Zezwolenie UKE a uruchomienie nadajnika
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Zezwolenie UKE a uruchomienie nadajnika
Witam,
Proszę o pomoc w następującej sprawie:
Od kilku lat korzystam z internetu CDMA, w mojej lokalizacji jedynie ta technologia zdawała egzamin.
Nadajnik znajduje się 8,5 km ode mnie, wg btsearch na tym samym nadajniku jest zezwolenie na LTE1800 tego samego operatora. Jest również zezwolenie na LTE1800 na innym BTS, 4,5km w drugą stronę. Na żadnym z nich LTE na razie nie działa. Najbliższy BTS z działającym LTE jest 10,5km ode mnie. W okolicy jest również kilka nadajników LTE800 Sferii ale jak rozumiem nie mają one dla mnie znaczenia.
Obecnie korzystam z routera MV610 działającego tylko w CDMA, karta powinna działać we wszystkich technologiach. Jak włożyłem kartę z tego routera do E5377T (tylko do takiego mam dostęp) miałem zasięg 3G i transfery ok 2MB DL. Mam założoną antenę dookólną GP od Mitcom ale po podłączeniu do E5377T nie widzę żadnej różnicy, więc nie wiem, czy jest problem z anteną czy z gniazdem w routerze.
Zastanawiam się nad zakupem B315 ze względu na 1GBit LAN (mam w sieci kilka komputerów i kamery do monitoringu).
W związku z powyższym mam kilka pytań: jak się mają zezwolenia UKE do faktycznego uruchomienia nadajników w danej lokalizacji? Jaką mam szansę na uzyskanie sygnału LTE z nadajnika oddalonego o 10 km ode mnie? Moja lokalizacja i lokalizacja nadajnika są na podobnej wysokości npm (227m i 242 m npm), z tym, że po drodze jest wzniesienie 260m npm.
Pozdrawiam.
Proszę o pomoc w następującej sprawie:
Od kilku lat korzystam z internetu CDMA, w mojej lokalizacji jedynie ta technologia zdawała egzamin.
Nadajnik znajduje się 8,5 km ode mnie, wg btsearch na tym samym nadajniku jest zezwolenie na LTE1800 tego samego operatora. Jest również zezwolenie na LTE1800 na innym BTS, 4,5km w drugą stronę. Na żadnym z nich LTE na razie nie działa. Najbliższy BTS z działającym LTE jest 10,5km ode mnie. W okolicy jest również kilka nadajników LTE800 Sferii ale jak rozumiem nie mają one dla mnie znaczenia.
Obecnie korzystam z routera MV610 działającego tylko w CDMA, karta powinna działać we wszystkich technologiach. Jak włożyłem kartę z tego routera do E5377T (tylko do takiego mam dostęp) miałem zasięg 3G i transfery ok 2MB DL. Mam założoną antenę dookólną GP od Mitcom ale po podłączeniu do E5377T nie widzę żadnej różnicy, więc nie wiem, czy jest problem z anteną czy z gniazdem w routerze.
Zastanawiam się nad zakupem B315 ze względu na 1GBit LAN (mam w sieci kilka komputerów i kamery do monitoringu).
W związku z powyższym mam kilka pytań: jak się mają zezwolenia UKE do faktycznego uruchomienia nadajników w danej lokalizacji? Jaką mam szansę na uzyskanie sygnału LTE z nadajnika oddalonego o 10 km ode mnie? Moja lokalizacja i lokalizacja nadajnika są na podobnej wysokości npm (227m i 242 m npm), z tym, że po drodze jest wzniesienie 260m npm.
Pozdrawiam.
Re: Zezwolenie UKE a uruchomienie nadajnika
Podaj swoją dokładną lokalizację a wtedy coś poradzimy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wiesz co, szklana kula mi się wczoraj stłukła, więc nie wiem. W skrajnych przypadkach nigdy, operatorzy zgłoszenia wysyłają hurtem, potem w miarę potrzeb instalują i uruchamiają sprzęt.Bob27 pisze:W związku z powyższym mam kilka pytań: jak się mają zezwolenia UKE do faktycznego uruchomienia nadajników w danej lokalizacji?
Znaczy się drapak do pleców vel maszt na chorągiewkę? Na jaką to jest częstotliwość?Bob27 pisze:am założoną antenę dookólną GP od Mitcom
No w zasadzie to zerowa, na odbicia raczej nie ma co liczyć.Bob27 pisze:Jaką mam szansę na uzyskanie sygnału LTE z nadajnika oddalonego o 10 km ode mnie? Moja lokalizacja i lokalizacja nadajnika są na podobnej wysokości npm (227m i 242 m npm), z tym, że po drodze jest wzniesienie 260m npm.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Czyli może się zdarzyć, że zezwolenie nie będzie wykorzystane.krystianb pisze: Wiesz co, szklana kula mi się wczoraj stłukła, więc nie wiem. W skrajnych przypadkach nigdy, operatorzy zgłoszenia wysyłają hurtem, potem w miarę potrzeb instalują i uruchamiają sprzęt.
No właśnie, wydaje się, że nie do końca drapak, firma robi systemy antenowe do różnych celów, również profesjonalnych sama antena również wygląda solidnie, kabel jest dobrej jakości, z poprzednim routerem wzmacniała sygnał całkiem dobrze, nie wiem dlaczego z tym nie działa.krystianb pisze: Znaczy się drapak do pleców vel maszt na chorągiewkę? Na jaką to jest częstotliwość?
bo za daleko, czy ze względu na wzniesienie po drodze?krystianb pisze: No w zasadzie to zerowa, na odbicia raczej nie ma co liczyć.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli na 450MHz, nawet do 900 się nie nadaje. Daj linka, bo jestem ciekaw.Bob27 pisze:No właśnie, wydaje się, że nie do końca drapak, firma robi systemy antenowe do różnych celów, również profesjonalnych sama antena również wygląda solidnie, kabel jest dobrej jakości, z poprzednim routerem wzmacniała sygnał całkiem dobrze, nie wiem dlaczego z tym nie działa.
Przede wszystkim przeszkody. Choć wiedz o tym, że przy dużym obciążeniu stacji, operator może odciąć klientów znajdujących się najdalej.Bob27 pisze:bo za daleko, czy ze względu na wzniesienie po drodze?
-
- Użytkownik forum
Nie doprecyzowałem wypowiedzi, antena GP miała być w celu wzmocnienia sygnału 3G, miałem przez jakiś czas internet z Plusa, ale działało to kiepsko i dałem sobie spokój, zostałem przy CDMA, w pewnym momencie CDMA się poprawiło nawet do 8-9 MB/s ale od jakiegoś czasu znowu spadło i jest słabo, dlatego rozważam zmianę routera i instalację anten zewnętrznych. Moje pytania stąd, że zastanawiam się, czy warto inwestować w anteny LTE czy dać sobie spokój i skupić się na 3G/HSPA, czyli która jaka antena będzie lepsza, np taka: http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html, czy taka:http://www.cybertech.com.pl/p17,antena- ... k-sma.html, czy może taka: http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=126 ... 0&rg=0&sg=.
Co do anteny, którą mam założoną, nie mam do niej linka, wejdę na dach i zrobię fotkę, nie mogę znaleźć maila z zamówieniem, to było ponad 2 lata temu, zdecydowałem się na dookólną, bo mam kilka nadajników w okolicy, ale chyba było to bez sensu, lepiej było kupić porządny kierunek, teraz pojawił się dylemat na jakie pasmo???
Co do anteny, którą mam założoną, nie mam do niej linka, wejdę na dach i zrobię fotkę, nie mogę znaleźć maila z zamówieniem, to było ponad 2 lata temu, zdecydowałem się na dookólną, bo mam kilka nadajników w okolicy, ale chyba było to bez sensu, lepiej było kupić porządny kierunek, teraz pojawił się dylemat na jakie pasmo???
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie.Bob27 pisze:ale chyba było to bez sensu, lepiej było kupić porządny kierunek,
Co do anten, to jak sam modem w miejscu zainstalowania anteny nie połączy się z siecią w danej technologii to i z anteną raczej się nie połączy.
Wielozakresowe sobie odpuść, one mają parametry z kapelusza wyciągnięte. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale zwykle poza miastami umts działa na 900MHz i podejrzewam, że właśnie tak się łączysz z siecią, ale gwarancji nie daję.
-
- Guru bezprzewodowy
Bez podania konkretnej lokalizacji, operatora choć domyślam się że chodzi o Orange wszystko co napisano powyżej to wróżenie z fusów. Orange korzysta z sieci Networks na UMTS900, pasmo wspólne Orange i T-Mobile oraz z UMTS2100 pasmo własne. Na LTE1800 korzysta z pozwolenia T-Mobile chociaż teraz użycza też 5MHz swojego pasma. Na UMTS900 w 3G transfery nie powalają , dużo lepiej na UMTS2100 z HSPA+DC.
-
- Użytkownik forum
Moja lokalizacja to 51.16532, 23.27750, operator, który mnie interesuje Orange, więc mam najbliżej takie stacje:26211 (GSM900), 5482 (CDMA450, GSM 900, 1800, UMTS 900, 2100, LTE1800), 1530 (GSM 900, 1800, UMTS 900, 2100, LTE1800), stacja na której działa LTE to 0450, ale jest daleko, na pozostałe są tylko zezwolenia. Stąd pytanie, czy lepiej zostać na razie przy CDMA, czy zainwestować w router LTE/HSPA i jakieś anteny zewnętrzne.
Aplikacja "Netmonitor" na telefonie z kartą SIM Orange pokazuje wewnątrz budynku połączenie z nadajnikiem LAC:58400, CID31454, RNC:605, Siedliszcze, wychodzi na to, że jest to nadajnik ID:5482 ze strony btsearch, wskaźnik trybu danych przeskakuje między 3G/UMTS/H+
Nie bardzo rozumiem, w netmonitorze wyskakuje nazwa miejscowości "Siedliszcze" ale CID 31454 wyświetla się w parametrach bts 26211, w m. Stołpie.
Aplikacja "Netmonitor" na telefonie z kartą SIM Orange pokazuje wewnątrz budynku połączenie z nadajnikiem LAC:58400, CID31454, RNC:605, Siedliszcze, wychodzi na to, że jest to nadajnik ID:5482 ze strony btsearch, wskaźnik trybu danych przeskakuje między 3G/UMTS/H+
Nie bardzo rozumiem, w netmonitorze wyskakuje nazwa miejscowości "Siedliszcze" ale CID 31454 wyświetla się w parametrach bts 26211, w m. Stołpie.
-
- Guru bezprzewodowy
W tej lokalizacji masz zasięg 3G w Orange z sieci NetWorks. Najbliższe BTS-y to Rejowiec Fabryczny, Fabryczna 1,działa na UMTS900z HSPA+ oraz UMTS2100 z HSPA+DC. Inne pobliskie to Siedliszcze oraz Stołpie, działają na UMTS900. Brak zasięgu LTE1800 , BTS w Chełmie. Tamże BTS UMTS2100 z DC, maszt SLR Kumowa Dolina Masz dwie opcje. Pierwsza to pewny zasięg 3G z UMTS900 z Siedliszcza , Rejowca F. lub Stołpia na antenie 900MHz, Można też próbować z UMTS2100 z Rejowca lub Chełma-SLR na antenie 2100MHz. Na stacji 0450 Kumowa Dolina nie działa LTE1800. Działają te bliżej centrum Chełma. Oczywiście łączysz się z UMTS900 NetWorks Stołpie, jest najbliżej i brak lasu po drodze.
-
- Użytkownik forum
Pewnie łączę się z BTS w Stołpiu, na to wskazuje CID, tylko dlaczego Netmonitor pokazuje nazwę lokalizacji jako Siedliszcze? Czy z tego nadajnika w Stołpiu będę miał sygnał HSPA+?
Do Rejowca jest sporo bliżej niż do Chełma, ale trochę lasu po drodze i nieduże wzniesienie.
I teraz pojawia się pytanie czy kupić antenę HSPA (jaką?) bo może np za 2 mies. Orange zainstaluje LTE w Rejowcu, czy czekać, czy kupić antenę LTE? Czy jest szansa że anteny LTE 1800 wzmocnią sygnał HSPA+ 2100? Czy raczej te 300 MHz różnicy spowodują, że router będzie pracował gorzej niż na antenach wewnętrznych?
Do Rejowca jest sporo bliżej niż do Chełma, ale trochę lasu po drodze i nieduże wzniesienie.
I teraz pojawia się pytanie czy kupić antenę HSPA (jaką?) bo może np za 2 mies. Orange zainstaluje LTE w Rejowcu, czy czekać, czy kupić antenę LTE? Czy jest szansa że anteny LTE 1800 wzmocnią sygnał HSPA+ 2100? Czy raczej te 300 MHz różnicy spowodują, że router będzie pracował gorzej niż na antenach wewnętrznych?
-
- Guru bezprzewodowy
Netmonitor niestety nie jest w pełni wiarygodny i czasami pokazuje bzdury. Ten BTS UMTS900 NetWorks w Stołpiu jest zweryfikowany w bazie BTSearch i CID oraz LAC, które masz pokazują że łączysz się z nim. UMTS900 działa w HSPA+ do 21,6Mb/s. Niestety ale bywa że to pasmo jest mocno przeciążone i prędkości w Orange i T-Mobile na nim nie powalają( jakie osiągasz?). Dużo lepiej jest na UMTS2100 z HSPA+DC do 43,2Mb/s. U ciebie mogą być problemy z połączeniem się z Rejowcem F. na UMTS2100 właśnie przez warunki terenowe ale próbować można na panelu 17dBi 2100MHz. Wg. mapy zasięgu T-Mobile, który rozróżnia UMTS2100 i UMTS900 wygląda, ze jesteś na krawędzi UMTS2100 ale raczej z Chełma. Porównaj http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... moc/zasieg Na antenie kierunkowej można oczywiście próbować obydwu BTS-ów. LTE1800 Orange może oczywiście pojawić się w Rejowcu. Antena Dual LTE1800MHz ma oczywiście tez zysk na 2100MHz ale dużo mniejszy. Podobnie panel na 2100MHz działa też na 1800MHz ale gorzej.
-
- Użytkownik forum
Osiągi mam fatalne - 2-3Mb/s. Co do T-Mobile to z mapy wynika, że w Rejowcu nie ma nadajnika 2100(chyba, ze korzystają z nadajnika Orange), za to na stronie Orange jest dość silny sygnał LTE z Chełma, chyba muszę zrobić wycieczkę po okolicach z telefonem.
Do Rejowca jest tylko 6km, jakby poszło UMTS2100 na panelach LTE1800 to by było super, nie musiałbym zmieniać anteny, no ale tego nikt się nie dowie jeżeli nie zaryzykuję i nie sprawdzę
Jakie anteny? Cybertech? Telkob? Inne? Panelowa, yagi?
Do Rejowca jest tylko 6km, jakby poszło UMTS2100 na panelach LTE1800 to by było super, nie musiałbym zmieniać anteny, no ale tego nikt się nie dowie jeżeli nie zaryzykuję i nie sprawdzę

Jakie anteny? Cybertech? Telkob? Inne? Panelowa, yagi?
-
- Guru bezprzewodowy
Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem wcześniej na temat NetWorks i z jakich BTS-ów korzysta Orange. Mapa zasięgu T-Mobile pozwala sprawdzić gdzie BTS-y Networks działają na UMTS2100. Mapa Orange nie rozróżnia UMTS900 i UMTS2100. Zasięg UMTS2100 T-Mobile w większości pokrywa się z UMTS2100 w Orange. Tak jak pisałem UMTS900 przeciążone. Czynny BTS LTE1800 Orange w Chełmie około 14 km więc szans na LTE raczej brak. Chcesz mieć LTE to konieczna zmiana operatora.
-
- Użytkownik forum
Zmiana operatora nie wchodzi w grę bo nie ma na jakiego, tylko Play ma nadajnik LTE w Rejowcu, ale nie lubię ich podejścia do klienta, nigdy niczego nie można się dowiedzieć, nie udostępniają (przynajmniej tak się dowiedziałem po wykonaniu 20 telefonów do konsultantów) usługi publicznego adresu IP, i jeszcze parę innych historii. Oczywiście pozostali operatorzy też nie są święci ale z Play mam najgorsze doświadczenia. Orange już mam, bo uzywam CDMA, umowa niedawno była przedłużana bo zlikwidowali limity (przynajmniej tak wynika z regulaminu). Podjechałem do Rejowca i najwyższy DL jaki udało mi się osiągnąć to 8,5MHz (wg aplikacji w tel. na HSPA+ DC), co ciekawe ta sama aplikacja pokazuje mi również HSPA+ DC z nadajnika w Stołpiu.
-
- Guru bezprzewodowy
Z tym bez limitu to ściema , w ofercie dla indywidualnych tylko na LTE, w firmowych też a na 3G i LTE tylko w najdroższej ofercie. Na dodatek jest to limit podstawowy +100GB z pełną prędkością, potem 1Mb/s. Na jakich warunkach przedłużyłeś i czemu bez routera LTE ( w Orange całkowicie nie opłaca się przedłużać bez sprzętu i bez wypowiedzenia). LTE masz też w Plusie/CP z LTE800Sferii, BTS-y w Rejowcu i Kamionce ale na 5MHz Sferii internet nie powala. W Plusie jest też statyczne i dynamiczne zewnętrzne IP( płatne). Co to za aplikacja i czy telefon obsługuje DC?
-
- Użytkownik forum
Abo to Internet dla Firm Maksymalny, za 74,99 zł., bez urządzenia, bo umowa była przedłużona w marcu pod kątem CDMA więc mogłem zrobić tylko migrację (miałem umowę z 32 GB limitem). Z regulaminu wynika, że nawet CDMA powinno byc bez limitu, nie znalazłem nic co mówiłoby o jakimkolwiek limicie w jakiejkolwiek technologii, jest tylko wzmianka, że ..."w ramach każdego z planów taryfowych, z wyłączeniem planu taryfowego Internet LTE dla Firm Maksymalnego, Abonent otrzymuje Limit na Numer ..." nie znalazłem też żadnej wzmianki o tym, że po wykorzystaniu jakiejkolwiek ilości danych prędkość zwalnia, zobaczymy w praktyce, może czegoś nie doczytałem...
Miałem Plusa służbowego jeszcze parę miesięcy temu i była tragedia i z netem i z rozmowami, gorzej niż Orange i T-mobile. Aplikacja to Network Signal Info, telefon to Galaxy S4.
Miałem Plusa służbowego jeszcze parę miesięcy temu i była tragedia i z netem i z rozmowami, gorzej niż Orange i T-mobile. Aplikacja to Network Signal Info, telefon to Galaxy S4.
-
- Użytkownik forum
Zamówiłem B315 i zaryzykuję anteny LTE 1800, zobaczymy co z tego będzie. Proszę o pomoc w wyborze, znalazłem anten kilka o podobnych parametrach, czy wiadomo, czy któraś z nich jest lepsza/gorsza?
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=104 ... 0&rg=0&sg=
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=126 ... 0&rg=0&sg=
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
http://allegro.pl/power-mocna-antena-du ... 11798.html
http://allegro.pl/antena-dual-lte-1800- ... 64349.html
na allegro jest dużo, tylko nieznanego pochodzenia i produkcji, chyba, że ktoś z forum ma jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę/producenta.
na stronie dipola są tylko wielozakresowe, więc rozumiem, że nie brać ich pod uwagę.
Jaka jest różnica w konstrukcji i działaniu między antenami panelowymi a yagi? Które są lepsze? (jeżeli są)
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=104 ... 0&rg=0&sg=
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=126 ... 0&rg=0&sg=
http://www.cybertech.com.pl/p115,antena ... -mimo.html
http://allegro.pl/power-mocna-antena-du ... 11798.html
http://allegro.pl/antena-dual-lte-1800- ... 64349.html
na allegro jest dużo, tylko nieznanego pochodzenia i produkcji, chyba, że ktoś z forum ma jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę/producenta.
na stronie dipola są tylko wielozakresowe, więc rozumiem, że nie brać ich pod uwagę.
Jaka jest różnica w konstrukcji i działaniu między antenami panelowymi a yagi? Które są lepsze? (jeżeli są)
-
- Użytkownik forum
Podłączyłem router na strychu, łapie oczywiście bts ze Stołpia, z sygnałem pomiędzy -50 a -60. Transfer na poziomie 1-2 Mbit
Podłączyłem antenę panelową z Cybertecha i skierowałem ją na bts w Rejowcu (ok 5km, praktycznie tyle samo co do Stołpia), ale router ciągle pokazuje, że jest połączony z bts w Stołpiu, kręcenie anteną na różne okoliczne nadajniki niewiele zmienia, soft zaktualizowany na najnowszy (nie resetowałem po upgrade do ustawień fabrycznych, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia?). Nie potrafię powiedzieć, czy antena nie działa, czy bts w Stołpiu ma tak silny sygnał, że nie pozwala na przełączenie się na inny?
Co więcej, router pokazuje połączenie w trybie HSPA+, aplikacja w telefonie HSPA+ DC, ale wyraźnie wskazuje połączenie z bts w Stołpiu, gdzie jest tylko 900 MHz, na co wskazywałyby transfery.
Podłączyłem antenę panelową z Cybertecha i skierowałem ją na bts w Rejowcu (ok 5km, praktycznie tyle samo co do Stołpia), ale router ciągle pokazuje, że jest połączony z bts w Stołpiu, kręcenie anteną na różne okoliczne nadajniki niewiele zmienia, soft zaktualizowany na najnowszy (nie resetowałem po upgrade do ustawień fabrycznych, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia?). Nie potrafię powiedzieć, czy antena nie działa, czy bts w Stołpiu ma tak silny sygnał, że nie pozwala na przełączenie się na inny?
Co więcej, router pokazuje połączenie w trybie HSPA+, aplikacja w telefonie HSPA+ DC, ale wyraźnie wskazuje połączenie z bts w Stołpiu, gdzie jest tylko 900 MHz, na co wskazywałyby transfery.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A pod jakim kątem są te dwie stacje? Jeśli małym (rzędu kilku-kilkunastu stopni) to możesz mieć problemy z podłączeniem się do tej drugiej stacji. A po podłączeniu anteny zmienia Ci się sygnał nawet jak nią kręcisz? Wtedy powinieneś widzieć zmiany sygnału. Jeśli nie, to raczej router dalej korzysta z anteny wewnętrznej.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Nie zauważyłem, że w routerze można wymusić działanie zewnętrznej lub wbudowanej anteny
Stacja w Rejowcu jest dokładnie w drugą stronę niż ta w Stołpiu, jak skieruję antenę w stronę Rejowca i wymuszę antenę zewnętrzną w routerze to zupełnie nie mam sygnału, w każdym innym ustawieniu router podłącza się do bts w Stołpiu.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to jak obie stacje są dokładnie w drugą stronę od Ciebie to możesz mieć problem. Okazuje się, że antena kierunkowa odbiera/nadaje również w innych kierunkach i do tyłu czasem może być wystarczająco aby odebrać sygnał mocniejszego BTS'a.
Chociaż to co opisujesz jest dość niepokojące. Wygląda mi na to, że router korzystać może i tak z wewnętrznej anteny, albo stacja z Stołpiu ma tak mocny sygnał, że zagłusza wszystko inne.
Chociaż to co opisujesz jest dość niepokojące. Wygląda mi na to, że router korzystać może i tak z wewnętrznej anteny, albo stacja z Stołpiu ma tak mocny sygnał, że zagłusza wszystko inne.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Dzisiaj odkrylem interesujaca sprawe. Nagle wlaczylo mi sie LTE na chwile, potem zniknelo, ale jak wymusilem LTE w routerze to zasieg jest, slaby, ale jest, DL calkiem dobry. Tylko pytanie skad mam ten zasieg. Pani z dzialu technicznego stwierdzila, ze w mojej lokalizacji nie ma zasiegu, najblizszy bts jest w Chelmie ( prawie 11 km ode mnie na wschod) antene mam skierowana na PN-Zach! ?????? O co chodzi? Jakies odbicie? nr bts wg routera:72956929, wg LTE-watch:4593c-01. Nigdzie w okolicy nie znajduje takiego bts.
-
- Guru bezprzewodowy
NetWorks w ostatnim czasie odpalił nowe BTS-y LTE1800 więc możliwe że i ten w Siedliszczach. Choć pewien jest ten LTE1800 w Rejowcu Fabrycznym, uruchomiony ponad tydzień temu.Skieruj antenę Dual LTE1800MHz z Cybertecha na niego.
-
- Użytkownik forum
Networks uruchomił LTE w Rejowcu? To dlaczego w Orange o tym nie wiedzą?
Skoro tak to na pewno ten, antena jest w tym kierunku.

-
- Guru bezprzewodowy
Konsultanci Orange to ogólnie niewiele wiedzą, nawet na temat własnej sieci. Informacja http://www.telepolis.pl/wiadomosci/pona ... 35078.html i tam piszą o Rejowcu.
-
- Użytkownik forum
Faktycznie, czy jeżeli T-mobile uruchamia nadajnik to automatycznie Orange również?
-
- Guru bezprzewodowy
W przypadku LTE1800 to z reguły korzysta też Orange. Teraz w ramach Networks maja wspólną sieć LTE1800. Większość z pasma 15MHz należy do T-Mobile, Orange dokłada 2,5MHz swojego pasma. W Rejowcu NetWorks odpalił LTE na pozwoleniu Orange.
-
- Użytkownik forum
A czy jest jakakolwiek możliwość dowiedzenia się, gdzie jest nadajnik na podstawie jego CELL ID wyświetlanego w H B315s-22?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ostatnio coraz częściej nie jest to takie oczywiste. Jeśli okolica gdzie nie ma wspólnej sieci to właściwie korzystają obydwaj operatorzy z jednej stacji.Bob27 pisze:Faktycznie, czy jeżeli T-mobile uruchamia nadajnik to automatycznie Orange również?