LTE Orange - bardzo dziwny problem - KTOS WIE O CO CHODZI?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Cgns
Początkujący użytkownik forum

LTE Orange - bardzo dziwny problem - KTOS WIE O CO CHODZI?

Post autor: Cgns »

Witam Was ludziska!

Sprawa, z którą się do Was zwracam wydaje byś się dosyć nietypową. Przynajmniej na żadnym forum nie spotkałem się z podobnym problemem.

Posiadam router ZTE 283+, który dostałem od Orange w momencie podpisywania umowy (w listopadzie b.r.). Wg. mapy zasięgu na stronie operatora, moja lokacja znajduje sie w zasięgu sieci LTE. Niestety, po uruchomieniu urządzenia w domu, router działa tylko w trybie UMTS/HSPA+ (dodam, że nie można zmienić w routerze ustawienia na "LTE only" gdyż ta funkcja jest zablokowana przez firmware Orange). Najbliższa stacja BTS z Orange LTE 1800 znajduje się około 5 km ode mnie - teren leciutko pagórkowaty, mocno zalesiony. Nie zastanawiając sie długo nabyłem drogą kupna antenę zewnętrzną i zadziałoło - są 2 kreski zasięgu LTE. Yuppi! Wprawdzie prędkość pobierania była raczej słaba jak na LTE - 1Mb/s, ale na moje potrzeby w sumie OK. Mniej więcej tak wyglądała sytuacja do zeszłego tygodnia. Od około środy wciąż mam 2 kreski zasięgu LTE Orange na modemie/routerze, panel urządzenia (strona administracyja routera) pokazuje DL 1Mb/s ale...... transfer rzeczywisty to tylko ~110Kb/s :szok: Próbowałem na innym komputerze, tablecie i telefonie - to samo. Cokolwiek chcę zaciągnąć z netu, obojętnie z jakiego serwera bezposrednio, czy przez torrent - transfer to max 110kb/s. O co chodzi? Żeby było dziwniej, wszystkie webowe testy łącza pokazują moją predkość 1Mb/s (zarówn dla Dl jak i Ul) ale jak coś ściągam - bam znów 110 Kb/s.

Jak to możliwe, że panel routera oraz internetowe testy łącza pokazują wyniki zawyżone o 10 razy względem rzeczywistych pomiarów prędkości transferu danych? O co tak na prawdę chodzi? Dlaczego rzeczywisty transfer jest tak niski? Czy to kwestia co najwyżej średniego zasięgu, czy raczej kochane Orange coś blokuje? Ich Infolinia nie jest mi w stanie z tym pomoc. Proszę, czy ktoś ma jakieś pomysły jak rozwiązać taki problem?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: LTE Orange - bardzo dziwny problem - KTOS WIE O CO CHODZI?

Post autor: matek451 »

Oczywiście na MF283+ możesz ustawić tylko LTE, Orange nic nie blokuje. Aby dokonać wyboru technologii musisz być rozłączony z siecią. Podaj lokalizację, w której chcesz korzystać z LTE w Orange oraz jakiej używasz anteny? Prędkość 1Mb/s jest za niska jak na LTE. Skąd wiesz ,że ten BTS LTE1800 Orange działa? wiele z nich to pozwolenia.
Cgns

Dziękuję za szybką odpowiedź. Masz racje - po rozłączeniu z siecią można było zmienić ustawienia modemu.

Moja lokalizacja to: 50.203868, 18.568613

Moja antena to: Technologic Dual 16Dbi 1800 mhz

Wydaje mi się że właśnie ten działa gdyż innego nadajnika orrange LTE na mapie BTS w poblizu mnie nie znalazlem.

Pozdrawiam!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Mapa zasięgu LTE jest bardzo optymistyczna. To pozwolenie to Al. Piastów 12, Knurów? Raczej nie działa. Pewne te w centrum Knurowa, może ten w Ochojcu lub coś z Rybnika. Spróbuj z anteną na tych kierunkach. Czy na MF283+ jest dostępna jakaś diagnostyka sygnału oprócz tych kresek?
Cgns

Aktualnie mam skierowana antene na nadajnik w Ochojcu (Rybnik). Podczas instalacji duzo biegalem z antena po dachu szukajac jakiegokolwiek sygnalu LTE - ten z kierunku Ochojca byl jedynym.

Niestety poza kreskami zasiegu ZTE mf283 nie ma innych narzedzi monitorujacych sile sygnalu.

Jakies sugestie co robic dalej?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

1 = 1024
1024 : 8 = 128 kB/s

Wszystko jest dobrze
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Blackber
Stały użytkownik forum

Post autor: Blackber »

A jakiej używasz anteny?
Cgns

Moja antena to: Technologic Dual 16Dbi 1800 mhz
Cgns

radius pisze:1 = 1024
1024 : 8 = 128 kB/s

Wszystko jest dobrze

W sumie racja..... Ale to i tak jakoś dziwnie wolno jak na LTE....
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Są dwie opcje - beznadziejny sygnał lub zapchana stacja. Jeżeli nie masz żadnych danych, np. w postaci CellID, eNBI to nic nie zrobisz. Tak byś mógł podjechać pod stację i zobaczyć skąd masz zasięg i jaka jest prędkość przy idealnej sile sygnału.
Ta antena nic mi nie mówi. Może kup Cybertecha? Ale czy to coś da? Popatrz też czy nie musisz w MENU przełączyć anteny z wewnętrznej na zewnętrzną.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Cgns

Hmmm. Chcę być optymistą i wierzyć, że to kwestia raczej słabego sygnału. Stawiam na zmianę anteny. Znalazłem coś takiego:
http://yagi.pl/paraboliczna-antena-dual ... -2069.html

Myślicie, że da radę?
ODPOWIEDZ