Problem z kabelkiem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
astor
Początkujący użytkownik forum

Problem z kabelkiem

Post autor: astor »

Jako ze jestem nowy to witam wszystkich.
Mam do was pytanko. Musze przestawić kompa do innego pokoju a moj kabelek od anteny (czy jak to sie tam zwie) ma cały metr :). Wiem ze to dziwne ale taki był jak dostałem antenkę (używka). Wiec jak sie chyba domyślacie muszę jakoś ten kabel przedłużyć. Zeby nie ruszać antenki z miejsca potrzebuje jakies 5-7 metrów kabla. I czy sztukować go za pomocą złączek a może wymienić cały od anteny? Nie wiem jaka jest możliwość wymiany bo niby jest ona zaklejona cała hermetycznie (antenka w kształcie walca/rurki). Do nadajnika mam jakieś 500m niczym nie zasłonięte. Chodzi mi głównie o to czy na tych złączkach nie będzie dużych spadków sygnału? Teraz mam zawsze siłe sygnału znakomitą. Aha i jaki kabelek kupić żeby dobry był. Bo ja sie nie znam za bardzo. Podpowiedzcie jakie rozwiązanie jest możliwe i najlepsze. Z gory dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem z kabelkiem

Post autor: Jaco »

Najlepiej użyć nowego kabla od anteny do karty radiowej.Ostateczność to łączenie kabla.Spadki będą na pewno.Może nie duże ale będą. O kabelek zapytaj w dobrym sklepie lub u swojego dostawcy neta.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

astor pisze:Zeby nie ruszać antenki z miejsca potrzebuje jakies 5-7 metrów kabla. I czy sztukować go za pomocą złączek a może wymienić cały od anteny?
Oczywiście najlepiej byłoby wymienić cały kabel, ale jak piszesz później antena jest zaklejona hermetycznie więc nie wiem czy jest sens to uszkadzać. Nie wiem też czy antenę masz na zewnątrz czy nie i czy w przyszłości nie będzie na zewnątrz.
astor pisze:Chodzi mi głównie o to czy na tych złączkach nie będzie dużych spadków sygnału?
Jedna złączka przyjmuje się, że daje około 1dB spadku sygnału. Kabel też wniesie swoje - ile dokładnie to pisałem już kiedyś ;) wszystko zależy od kabla. Więcej o kablu tu: >KLIK do FAQ<

Ale na początku ja bym kupił dłuższy kabel taki żeby starczył do anteny później i podłączył przez złączkę na początku. Zobaczyłbym jaka będzie jakość. Chociaż jak już pisałem optymalne jest unikanie wszelkich złączek.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
astor
Początkujący użytkownik forum

Post autor: astor »

Antenka jest na zewnątrz i tak zostanie. Wiec chyba <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jej ruszał nie będę bo później mogą jakieś nieszczelności wyjść i kolejne problemy. Kupie kabelek złączki i sie zobaczy czy to zda egzamin. Mam nadzieje ze tak. Na razie dziękuję wam za pomoc. Jak sie zaopatrzę w bebechy i podłączę to napisze czy śmiga. Jak będzie kiczowato to będziemy sie dobierać do anteny
:twisted: .
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

astor pisze:Antenka jest na zewnątrz i tak zostanie. Wiec chyba >>na razie<< jej ruszał nie będę bo później mogą jakieś nieszczelności wyjść
Połączenie na zewnątrz niestety jest wrażliwe na zmienne warunki środowiskowe, wiec jeżeli teraz jest dobrze zabezpieczone, to nie warto chyba tego niszczyć w tym wypadku. Bo zyskasz 1dB a za pół roku stracisz 10dB na połączeniu kabla z anteną. ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

a zainstaluj sobie netstumbler i podaj jaki masz na chwile obecna poziom sygnału i snr ?
ODPOWIEDZ