Problem ze stworzeniem sieci bezprzewodowej w domu, pomozcie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
geniush
Początkujący użytkownik forum

Problem ze stworzeniem sieci bezprzewodowej w domu, pomozcie

Post autor: geniush »

Witam.
Mam problem zwiazany z wyborem sprzetu, moze nawet nie wyborem lecz znalezieniem odpowiedniego, ale do rzeczy...

Niedawno zakupilem nowego laptopa toshiby ktory ma wbudowane anteny do odbioru internetu droga radiowa. Do tej pory mialem w domu internet dostarczany droga radiowa wiec na moim dachu jest zamontowana antena kierunkowa o czestotliwosci 5 GHz. Czestotliwosci anteny w laptopie i na dachu sa inne wiec wiec komputer nie widzi sieci.
Chce zrobic w domu internet bezprzewodowy i z kim nie rozmawialem twierdzil ze 90% ludzi robi to na zasadzie podlaczenia anteny kierunkowej do AP i nastepnie podlaczenie AP do rootera. OKI, zgadzam sie z tym, czytalem tez nawet o tym na forum ale w moim przypadku schody zaczely sie w momencie kiedy poszedlem do sklepu i chcialem kupic sprzet... nagle okazalo sie ze nikt nie ma w sprzedazy AP ktory nadawalby sie do podlaczenia do kabla anteny z dachu bo kabel ten jest zakonczony wejsciem RP-SMA.
Prosze o odpowiedzi na pytania:

1. Jakie konkretnie modele AP nadaja sie do podlaczenia pod kabel anteny na dachu zakonczonej RP-SMA? (mozecie podawac wszystkie modele jakie wam sie nasuna ale prosilbym tez o te tansze bo najbogatszy nie jestem :wink: )
2. Jakie konkretnie modele rooterow z WiFi nadaja sie do podlaczenia do AP i do tego zeby dobrze sialy sygnal po domu (z tym jest prosciej bo wiem ze np. Asmax 904G sie nadaje, ale prosze tez o inne)
3. Czy jest inna alternatywa (tak zeby siec dzialala rozsadnie tzn stabilnie) zalatwienia tej sprawy.

Z gory dziekuje za odpowiedzi, mam nadzieje ze mi pomozecie bo jestem bliski zalamania ;) Co jestem w innym sklepie to sprzedawcy wyskakuja mi z innymi teoriami na ten temat, wlacznie (niestety) z zastosowaniem konwertera!!! o ktorym kazdy slyszal ale nikt nie widzial :P

PS. Jesli kupie rooter WiFi z dwoma odkrecanymi antenami na RP-SMA to czy jest mozliwosc odkrecenia 1 anteny i wkrecenia tam mojego kabla antenowego z anteny kierunkowej z dachu, a druga antena rootera rozsiewala by sygnal po domu?? Pomysl ten sam sie zasugerowal po lekturze tego http://allegro.pl/item258851594_endsl_a ... ntena.html
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Problem ze stworzeniem sieci bezprzewodowej w domu, pomozcie

Post autor: morion »

jesli masz dostarczany sygnal od providera w pasmie 5GHz to do anteny podłacz ovislinka 5000 a do niego kabelkiem ovislinka 5460v2 w trybie AP i w pasmie 2.4GHz i masz cały zestaw... co ty tam masz za sklep ze nie maja sprzetu z gniazdem R-SMA ;)
jutro to dzis... tyle że jutro :)
geniush

O ile cana drugie urzadzenie tj. ovislinka 5460v2 jest cenowo przeze mnie do zaakceptowania to juz ovislinka 5000 jest stanowczo za drogi. Jest moze alternatywa innego, tanszego AP?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Obawiam się, że na pasmo 5G tanich urządzeń nie znajdziesz. Chyba, ze używane.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
geniush

Poprawka do calego zaadnienia. Antena kierunkowa na dachu nie ma czestotliwosci 5G jak predzej pisalem ale 2,4 co upraszcza sprawe. Rozmawialem z informatyiem administrujacym siec ktory mnie naprostowal ;) Mysle ze teraz bedzie to prostrze do skonstruowania. A wiec:
prosze o podanie mi modelu AP ktory zbieralby sygnal z anteny kierunkowej z dachu 2,4G, a co do rooteru to juz sobie chyba poradze :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

geniush pisze:Antena kierunkowa na dachu nie ma czestotliwosci 5G jak predzej pisalem ale 2,4 co upraszcza sprawe.
Jeżeli tak, to poszukaj w archiwalnych postach, przewijało się tam wiele razy przykładowe AP, które pracują jako APC. :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
morion

jako APc dobrze sie sprawuja TP-Linki 501,
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Po 1 nie czytaj <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font> z allegro, jeszcze na dodatek od W. bo to juz opowiesci niesamowite. Zakup sobie ovislink 5460ap v2 i ustawisz go w tryb WISP czyli router klient, podepniesz do anteny a do wyjscia LAN podepniesz lapka. Jesli chcesz miec po domu radiowo to do portu LAN podpinasz dowolnego AP w trybie AP i po odpowiedniej konfig. (ssid, kanał, WEP/WPA) masz juz bezpieczna domowa sieć.
geniush

Dzieki za wszystkie rady. Zakupilem urządzenia TP-Linka
- router TL-WR543G
- AP TL-WA501G
Skonfigurowalem juz router wiec na obydwu komputerach mam internet (zarowno stary jak i laptop) ale oczywiscie wszystko po kablu. Natomiast kiedy zabralem sie do ustawiania APka nastapila porazka. Nie potrafie skonfigurowac APka tak zeby laptop mogl wykryc sygnal. Ustawilem te same SSID, w APku podalem MAC z routera ale i tak nie pomaga. Moglby mi ktos pomoc i napisac jak mam to poustawiac? Ponizej zamieszczam podlinkowane screenshoty z centrum obslugi APka. Prosze o w miare lopatologiczne wytlumaczenie co i jak (mozna pomijac konfiguracje zabezpieczenia sieci, czyli bez WEP/WPA itp.). Dodam ze siec w ktorej ustawiam internet ma docelowo dynamiczne IP (nie wiem czy to cos pomoze ale wole dodac ;) )

1.Obrazek
2.Obrazek
3.Obrazek
4.Obrazek
5.Obrazek
6.Obrazek
7.Obrazek
8.Obrazek
9.Obrazek
10.Obrazek
11.Obrazek
12.Obrazek
Awatar użytkownika
morion

po pierwsze ustaw region na poland w ustawieniach wifi, i tryb na "b", poza tym włacz karte wifi w laptopie :)
geniush

z tym wlaczeniem karty w laptopie potraktuje jako zart ;) region ustawialem na poland natomiast z trybem nic nie majstrowalem wiec moze pomoze :)
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

A jakie masz adresy w AP klienckim ? ssid, kanal, IP musza byc inne w AP niz w APklient. Zaznacz "disable short preamble"
geniush

Krótko opisując sprawa troche sie rypla bo siec ustawil mi w koncu informatyk zaprzyjazniony lecz okazalo sie ze cos jest z AP bo zrywa polaczenie i na sile chce sie logowac na siec stworzona na samym poczatku przeze mnie (siec 1, bez zabezpieczen). Mimo ze od tego czasu minelo kilka resetow APka, a informatyk ustawil calkiem inna nazwe sieci, zabezpieczenia itp to AP nie chce przy nich zostac i po jakims czasie komputer gubi zabezpieczona siec. Zobaczymy co powie serwis bo oddalem go na gwarancji, na razie korzystam po kablu.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-02-23, 22:09 ]
Poprawa błędów.
Ostatnio zmieniony 2008-02-23, 22:08 przez geniush, łącznie zmieniany 1 raz.
Ixzweb

Post autor: Ixzweb »

Tez tam zamierzam zrobić sieć ale mam pytanie.
Czy da sie skolnować adres mac w - router TL-WR543G?
Chwiałbym przepisać adres mac z karty radiowej co aktualnie posiadam do - router TL-WR543G.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Da sie na port WAN. Napisz dokladniej jak chcesz to skminic.
Ixzweb

Post autor: Ixzweb »

Jak antenę zew. podłącze pod złącze RSMA do odbioru sygnału radiowego od dostawcy to czy będę mógł sklonować adres mac w router TL-WR543G żeby był taki sam jak w karcie co dostałem od dostawcy.
Chcę podmienić co aktualnie posiadam kartę (zew2000) na router TL-WR543G :)
ODPOWIEDZ