Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
mam pytanie odnośnie routerów/modemów. Posiadam aktualnie router tp-link tl-mr3420 oraz podłączony pod niego modem Huaweii e3372 i chciałbym wiedzieć jaką dokupić antenę zewnętrzną aby łapało mi zasięg LTE? ewentualnie poprawiło prędkość HSPA+ aktualnie mam około 6/7 Mb/s ale do ściągania wolałbym jednak troszkę więcej kiedy ustawiłem modem na 4g nie złapało mi ani jednej kreski zasięgu mimo że połączyło się z siecią.. Mieszkam w miejscowości Frank na pomorzu i do Anteny z Play'a z której łapie mi LTE mam 1,65km natomiast do anteny z Tmobile z którą aktualnie się łącze około 1,4km. Wg mapki z strony BTsearch którą ktoś mi wysłał abym sprawdził odległości LTe wyszło coś takiego:
Orange 1800lte: 1,15km
Play 1800lte: 1,65km
Sferia 800lte: 1,45km
Mój modem wyłapuje tylko PlayLte i łączy się z nim ale nie mam żadnej kreski zasięgu.
I jesteś pewny że będzie lepsza jakość połączenia niż na moim obecnym sprzęcie? w sumie to nawet łatwiej mi byłoby kupić taki router niż montować antenę...
A co ma wspólnego zamiana modemu E3372 na B315s-22 z poprawą jakości sygnału? Tutaj niewiele się zmieni i jeśli antena jest konieczna to trzeba zastosować ją w obydwu przypadkach. Sam zestaw E3372 z MR-3420v2 jest słaby a determinuje to fakt, że MR-3420v2 jest za słaby sprzętowo do obsługi modemów LTE. Ten router nie radzi sobie nie tylko z zasilaniem modemu po USB ale nie gwarantuje stabilności i niezawodności połączenia LTE, szczególnie przy połączeniu WiFi i LTE z dużymi prędkościami przy pobieraniu dużych plików. Stąd propozycja zamiany zestawu na B315s-22, który wnosi zupełnie inną jakość i niezawodność podczas korzystania z LTE.
Jeszcze jedno pytanie... Czy ten router rozprowadzi mi wifi na cały dom? Głównie zależy mi aby był zasięg tam gdzie jest SmartTV czyli na parterze/ router będzie na 1szym piętrze (nowe budownictwo i kilka ścian po drodze...) Dodam że na obecnym routerze mam na tv 1kreskę zasięgu wifi i praktycznie nie da się z neta na nim korzystać..
Jeśli dom jest duży, to masz małe szanse na pokrycie całości 1 urządzeniem. A łączenie urządzeń stacjonarnych jak TV/PC stacjonarny/dekoder za pomocą WiFi jest moim zdaniem strzałem w stopę. O wiele lepiej będzie to podłączyć kablem LAN. Wtedy takich problemów nie będziesz miał. Jest jeszcze możliwość puszczenia sieci po kablach sieciowych 230V. Szukaj pod hasłem PLC. Wtedy urządzenie wtykasz bezpośrednio do gniazdka sieciowego i masz wyjście LAN. Oczywiście gdzieś musi być jeszcze drugie urządzenie które podpinasz do routera.