Mam problem zwiazany z wyborem sprzetu, moze nawet nie wyborem lecz znalezieniem odpowiedniego, ale do rzeczy...
Niedawno zakupilem nowego laptopa toshiby ktory ma wbudowane anteny do odbioru internetu droga radiowa. Do tej pory mialem w domu internet dostarczany droga radiowa wiec na moim dachu jest zamontowana antena kierunkowa o czestotliwosci 5 GHz. Czestotliwosci anteny w laptopie i na dachu sa inne wiec wiec komputer nie widzi sieci.
Chce zrobic w domu internet bezprzewodowy i z kim nie rozmawialem twierdzil ze 90% ludzi robi to na zasadzie podlaczenia anteny kierunkowej do AP i nastepnie podlaczenie AP do rootera. OKI, zgadzam sie z tym, czytalem tez nawet o tym na forum ale w moim przypadku schody zaczely sie w momencie kiedy poszedlem do sklepu i chcialem kupic sprzet... nagle okazalo sie ze nikt nie ma w sprzedazy AP ktory nadawalby sie do podlaczenia do kabla anteny z dachu bo kabel ten jest zakonczony wejsciem RP-SMA.
Prosze o odpowiedzi na pytania:
1. Jakie konkretnie modele AP nadaja sie do podlaczenia pod kabel anteny na dachu zakonczonej RP-SMA? (mozecie podawac wszystkie modele jakie wam sie nasuna ale prosilbym tez o te tansze bo najbogatszy nie jestem

2. Jakie konkretnie modele rooterow z WiFi nadaja sie do podlaczenia do AP i do tego zeby dobrze sialy sygnal po domu (z tym jest prosciej bo wiem ze np. Asmax 904G sie nadaje, ale prosze tez o inne)
3. Czy jest inna alternatywa (tak zeby siec dzialala rozsadnie tzn stabilnie) zalatwienia tej sprawy.
Z gory dziekuje za odpowiedzi, mam nadzieje ze mi pomozecie bo jestem bliski zalamania

PS. Jesli kupie rooter WiFi z dwoma odkrecanymi antenami na RP-SMA to czy jest mozliwosc odkrecenia 1 anteny i wkrecenia tam mojego kabla antenowego z anteny kierunkowej z dachu, a druga antena rootera rozsiewala by sygnal po domu?? Pomysl ten sam sie zasugerowal po lekturze tego http://allegro.pl/item258851594_endsl_a ... ntena.html