Mam do was pytanko. Musze przestawić kompa do innego pokoju a moj kabelek od anteny (czy jak to sie tam zwie) ma cały metr

Moderator: Moderatorzy
Oczywiście najlepiej byłoby wymienić cały kabel, ale jak piszesz później antena jest zaklejona hermetycznie więc nie wiem czy jest sens to uszkadzać. Nie wiem też czy antenę masz na zewnątrz czy nie i czy w przyszłości nie będzie na zewnątrz.astor pisze:Zeby nie ruszać antenki z miejsca potrzebuje jakies 5-7 metrów kabla. I czy sztukować go za pomocą złączek a może wymienić cały od anteny?
Jedna złączka przyjmuje się, że daje około 1dB spadku sygnału. Kabel też wniesie swoje - ile dokładnie to pisałem już kiedyśastor pisze:Chodzi mi głównie o to czy na tych złączkach nie będzie dużych spadków sygnału?
Połączenie na zewnątrz niestety jest wrażliwe na zmienne warunki środowiskowe, wiec jeżeli teraz jest dobrze zabezpieczone, to nie warto chyba tego niszczyć w tym wypadku. Bo zyskasz 1dB a za pół roku stracisz 10dB na połączeniu kabla z anteną.astor pisze:Antenka jest na zewnątrz i tak zostanie. Wiec chyba >>na razie<< jej ruszał nie będę bo później mogą jakieś nieszczelności wyjść