Antena, a zmniejszenie pingu w grach

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DonSobolO
Początkujący użytkownik forum

Antena, a zmniejszenie pingu w grach

Post autor: DonSobolO »

Witam,
mam internet LTE bez limitów z sieci T-Mobile z Routerem Huawei B593. Zasięgu LTE na modemie bez anteny mam 3/5-5/5 w zależności od pogody. Grając w Black Opsa III mam ping 60-85 co jest dość spory (na http://www.speedtest.net/ 30-40 ping). Czy jak zamontuję antenę to jen ping w grach mi spadnie?? Może to jest powodem że sąsiedzi mają kilka tych anten do modemów i zabierają mi sygnał :)

Zastanawiałem się nad kupnem http://allegro.pl/antena-lte-16db-b593- ... 59141.html

Proszę o pomoc i doradzenie co mógł bym zrobić by ten ping mi spadł :)

Pozdrawiam
Konrad
DonSobolO

Re: Antena, a zmniejszenie pingu w grach

Lokalizacja na której korzystam aktualnie z internetu

https://www.google.pl/maps/place/Al.+Ma ... 6542?hl=pl
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Niestety z tymi osiągami jest tak, że nikt Ci nie zagwarantuje poprawy. Pytanie jaki masz teraz zasięg? Bo być może jest tak, że to po prostu sieć jest obciążona i temu masz takie, a nie inne wyniki. Jakie masz transfery podczas pobierania z sieci? Próbowałeś w nocy (2-3) kiedy to sieć będzie bardzo mało obciążona?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
DonSobolO

Pobieram pliki po ok. 2-5 mb/s. Ładna jest pogoda więc wyrzuciłem modem na balkon. Widzę że jest poprawa bo jak mi się udało zejść z pingiem do 50 w grze. Tylko jak sprawdzam w grze ping na bieżąco to on skacze raz 30 ms a potem 90, spada do 40 i skacze do 60. Jak by nie był stabilny. Te 50 by mi nawet odpowiadało tylko żeby nie skakał tak
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Niestety stabilnego pingu nie ma się co spodziewać na łączu radiowym. To niestety nie jest kabel i aż tak stabilnie jak po kablu będzie miał mało kto. A próbowałeś późno w nocy? Bo takie coś może oznaczać, że masz dość obciążoną stację.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Emanee

Post autor: Emanee »

Nie chciałam zakładać nowego tematu, więc tutaj się dokleję ;) Mam internet z CP i dosyć słaby zasięg (max dwie kreski, jak ustawię router w najwyższym miejscu w domu). Niestety mieszkam na wsi, tak gdzieś z 30km od nadajnika, więc zastanawiałam się nad kupnem anteny. Mam router huawei b315. Nie zależy mi na prędkości Internetu, bo nie ściągam aż tak dużo, tylko właśnie na pingu. Na speedteście pokazuje mi od 60 do 90ms. Już naprawdę dużo kombinowałam nad zmniejszeniem pingu (zmiany w karcie sieciowej, rejestrze itp itd.).Czy antena mogłaby mi pomóc? Ewentualnie zmiana routera? No cokolwiek ;P
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jeśli masz możliwość to podjedź pod stację bazową, z której korzystasz i zrób test. Będziesz miał obraz tego co da się osiągnąć. Potem można pomyśleć o antenie. Oczywiście najpierw sprawdź na jakiej częstotliwości, w jakiej technologii się łączyć i jakie są parametry sygnału. Parametry sygnału, ale nie w kreskach tylko dane RSSI i Ec/Io (dla 3G) lub RSRP, RSRQ i SINR (dla LTE).
ODPOWIEDZ