ustawienia WRT54GL
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
ustawienia WRT54GL
Za namową kolegi BORG-a (dzięki za radę :-) ) zakupiłem ruterka WRT54GL. Śmiga aż miło. Mam tylko małe wątpliwości czy dobrze wszystko połączyłem. We wszelakich opisach wyglądało to trochę inaczej. A więc podpięty jestem no neostrady modemem ST 510 który ustawiony jest jako PPPoA do niego podpięty jest ruter i w nim na początku próbowałem ustawić PPPoE ale nic nie działało. Ustawiłem więc Automatic Configuration DHCP i zaczęło śmigać (czy to jest dobrze ustawione????).
W opcjach Network Address Server Settings (DHCP) mam DHCP Server na Anable, Starting IP 192.168.1.100, Maximum number 50. Na jednym z komp. na którym jest win98 wpisałem adres IP 192.168.1.181 i myślałem że nie będzie działał a tu działa (czy z przypisanym takim adresem nie powinien NIE działać?).
W opcjach Network Address Server Settings (DHCP) mam DHCP Server na Anable, Starting IP 192.168.1.100, Maximum number 50. Na jednym z komp. na którym jest win98 wpisałem adres IP 192.168.1.181 i myślałem że nie będzie działał a tu działa (czy z przypisanym takim adresem nie powinien NIE działać?).
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: ustawienia WRT54GL
No gdyby było źle to raczej nic by nie działałoszwagier2 pisze:Ustawiłem więc Automatic Configuration DHCP i zaczęło śmigać (czy to jest dobrze ustawione????).

A dlaczego ten komp nie może pobierać adresu z DHCP, skoro uaktywniłeś je w routerze? Oczywiście, na takim ustawieniu będzie działać bez problemu bo adres jest z tej samej podsieci co przedzielony przez DHCP, czyli 192.168.xxx.xxx.szwagier2 pisze: Na jednym z komp. na którym jest win98 wpisałem adres IP 192.168.1.181 i myślałem że nie będzie działał a tu działa (czy z przypisanym takim adresem nie powinien NIE działać?).
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Modem w tryb bridge, a WRT54GL w tryb PPPoE i będzie działać.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Borg już to opisałszwagier2 pisze:Mam tylko małe wątpliwości czy dobrze wszystko połączyłem. [...] jestem no neostrady modemem ST 510 który ustawiony jest jako PPPoA

Enableszwagier2 pisze:W opcjach Network Address Server Settings (DHCP) mam DHCP Server na Anable

Czyli inaczej mówiąc masz włączony serwer, który sam przydziela komputerom adresy w sieci i dzięki temu nie musisz konfigurować tego ręcznie na stacjach roboczych. Ma to swoje zalety i wady.
Czyli w tym wypadku serwer dla komputerów przydzieli adresy od 192.168.1.100 do 192.168.1.150 (albo chyba nawet 149)szwagier2 pisze:Starting IP 192.168.1.100, Maximum number 50

Tamten zakres jak już pisałem jest dla automatu, Ty zaś ręcznie możesz przypisać adresy od 192.168.1.2 do 192.168.1.254 (przy masce 255.255.255.0) z wyłączeniem tych, które przydziela DHCP jw oraz tego, który ma już router czyli zakładam 192.168.1.1szwagier2 pisze:Na jednym z komp. na którym jest win98 wpisałem adres IP 192.168.1.181 i myślałem że nie będzie działał a tu działa
Dlaczego 192.168.xxx.xxx ?? xxx.xxx zależy od maski, a tam domyślna maska jest 255.255.255.0 czyli zostaje 192.168.1.xxxprzewaks pisze:Oczywiście, na takim ustawieniu będzie działać bez problemu bo adres jest z tej samej podsieci co przedzielony przez DHCP, czyli 192.168.xxx.xxx.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Tylko gdzie w tym modemie można ustawić to bridge
A co do tego komp z win98 chodziło mi właśnie o to żebym mógł ustawić WRT54GL tak żeby ten komp. łączył się z netem wtedy kiedy ja tego chcę.

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Faktycznie, moja pomyłka. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.BliSki pisze:Dlaczego 192.168.xxx.xxx ?? xxx.xxx zależy od maski, a tam domyślna maska jest 255.255.255.0 czyli zostaje 192.168.1.xxx
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-
- Użytkownik forum
Udało mi się ustawić modem w tryb bridge natomiast router w PPPoE. Wszystko działa ale nie mogę teraz połączyć się z modemem i go konfigurować wpisuje w przeglądarkę 10.0.0.138 i nic a wcześniej jak miałem go ustawionego na PPPoA działało. Nie działa zarówno przez WiFi i jak go podłączę bezpośrednio do kompa.
- Borg
A po co chcesz coś konfigurować w modemie ? Jak go przestawiłeś w bridge only to na routerze ustawiasz PPPoE i tam wpisujesz dane które dostałeś od dostawcy (login, hasło, DNS). Modem powinien się tylko synchronizować z linią i na WRT54GL powinna się dioda internet/wan zapalić.szwagier2 pisze:Udało mi się ustawić modem w tryb bridge natomiast router w PPPoE. Wszystko działa ale nie mogę teraz połączyć się z modemem i go konfigurować wpisuje w przeglądarkę 10.0.0.138 i nic a wcześniej jak miałem go ustawionego na PPPoA działało. Nie działa zarówno przez WiFi i jak go podłączę bezpośrednio do kompa.
-
- Użytkownik forum
No wszystko się zgadza. Ale gdybym w przyszłości chciał zmienić ustawienia to czy się będzie dało? Boję się też resetować ustawień bo jak coś się zchrzaniło to po resecie jak nie uda się mi wejść w ustawienia to klapa. A na razie wszystko działa. I pytam tylko tak profilaktycznie czy to normalne czy nie.
- Borg
Nie rozumiem po co trzeba byłoby coś zmieniać - ma być tryb bridge i nic więcej innych rzeczy nie trzeba ustawiać. U mnie od roku modem chodzi w takim trybie i nic dotykam
.
Co do możliwości wejścia to musiałbyś podpiąć komputer do kabla modemu zamiast routera i wtedy będziesz miał dostęp (pod warunkiem że ustawisz ip z tej samej puli).
ps. W Tomato zrób sobie zapisanie ustawień do pliku i jeżeli coś się stanie to wystarczy przywrócić ustawienia fabryczne a później wgrać te zapisane i po kłopocie.

Co do możliwości wejścia to musiałbyś podpiąć komputer do kabla modemu zamiast routera i wtedy będziesz miał dostęp (pod warunkiem że ustawisz ip z tej samej puli).
ps. W Tomato zrób sobie zapisanie ustawień do pliku i jeżeli coś się stanie to wystarczy przywrócić ustawienia fabryczne a później wgrać te zapisane i po kłopocie.