Maksymalne wzmocnienie zasięgu HSDPA daleko od BTS

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dwayne
Początkujący użytkownik forum

Maksymalne wzmocnienie zasięgu HSDPA daleko od BTS

Post autor: dwayne »

Drodzy Państwo,

Mając domek na odludziu, ok. 8-10 km w linii prostej od BTS-a Orange/NetWorks 900 Mhz, potrzebuję przyzwoitego (500+ kbps) zasięgu 3G. Choć pomiędzy domkiem a BTS-em są pola i lasy, to zasięg taki się czasami pojawia (czasem prędkości zmierzone http://openspeedtest.com/ sięgają 1+ Mbps), ale czasem zasięgu w ogóle brak lub łapany jest jedynie EDGE. W samym domku (wewnątrz) nie dochodzi lub dochodzi dość rzadko sygnał GSM 900Mhz.

Kierując się radą rozmaitych fachowców-sprzedawców, obecnie mam:
  • Antenę ATK-20 z kablem 20m na maszcie o wys. 6m, w sumie ok. 15-20m nad ziemią, podłączoną do repeatera, który następnie rozgłasza sygnał po domu anteną ustawioną w odległości ok. 1m od repeatera. Efekt: w domu jest łapany sygnał GSM, bez problemu można rozmawiać. Syngał EDGE/HSDPA, łapany za pomocą telefonów i modemu Huawei E3131 jest, zwykle słaby (ok. 50 kbps), z rzadka mocny (1+ Mbps).
  • Drugą antenę ATK-20 na tym samym maszcie, z kablem 20m, podłączoną bezpośrednio do modemu (Huawei E3131), który jest podłączany albo bezpośrednio do komputera, albo do routera TP-LINK MR3420. Modem podłączony do anteny nie wykazuje zauważalnej poprawy sygnału
Bardzo proszę o pomoc w uzyskaniu poprawy uzyskiwanego transferu (jeśli to możliwe, stabilność też jest istotna). W szczególności:
  • Czy lepszy modem i/lub router poprawi transfer? Jeśli tak, to jaki?
  • Czy jest możliwość dołączenia do modemu wzmacniacza (amplifier, nie repeater) sygnału?
  • Czy zmiana anteny (na paraboliczną?), skrócenie kabla lub inne zmiany konfiguracji poprawią jakość połączenia?
  • Czy coś innego, a na co nie wpadłem, może pomóc?
Jeśli chodzi o koszty, to nie stanowią przeszkody (oczywiście wolę niepotrzebnie nie przepłacać), zależy mi przede wszystkim na efekcie.

Pozdrawiam serdecznie,
dwayne
Ostatnio zmieniony 2015-11-07, 17:59 przez dwayne, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Maksymalne wzmocnienie zasięgu HSDPA daleko od BTS

Post autor: radius »

Podaj dokładną lokalizacje gdzie to ma działać.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
dwayne

Lokalizacja to (mniej więcej...) 52.524969, 19.327182 - w pobliżu jest również BTS T-Mobile, niemniej nie udało mi się na nim uzyskać lepszej jakości połączenia niż daje EDGE.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Najbliższe BTS-y UMTS900 NetWorks to Trzebowo i Boża Wola. Na jaki kierunek ustawiłeś antenę i jak wygląda strefa przed nią? A kable przy antenach zdecydowanie za długie , tracisz około 7dB z zysku ATK-20.
dwayne

Antena jest ustawiona na kierunek Boża Wola. Przed nią przestrzeń z pojedynczymi drzewami, las jest później, a sąsiednie budynki są poniżej anteny.

Jeśli chodzi o kable, nie za bardzo jest perspektywa skrócenia - sama antena to ponad 6m, do tego dochodzi wysokość domku wraz z poddaszem (kabel idzie przez komin). Ile zyskam na skróceniu go o 5m (może się uda - 10m kablel sprawdzałem, było za mało)?

Mnie najbardziej zastanawia to, co podkreśliłem we wpisie - czemu antena podpinana bezpośrednio do modemu nie przynosi żadnej poprawy transferu ani jakości sygnału?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Sprawdź złącze anteny zew. w modemie. Jaka to wersja E3131? Spróbuj z BTS-em Trzebowo.
dwayne

Sprawdź złącze anteny zew. w modemie.
czego powinienem szukać? Wydawało się być w porządku.

Jak mogę sprawdzić wersję modemu?

Nie będę w stanie bardziej odpowiedzieć teraz, bo siłą rzeczy piszę to będąc poza domkiem, który chce wyposażyć w zasięg (tam jest go zwykle zbyt mało).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dwayne pisze: podłączoną do repeatera,
Oczywiście masz świadomość że stosowanie repaterów jest nielegalne/karalne?
Nie pomagam na PW!
dwayne

wojteks pisze:
dwayne pisze: podłączoną do repeatera,
Oczywiście masz świadomość że stosowanie repaterów jest nielegalne/karalne?
Teraz już tak. W takim razie zdemontuję repeater.

Pozostaje problem samej anteny.

Model modemu to E3131 wersja nie-HiLink.

Co jeszcze mogę zrobić? Jesli chodzi o długość kabla, inne źródła podają, że strata na całym kablu przy częstotliwości 900 Mhz powinna wynieść nie więcej niż 4 dB. Czy jest sens w takim razie go skracać?
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: XanPL »

Możesz zaryzykować i kupić puszkę hermetyczną stalową i skrócić kabel do ~1,5m
A za to dać 20m kabla elektrycznego i skrętki...

Ja u siebie tak zrobiłem i była znaczna poprawa z RSRP -91 spadło do -80 (tylko że ja to robiłem na 1800MHz LTE).
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

XanPL pisze:RSRP -91 spadło do -80
Wzrosło. ;) Wartości są na minusie. Wiem, czepiam się. ;)
ODPOWIEDZ