygnału :(
Kabel będzie puszczony kanałem wentylacyjnym przez komin do pokoju, tak samo puszczone są kable TV SAT ale nie pamiętam ile ich byo. budynek jest pietrowy.
Da się ewentualnie dokupić kabel antenowy na metry? Bo jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> spotkałem się z opcjami 5, 10 i 15m

No i wreszcie pytanie która z aktualnie dostepnych anten na rynku da mi najlepszy zysk i da największe prędkości bo jest kilku wiodących producentów takich anten na rynku
kordirko

Re: Pomoc w doborze anteny do moich warunków :)

Post autor: kordirko »

Może trochę głupie pytanie - czy naprawdę potrzebna ci większa prędkość ?
Przy 27MB/s (3,375 Mb/s) w ciągu godziny ściągniesz (teoretycznie) 12 GB.
W takim tempie limit 100 GB (na LTE w Orange wg. regulaminu) wyczerpiesz w ciągu niecałych 9 godzin, potem nałożą lejek.
To po co Ci większa prędkość? I po co wydatki na antenę i kabel ?
Na przeglądanie stron/youtube i okazjonalne ściągnięcie jakiegoś filmu taka prędkość moim zdaniem wystarczy.
A jeśli limit GB jest dla Ciebie za mały, to być może jednak lepiej jest pozostać przy neostradzie i nie pchać się w internet mobilny ?
Niby na neostradzie jest niższa prędkość, ale efektywnie w miesiącu ściągniesz 100 razy więcej GB niż w mobilnym.

Chyba że celem jest pochwalenie się w stopce na forum wynikiem XXXX MB/s ze speedtestu ,
w takim przypadku antena jest konieczna - najlepiej jak najdroższa ;)
Plus jak najdroższy kabel z jak najmniejszym tłumieniem, bo to podbije wynik speedtestu o jakieś 0,5 a może nawet o całe 1 MB/s !!!
Ostatnio zmieniony 2015-10-07, 21:55 przez kordirko, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

kordirko, pomyliłeś jednostki. Odwrotnie - 1MB/s to 8 Mb/s.

Co do tematu wątku - głupota rezygnować z neo, szczególnie że po speedteście widac już obciążenie sieci a ono rośnie a nie maleje.
Do tego bpotrzeba bardzo długiego przewodu co przy tej częstotliwości nie znaczy nic innego jak, że cały zysk anteny stracisz na złączach i kablu. No, chyba że kupisz bardzo porządne kable, ale koszt to jakieś 600 zł 10 m.
Ewentualnie montaż sprzętu przy antenie, ale koszt również niemały.

Sztuka dla sztuki, nic pewnego. Jak dla mnie szkoda pieniędzy jeśli ma to sluzyc, aby było lepiej. Jako hobby można się bawić.
MKwiatusz3K

Post autor: MKwiatusz3K »

Jak nie możecie mi pomóc w doborze anteny z któej firmy kupić to nie piszcie nic bo szkoda czyać wasze żale.
Moja sprawa dlaczego chce zmienić i do czego mi potrzebne i mógłbym to wszystko opisać ale to bez sensu a bez potrzeby nie zmieniał bym tez Neo

@kordirko, mam samochód co ma 300KM i czy to oznacza że cały czas ich używam? Mógłbym miec auto co ma tych koni 100 ale wole jak ma 300 i wrazie potrzeby mam zapas i jak potrzebuje wyprzedzić 2 TIRy zajmuje mi to pare sekund i sie nie wloke zastanawiając czy mi się uda. A nie jeżdżę w ciśniętym pedałem gazu 24h co by mi zuzyło cały zbiornik benzyny w kilka godzin
tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tpawel »

Kup Antene Cybertecha z mimo, może być ta najmniejsza z zyskiem 10dBi, kabel zrobią Ci taki jak potrzebujesz. Nie licz na dużą poprawę DL. UL natomiast na pewno skoczy. Ewentualnie poczekaj tydzień jak zakończy się aukcja na LTE800, może być tak ze Orange Łyknie 2 bloki i wtedy docierając do Ciebie z LTE800 pewnie nie będziesz potrzebował już anteny
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jeśli odbierasz dzielenie się przez innych doświadczeniem i zwracanie uwagi na to co może się wydarzyć, albo wydarzy, jako żale to przykre. Twoja sprawa.

Jeśli tak bardzo chcesz to z anten sprawdzonych na forum np. Cybertech Dual 17 dBi, ale dobrze zamówić ze złączami typu N w obudowanie (zamiast wychodzącego kabla z anteny). Będzie można zmieniać przewody bez cięcia i zarabiania końcówek. Tylko Cyberetch ma jedną wadę. Uchwyt antenowy jest na stałe czyli nie można regulować anteny pod kątem co się przydaje do dobrego wyregulowania, aby osiągi były maksymalne.

Z niesprawdzonych na forum widzę ostatnio na allegro grida ATK-G42. Wygląda na to, że jest to towar ten co sprzedaje Telco Antennas z Australii. Plus taki, że można montować pod kątem, ma spory zysk (pewnie nie 25 dB, bliżej 22 dB), wąskie kąty promieniowania (mniej "śmieci" wpada w wiązkę). Oczywiście przy naszym LTE wypadałoby mieć dwie takie anteny i waga jednej anteny jest dosyć spora.

Do tego przewód lepszej jakości ze złączami N, np. LMR240. Ze złączami N, przy 15 m tego przewodu, przewód wytłumi ci sygnał zapewne o 8-10 dB. Zostanie koło 5-8 dBi przy antenie Cybertecha. Lepszy przewód to LMR400, albo i LMR600, ale mają już one spory promień załamania (25-40 cm). LMR400 byłby jeszcze znośny (przy 15 m ze złączami N straciłbyś 4-6 dB).
tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tpawel »

Tyle że on ma 1800m do nadajnika, może być tak ze potrzebuje tylko przenieść punkt pobory sygnału na zewnątrz i już będzie miał dobry sygnał, na taką odległość taki zysk to raczej nie jest dobry pomysł. Z moich obserwacji i testów wynika że zarówno w Orange jak i Plusie bez znaczenia na prędkość i ping są zmiany w sile sygnału w zakresach pomiędzy -50 a-80 dBm, więc teoretycznie nie potrzeba silnych anten. Ogromna jest różnica za to zwiększając sygnał z -100 nawet na -90dBm
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
ODPOWIEDZ