ustawienia WRT54GL

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szwagier2
Użytkownik forum

ustawienia WRT54GL

Post autor: szwagier2 »

Za namową kolegi BORG-a (dzięki za radę :-) ) zakupiłem ruterka WRT54GL. Śmiga aż miło. Mam tylko małe wątpliwości czy dobrze wszystko połączyłem. We wszelakich opisach wyglądało to trochę inaczej. A więc podpięty jestem no neostrady modemem ST 510 który ustawiony jest jako PPPoA do niego podpięty jest ruter i w nim na początku próbowałem ustawić PPPoE ale nic nie działało. Ustawiłem więc Automatic Configuration DHCP i zaczęło śmigać (czy to jest dobrze ustawione????).
W opcjach Network Address Server Settings (DHCP) mam DHCP Server na Anable, Starting IP 192.168.1.100, Maximum number 50. Na jednym z komp. na którym jest win98 wpisałem adres IP 192.168.1.181 i myślałem że nie będzie działał a tu działa (czy z przypisanym takim adresem nie powinien NIE działać?).
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: ustawienia WRT54GL

Post autor: przewaks »

szwagier2 pisze:Ustawiłem więc Automatic Configuration DHCP i zaczęło śmigać (czy to jest dobrze ustawione????).
No gdyby było źle to raczej nic by nie działało :D
szwagier2 pisze: Na jednym z komp. na którym jest win98 wpisałem adres IP 192.168.1.181 i myślałem że nie będzie działał a tu działa (czy z przypisanym takim adresem nie powinien NIE działać?).
A dlaczego ten komp nie może pobierać adresu z DHCP, skoro uaktywniłeś je w routerze? Oczywiście, na takim ustawieniu będzie działać bez problemu bo adres jest z tej samej podsieci co przedzielony przez DHCP, czyli 192.168.xxx.xxx.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

Modem w tryb bridge, a WRT54GL w tryb PPPoE i będzie działać.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

szwagier2 pisze:Mam tylko małe wątpliwości czy dobrze wszystko połączyłem. [...] jestem no neostrady modemem ST 510 który ustawiony jest jako PPPoA
Borg już to opisał ;)
szwagier2 pisze:W opcjach Network Address Server Settings (DHCP) mam DHCP Server na Anable
Enable ;)
Czyli inaczej mówiąc masz włączony serwer, który sam przydziela komputerom adresy w sieci i dzięki temu nie musisz konfigurować tego ręcznie na stacjach roboczych. Ma to swoje zalety i wady.
szwagier2 pisze:Starting IP 192.168.1.100, Maximum number 50
Czyli w tym wypadku serwer dla komputerów przydzieli adresy od 192.168.1.100 do 192.168.1.150 (albo chyba nawet 149) ;)
szwagier2 pisze:Na jednym z komp. na którym jest win98 wpisałem adres IP 192.168.1.181 i myślałem że nie będzie działał a tu działa
Tamten zakres jak już pisałem jest dla automatu, Ty zaś ręcznie możesz przypisać adresy od 192.168.1.2 do 192.168.1.254 (przy masce 255.255.255.0) z wyłączeniem tych, które przydziela DHCP jw oraz tego, który ma już router czyli zakładam 192.168.1.1
przewaks pisze:Oczywiście, na takim ustawieniu będzie działać bez problemu bo adres jest z tej samej podsieci co przedzielony przez DHCP, czyli 192.168.xxx.xxx.
Dlaczego 192.168.xxx.xxx ?? xxx.xxx zależy od maski, a tam domyślna maska jest 255.255.255.0 czyli zostaje 192.168.1.xxx
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
szwagier2
Użytkownik forum

Tylko gdzie w tym modemie można ustawić to bridge :?: A co do tego komp z win98 chodziło mi właśnie o to żebym mógł ustawić WRT54GL tak żeby ten komp. łączył się z netem wtedy kiedy ja tego chcę.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

BliSki pisze:Dlaczego 192.168.xxx.xxx ?? xxx.xxx zależy od maski, a tam domyślna maska jest 255.255.255.0 czyli zostaje 192.168.1.xxx
Faktycznie, moja pomyłka. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
szwagier2
Użytkownik forum

Udało mi się ustawić modem w tryb bridge natomiast router w PPPoE. Wszystko działa ale nie mogę teraz połączyć się z modemem i go konfigurować wpisuje w przeglądarkę 10.0.0.138 i nic a wcześniej jak miałem go ustawionego na PPPoA działało. Nie działa zarówno przez WiFi i jak go podłączę bezpośrednio do kompa.
Awatar użytkownika
Borg

szwagier2 pisze:Udało mi się ustawić modem w tryb bridge natomiast router w PPPoE. Wszystko działa ale nie mogę teraz połączyć się z modemem i go konfigurować wpisuje w przeglądarkę 10.0.0.138 i nic a wcześniej jak miałem go ustawionego na PPPoA działało. Nie działa zarówno przez WiFi i jak go podłączę bezpośrednio do kompa.
A po co chcesz coś konfigurować w modemie ? Jak go przestawiłeś w bridge only to na routerze ustawiasz PPPoE i tam wpisujesz dane które dostałeś od dostawcy (login, hasło, DNS). Modem powinien się tylko synchronizować z linią i na WRT54GL powinna się dioda internet/wan zapalić.
szwagier2
Użytkownik forum

No wszystko się zgadza. Ale gdybym w przyszłości chciał zmienić ustawienia to czy się będzie dało? Boję się też resetować ustawień bo jak coś się zchrzaniło to po resecie jak nie uda się mi wejść w ustawienia to klapa. A na razie wszystko działa. I pytam tylko tak profilaktycznie czy to normalne czy nie.
Awatar użytkownika
Borg

Nie rozumiem po co trzeba byłoby coś zmieniać - ma być tryb bridge i nic więcej innych rzeczy nie trzeba ustawiać. U mnie od roku modem chodzi w takim trybie i nic dotykam :).

Co do możliwości wejścia to musiałbyś podpiąć komputer do kabla modemu zamiast routera i wtedy będziesz miał dostęp (pod warunkiem że ustawisz ip z tej samej puli).

ps. W Tomato zrób sobie zapisanie ustawień do pliku i jeżeli coś się stanie to wystarczy przywrócić ustawienia fabryczne a później wgrać te zapisane i po kłopocie.
ODPOWIEDZ