Router Wifi Dual +2 extendery DAP-1520 - gryzą się?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pikeman88
Początkujący użytkownik forum

Router Wifi Dual +2 extendery DAP-1520 - gryzą się?

Post autor: pikeman88 »

Witam,

Potrzebowałem rozwiązania, które pokryje spory metraż siecią Wifi z Neostradą. Wybrałem wskazany na schemacie router oraz 2 takie same extendery D-Linka. Z jakiegoś powodu przy włączonych do zasilacznia dwóch extenderach na raz sieć się wywala. Czy możliwe jest aby te 2 extendery były zbyt blisko siebie? Każdy extender ma podobną odległość do drugiego extendera co do routera głównego. Dodam, że przy układzie router główny + 1 dowolny extender sieć i Internet działają. Problem jest w przypadku podłączenia dwóch na raz.

Po resecie wszystkich urządzeń i podłączeniu ich fizycznie do prądu sieć i Internet przez kilkanaście minut działa bez problemu (oba zakresy 2,4 i 5ghz) i wszystkie panele administracyjne urządzeń są widziane w przeglądarce pod różnymi adresami: 192.168.1.1 (główny), 192.168.1.250 (extender1), 192.168.1.251 (extender2).

Czy jest to kwestia jakiejś dodatkowej konfiguracji, które mogłem pominąć? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router Wifi Dual +2 extendery DAP-1520 - gryzą się?

Post autor: wojteks »

To nie ma prawa działać (znaczy się działa producentowi), od głównego routera daj kabel do każdego z AP.
Nie pomagam na PW!
pikeman88

Wojteks, dziękuję za odpowiedź. Jednakże pomysł na extendery wziął się przede wszystkim stąd, że nie mam możliwości puszczenia kabli. Z drugiej strony z jakiegoś powodu te extendery są na rynku, działają coraz lepiej i są coraz bardziej popularniejsze. Dlaczego nie korzystać z tego co oferują? Czy ktoś miał do czynienia z konfiguracją z 2 lub więcej extenderami? Jakieś wskazówki?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To, że repeatery są coraz popularniejsze nie znaczy, ze działają niezawodnie. To efekt działań marketingowych producentów , sprzedawców i powszechnej ostatnio modzie na WiFi oraz nieuzasadnionej niczym niechęci do kabla. Znasz przysłowie o muchach i g.... ?To właśnie analogia do repeatera, A działają tak jak dawniej czyli z problemami. Tu nic się nie zmieniło, Nadal korzystają z jednego radia do odbioru i dalszego nadawania co powoduje ograniczenia prędkości i problemy ze stabilnością. Sam zresztą tego doświadczyłeś.Dlatego tam gdzie można i trzeba stosuje się kabel i dodatkowe AP a WiFi jest uzupełnieniem. W przypadku braku kabla stosuje się transmitery PLC po sieci energetycznej.
pikeman88

Transmitery PLC zostawiam jako ostatnią deskę ratunku. Jeśli chodzi o wybrane przeze mnie extendery mają one 2 anteny więc rozumiem, że jedna jest od odbioru sygnału, druga do rozgłaszania. Przy zastosowanym jednym extenderze zasięg jest rewelacyjny podobnie jak prędkość internetu - chodzi o pokrycie tym lepszym zasięgiem dodatkowego obszaru.

Moje pytanie sprowadza się do tego, czy ktoś stosował rozwiązanie 2 lub więcej extenderów i jeśli tak to proszę o ewentualną wskazówkę.

Panowie, rozumiem, że jesteście entuzjastami sprawdzonych kablowych rozwiązań, ale przecież nawet to forum ma w nazwie "bez kabli" :) Prawdopodobnie postawiliście już tyle sieci, że nie chcecie wyjść poza Waszą strefę komfortu i promujecie te klasyczne rozwiązania. Ja natomiast będe nadal testował te rozwiązania i dam znać co ustaliłem. W międzyczasie bardzo proszę o uwagi i sugestie na temat wskazanej konfiguracji.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

pikeman88 pisze:Jeśli chodzi o wybrane przeze mnie extendery mają one 2 anteny więc rozumiem, że jedna jest od odbioru sygnału, druga do rozgłaszania.
Niestety ilość anten nie świadczy o tym... Muszą być osobne tory radiowe. Wątpię, żeby tak było...
pikeman88 pisze:Prawdopodobnie postawiliście już tyle sieci, że nie chcecie wyjść poza Waszą strefę komfortu i promujecie te klasyczne rozwiązania.
Tylko od 1999r, czyli od standaryzacji, nic w WiFi się nie zmieniło tak naprawdę...
pikeman88 pisze:W międzyczasie bardzo proszę o uwagi i sugestie na temat wskazanej konfiguracji.
Na pewno obydwa łączą się do MACa Asusa? Tj. nie ma łańcuszka?
pikeman88

Na pewno obydwa łączą się do MACa Asusa? Tj. nie ma łańcuszka?
Chodziło Ci o TP-Linka -router główny ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pikeman88 pisze:Chodziło Ci o TP-Linka -router główny ?
Tak, tak. Mój błąd.
matek451
Guru bezprzewodowy

A na jakiej podstawie sądzisz , że jedna antena nadaje a druga odbiera ? Te anteny pracują w trybie MIMO i na dwóch częstotliwościach 2,4 i 5GHz. Czyli tak jak pisałem jedno radio musi odebrać i jednocześnie nadać dalej więc prędkości są przycinane o połowę, rośnie ping. Repeater musi mieć też odpowiedni poziom sygnału z routera aby miał co wzmacniać, dlatego nie zainstalujesz go w dowolnym miejscu, minimum sygnału to -70dBm. Jak każde urządzenie radiowe jest podatny na zakłócenia od innych urządzeń pracujących w jego otoczeniu( dom to nie laboratorium). Stąd problemy ze stabilnością czy zrywanie połączenia. A już "działanie" kilku repeaterów w łańcuchu to masakra. Ogólnie nikt z nas nie jest wrogiem WiFi ale wyznajemy zasadę, że tam gdzie trzeba i da się stosujemy kable. W pozostałych przypadkach WiFi ( np. jako dodatkowe AP). Kiedyś były routery G.DUO , które posiadały dwa tory radiowe, jeden odbierał po WiFi , drugi nadawa dalej. Obecnie brak takich urządzeń a producenci poszli na łatwiznę i promują repeatery. Strefa komfortu dla mnie to przede wszystkim szybkość,stabilność i niezawodność sieci a tego repeatery nie zapewniają, wręcz odwrotnie. Dlatego przy budowie/ remontu domu/ mieszkania, szczególnie dużego położenie kabli to podstawa. PS. W profesjonalnych rozwiązaniach repeatera nie uświadczysz, czyżby specjaliści nie znali ich "zalet"?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

matek451 pisze:Kiedyś były routery G.DUO , które posiadały dwa tory radiowe, jeden odbierał po WiFi , drugi nadawa dalej.
G.DUO nie miałem, ale miałem WNDR3300, na DDWRT dało się wymusić prace obydwu radii na 2.4GHz i wychodziła z tego kiszka, nawet ustawienie kanałów 1 i 13 nie pomagało, radia nadal zakłócały się wzajemnie w trybie "repeatera". Pomagało dopiero jedno radio w 5GHz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

matek451 pisze:Obecnie brak takich urządzeń
Można sobie sklecić routerboarda i na MT ustawić co się podoba.
matek451 pisze:PS. W profesjonalnych rozwiązaniach repeatera nie uświadczysz, czyżby specjaliści nie znali ich "zalet"
Półprofesjonalne Unifi ma i ponoć nawet to działa. Ale działa tylko w ramach swoich rozwiązań i swojej sieci.
Taka ciekawostka:
1. Ustawiasz kontroler
2. Podłączasz do niego n AP kablami
3. Odpalasz synchro/provisioning
4. Podłączasz kablem n+1 AP, dla niego też provisioning
5. Odłączasz kabel n+1 AP - automatycznie łączy się z najlepszym dla siebie AP w ramach tej sieci przez WiFi i działa jak repeater

Oczywiście trzeba mieć świadomość ograniczeń, np przepustowości. I kluczem jest jednorodność środowiska.
matek451
Guru bezprzewodowy

Użytkownicy G.DUO do dziś używają w trybie AP client+AP i nie narzekają ale to tylko w g. Wielu chciałoby podobnych rozwiązań z szybszym WiFi ale brak takich rozwiązań wśród producentów, wiadomo teraz nie tworzy się rozwiązań na lata. Oczywiście Mikrotik czy Ubiquiti to inna bajka i zupełnie inne rozwiązania. Trudno z nimi porównywać te repeatery , których nie brak na rynku. Dom z siecią bez przewodów to modny temat, marketing robi swoje.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Problem tutaj to koszty. Dwa radia, Unifi, MT itd. to właściwie koszt PLC, a mniej kombinowania w przypadku opisywanej sytuacji.

matek451, G.DUO działa w przypadku 802.11g bo są nieco inne zasady działania (węższe pasmo, inne kodowanie) ergo urządzenie musi mniej "obrobić" w stosunku do 802.11n przy właściwie większych zasobach w eterze w przypadku 802.11g.

pikeman88, jak najbardziej testuj i się dziel informacjami skoro już podjąłeś temat. Każda wiedza praktyczna z różnych warunków działania rozwiązań bezprzewodowych jest cenna na forum. Czytający będą mieli większą bazę do podejmowania decyzji.

Taki OT.
Z UniFi jest ciekawa sytuacja i piszę o modelu AP z WiFi 802.11ac z łącznością do 1300 Mbps - niby wszystko fajnie, radio szybkie, ale... Ethernet 1 Gbps. ;) Przy tej cenie mogliby pomyśleć o 10 Gbps. Tak wiem, realnie i tak się nie "przepchnie" ponad 1 Gbps przez WiFi, a switch z PoE z kilkoma potami 10 Gbps to konkretna cena. ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:niby wszystko fajnie, radio szybkie, ale... Ethernet 1 Gbps
W pewnej sieci sklepów z owadem w logo, znalazłem pewien router d-linka, na opakowaniu dumnie AC i już nie pamiętam czy 750 czy 1300 czy ile tam, a teraz uwaga trzymaj się mocno i nie opluj monitora, switch 100Mb/s :facepalm:
matek451
Guru bezprzewodowy

Ale jaka cena za tego GO RT-AC750 bo to on był przedmiotem tej promocji. U mnie na otwarciu jednego owadziego sklepu był za 49,99. Co tam switch, istotna jest magia literek AC . Nie istotne, że większość ludzi nie ma o tym zielonego pojęcia czy kart w tym standardzie. Liczy się dziś marketing a WiFi jest modne , kabel to przeżytek. Na forach ludzie pytają często czy przy budowie, remoncie kłaść kable bo przecież w sklepie powiedzieli, że WiFi załatwi wszystko i nie ma ograniczeń. A na opakowaniach routerów wręcz kosmiczne prędkości.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Możliwe, że też był po tyle.
A co do remontów, to dziwi mnie że jeszcze o to pytają, "no przecież wszystko po wifi puszcze i będzie suuuupeeer". A tak z ciekawości jakie odpowiedzi dostają?
matek451
Guru bezprzewodowy

Zależy kto odpowiada, doświadczeni w temacie zawsze polecą kabel. Koszt niewielki i na przyszłość w razie czego jak znalazł. Kolejne pytanie, to czasami nie rozumieją, że to nie prąd i kable muszą iść oddzielnie do każdego pomieszczenia. Ale na forach nie brakuje podobnych rad jak w twoim cytacie, a sprawę mają załatwić wszechobecne repeatery, nawet w łańcuszku. Są nawet tacy co mosty bezprzewodowe między budynkami tak polecają budować bo im działa.
ODPOWIEDZ