Ani B593s12, ani B-593s-22 (niby "prawie" takie same konstrukcje) nie były prekursorami modemo-routerów z bramką VoIP i w Niemczech poza T-Mobile działa jeszcze kilku operatorów.
kompleksowy pisze:B593 pełni u mnie wyłącznie funkcję modemu.
Ten router nie ma trybu bridge, dlatego to mam podwójny NAT.
Tutaj posługujemy się skrótem podwójny NAT, który jest trochę mylący (w istocie jest ważne jak ten NAT/firewall na konkretnym oprogramowaniu routera działa, w Tomato @shibby wiele funkcjonalności udoskonalił-nie wiem jaki masz model routera [ja używam już leciwego sprzętu, który działa mi już ponad 0,5 dekady WL-500gp v1], bo zasadniczo nie polecam tego softu do VoIP bez publicznego adresu [z Tomato korzystam awaryjnie, kilka lat temu testowałem to nie wypadł ciekawie, może teraz jest inaczej-nie testowałem tego w różnych wariantach z różnymi operatorami SIP-tak robiłem we wcześniejszych testach-dlatego polecam na Broadcom Olega/DD-WRT], ale w czasie tej "histerii" z rzekomą blokadą portu, włączyłem specjalnie Asusa/Tomato by shibby + E3372 NDIS RBM i podłączyłem telefon IP z kontami 3 operatorów i połączenia działały prawidłowo). Piszesz w tym wątku-to zakładam że korzystasz z RBM/P4 bez możliwości wykupienia publicznego adresu. W takiej sytuacji jeżeli to możliwe-podłączyć bramki VoIP do B593s-22 (przekierowanie możemy zrobić z reguły jeżeli w sieci działa tylko jedno urządzenie SIP-wówczas otwieramy porty UDP5060 i UDP10000-20000), jeżeli nie spróbować wrzucić DD-WRT i sprawdzić co się będzie działo z VoIP na tym oprogramowaniu, inna opcja to rezygnacja z B593.
kompleksowy pisze:
Wybrałem B593 ponieważ chwalono go za stabilną pracę, uniwersalność i bezproblemowe współdziałanie z różnymi operatorami i routerami.
Mam B593 s-22 i testowałem jego niezawodność ok. 1,5 roku temu-niczym się nie wyróżnił (poza lepszym zasięgiem z wbudowanych anten- i tak używam zewnętrznej anteny) w stosunku do E398/E3276/E3372 które również posiadam (E398 obsługuje mi DIR-505 jako łącze zapasowe w innej lokalizacji, E3276 używam w Łodzi z taryfą Plus-publiczny IP/Nexx WT3020/WDR3600, równolegle z E3372 RBM/Asus WL-500gp v1). Ci co jego wychwalali nawet go nie testowali (może jeszcze wyłączali na noc żeby im prądu nie brał

), a równolegle wciskali ludziom do obsługi modemów LTE szajs który do tego się nie nadawał (cała seria MR TL end inne wynalazki z słabym CPU i małą ilością pamięci RAM-jak router ma min. 64MB RAM, to nie ma żadnego problemu z niezawodnością i stabilnością, do tego największym problemem routerów obsługujących modemy USB/LTE było/jest w niektórych modelach zasilanie na porcie USB-modemy LTE pobierają moc do 800mA [E398-rekordzista, dużo lepiej wypada E3372] ). Internet LTE stał się bardzo znaczącym nośnikiem sieci (nie można w "czambuł" wciskać ludziom składaki Huawei, zresztą jest wielu klientów którzy kupili bardzo drogie, wydajne routery WiFi i do tego dodatkowo nacięli się na koszta kupując produkty B593/B315..., często też korzystają z bardziej zaawansowanych usług, mają wykupione publiczne adresy i "pukają" po forach jak do tej "cegły" się zalogować, skonfigurować...etc.). Tutaj dla klientów którzy mają routery klasy "premium" Netgear R7000, Asus serii AC...i wykupioną usługę publicznego IP, bdb rozwiązaniem jest użycie modemu USB/LTE i routera
http://www.dovado.com/en/features/bridge-mode , wówczas IP publiczne będzie dostępne na WAN w docelowym routerze. P.S U mnie na Plusie nie zdarzają się problemy z połączeniem (restarty wymuszam manualnie-gdy robię update softu/konfiguracji routera, RBM też nie wypada tragicznie).
Kod: Zaznacz cały
Status:Połączony Czas połączenia:10d, 07:06:14, CSQ:24 RSSI:-65 dBm MCC MNC:260 01 LAC:- (-) CID:- (-) RSCP:-145 dBm Ec/IO:-32 dB RSRP:-83 dBm RSRQ:-9 dB Urządzenie:huawei E3276 HiLink
,
Kod: Zaznacz cały
Connection Type 4G/LTE
IP Address 10.171.151.144
Subnet Mask 255.255.255.224
Gateway 10.171.151.129
DNS 208.67.222.222:53, 208.67.220.220:53, 8.8.8.8:53
MTU 1500
Status Connected
Connection Uptime 7 days, 11:49:31
.