RBM problemy z Voip Halonet

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Re: RBM problemy z Voip Halonet

Post autor: jarek7714 »

onken pisze:
Powiem Ci że bredzisz...

Blokują 5060 i tyle, żadne ustawianie na 30 czy 60 sek nie pomaga
Sam bredzisz i w dodatku jesteś nie świadomy. Ten temat wałkowałem kilka lat temu na eko (Cezary przedstawiał mi różnice w swoich obrazach w stosunku do Huntsman OpenWRT), gdy na LTE nie miałem publicznego IP a na Gargoyle 1.6.2.2 występował wyżej opisany problem a na Huntsman wszystko działało bez problemu. Zmniejszenie czasu rejestracji jest wskazane przy połączeniach przychodzących za NAT-em (a tak jest teraz w przypadku RBM i Aero2). Te spiskowe teorie mogę w 5-minut wrzucić do kosza logując telefon do RBM. :papa:
jareq
sdsi
Stały użytkownik forum

Post autor: sdsi »

Aha, czyli koledzy - rozumiem, że wg kol. @jarek7714 wszystko jest w należytym porządku, Play nie blokuje portów, a wszelkie niedogodności z VoIP wynikają wyłącznie z naszej winy i po stronie naszego sprzętu.... :brawa:
kpac
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kpac »

@jarek7714 to spróbuj zalogować się do operatora voip komunikatorem np.zoiper bezpośrednio z kompa połaczonego z modemem - bo jest dokładnie to samo - brak rejestracji.I tu żadne cuda na kiju nie pomoga , poprostu Play robi nas w bal.... i blokuje port. :gwiazdki:
sdsi
Stały użytkownik forum

Post autor: sdsi »

Play właśnie wprowadza (testowo) WiFi Calling. Pewnie uznali, że VoIP to dla nich konkurencja i stąd zapewne problemy z portami. Ech... :mur:
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

sdsi pisze:Aha, czyli koledzy - rozumiem, że wg kol. @jarek7714 wszystko jest w należytym porządku, Play nie blokuje portów, a wszelkie niedogodności z VoIP wynikają wyłącznie z naszej winy i po stronie naszego sprzętu.... :brawa:
Play blokuje wszystkie porty (1-65535 TCP/UDP) dla komunikacji bezpośredniej z zewnątrz (jak każdy dostawca GSM w podstawowej ofercie). To że P4 ma najlepszy support BOK i chce jeszcze słuchać tych niedorzecznych argumentów, nie zmienia faktu że usługa działa prawidłowo (właśnie teraz mam aktywne połączenie VoIP przez łącze P4 i działa, bez utrudnień) i albo się chcemy dostosować do ww wymagań, albo bay. Proszę HappyCall

Kod: Zaznacz cały

Prezentacja urządzenia	[email protected]:18619	
Ostatnia rejestracja	2015-11-24 00:16:52	
Rejestracja wygasa	2015-11-24 01:16:52 
, identycznie Halonet i Ifon (mam wszystkich 3 operatorów zalogowanych na jednym tel. IP) :ok:
kpac pisze:@jarek7714 to spróbuj zalogować się do operatora voip komunikatorem np.zoiper bezpośrednio z kompa połaczonego z modemem - bo jest dokładnie to samo - brak rejestracji.I tu żadne cuda na kiju nie pomoga , poprostu Play robi nas w bal.... i blokuje port. :gwiazdki:
Nie używam Windows prywatnie, era używania apikacji do połączeń SIP na komuterach już dawno minęła (dziś dobry tel. IP, używkę kupimy za 100, nówkę za ok. 200, kiedyś kosztowało to x5, wówczas był jakiś sens używania aplikacji, wygoda żadna). Poza tym używając takowej aplikacji w systemie, należy pamiętać o wyłączeniu systemowego firewall, antywirusa (bo też często pełni rolę zapory).
sdsi pisze:Play właśnie wprowadza (testowo) WiFi Calling. Pewnie uznali, że VoIP to dla nich konkurencja i stąd zapewne problemy z portami. Ech... :mur:
Nic takiego się nie dzieje, Plus już testuje i nie ma to wpływu na VoIP. Trzeba w końcu przyjąć do wiadomości że do tak działąjącej sieci musimy użyć routera/bramy w której firewall radzi sobie z tego typu rozwiązaniami (czyli http://ofmodemsandmen.com/downloads.html i Oleg). W RBM/Aero2 mamy NAT i zablokowane porty od zewnątrz (żadnych wykomfabulowanych dodatkowych blokat portu UDP 5060)

10.162.51.47-IP wewnętrzne 
.
jareq
kan

Post autor: kan »

Witam.
Posiadam router Huawei B593s-22. Voip HappyCall. Od kilku tygodni próbuje skonfigurować połączenia wychodzące(cały czas jest sygnał zajętości pik pik pik pik, połączenia przychodzące działają. W zakładce konfiguracja VoIP mam cały czas "Registering". Proszę o jakąś sugestię albo pomoc.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Ustawienia generalnie masz prawidłowe (jedynie lokalny port SIP możesz ustawić również na 5060-jak nie ma innych urządzeń VoIP port może być taki sam i możesz skrócić limit czasu rejestracji z 3600 na 120). Poza tym nie wiele tutaj zdziałasz z konfiguracją (jak modemo-router będzie miał publiczny IP z otwartymi portami nie będzie problemu). Chcesz bezproblemowo korzystać z VoIP to modem LTE/USB i router z OpenWRT.
jareq
kan

jarek7714 pisze:Ustawienia generalnie masz prawidłowe (jedynie lokalny port SIP możesz ustawić również na 5060-jak nie ma innych urządzeń VoIP port może być taki sam i możesz skrócić limit czasu rejestracji z 3600 na 120). Poza tym nie wiele tutaj zdziałasz z konfiguracją (jak modemo-router będzie miał publiczny IP z otwartymi portami nie będzie problemu). Chcesz bezproblemowo korzystać z VoIP to modem LTE/USB i router z OpenWRT.
Nic nie pomogło to co napisałeś, ciągle tak samo.
Posiadam też bramkę voip linksys PAP2, na niej działa wszystko.
Kiedyś przed kupnem tego routera chciałem kupić własnie modem LTE i router ale jak poczytałem to zrezygnowałem i kupiłem tego huawei'a. A jaki router pod modem usb?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

kan pisze: Posiadam też bramkę voip linksys PAP2, na niej działa wszystko.
Na temat działania bramki VoIP w B593 wypowiedziałem się w tym temacie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... 5&start=15, teraz masz już problem i trzeba go rozwiązać. Musisz sam zadecydować jakie wybrać rozwiązanie-ja proponuję E3372 i Netgear WNDR4300 (a tego Huawei sprzedać za dobrą cenę, do póki jeszcze są chętni płacić takie ceny jak teraz).
jareq
kan

jarek7714 pisze:
kan pisze: Posiadam też bramkę voip linksys PAP2, na niej działa wszystko.
Na temat działania bramki VoIP w B593 wypowiedziałem się w tym temacie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... 5&start=15, teraz masz już problem i trzeba go rozwiązać. Musisz sam zadecydować jakie wybrać rozwiązanie-ja proponuję E3372 i Netgear WNDR4300 (a tego Huawei sprzedać za dobrą cenę, do póki jeszcze są chętni płacić takie ceny jak teraz).
Tylko że ten Netgear nie posiada chyba bramki VoIP. Chciałbym mieć router z wbudowaną bramką Voip.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Ok! Tylko Fritza nie posiadam, także nie mogę z góry założyć że nie będzie problemu z firewall (aczkolwiek to No 1 w segmencie konsumenckim bramek VoIP) z ofertą P4 (routery z OpenWRT/Oleg mam przetestowane). Może ktoś na forum posiada ten modem routera Fritza i napiszę coś więcej.
jareq
kan

Mówisz o Fritz 6840 ?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

kan pisze:Mówisz o Fritz 6840 ?
Tak.
jareq
kompleksowy
Stały użytkownik forum

Post autor: kompleksowy »

jarek7714 pisze:Ustawienia generalnie masz prawidłowe (jedynie lokalny port SIP możesz ustawić również na 5060-jak nie ma innych urządzeń VoIP port może być taki sam i możesz skrócić limit czasu rejestracji z 3600 na 120). Poza tym nie wiele tutaj zdziałasz z konfiguracją (jak modemo-router będzie miał publiczny IP z otwartymi portami nie będzie problemu). Chcesz bezproblemowo korzystać z VoIP to modem LTE/USB i router z OpenWRT.
Czy router z Tomato (nowe wersje od shibbiego) radzi sobie z problemem?
Huawei B593s-22, Panel Cybertech LTE CT15_1.8_Duo
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

To nie wina routera ale operatora. Ale podobno juz dziala. Aczkolwiek ja od czasu problemow lece na alternatywnych portach, nie na 5060

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
kompleksowy
Stały użytkownik forum

Ja na razie działam przez VPNa ponieważ bramka nieregularnie traciła połączenie z serwerem betamax.
Może jednak jarek7714 ma rację i to kwestia sprzętu?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

skroc czas rejestracji i powinno pomoc

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

onken pisze:To nie wina routera ale operatora. Ale podobno juz dziala. Aczkolwiek ja od czasu problemow lece na alternatywnych portach, nie na 5060
Skończ z tymi teoriami spiskowymi- żaden operator GSM w PL, sprzedający usługę internetową nie blokuje wybranych portów (nawet darmowe Aero2 tego nie robi), natomiast w usłudze standardowej jest blokowany cały ruch bezpośredni TCP/UDP 1-65535 inicjowany z zewnątrz). Nie przeszkadza to w prawidłowym działaniu usług typu VoIP-jeżeli urządzenie klienckie-router-oprogramowanie prawidłowo obsługuje takową organizację sieci (porty są otwierane dynamicznie od wewnątrz i usługa działa prawidłowo). Specjalnie sprawdzałem na Asusie WL-500gp v1 który posiadam z kartą RBM/E3372 NDIS Tomato-u mnie to działa, lecz nie testuję tego przez dłuższy czas (jak to robiłem wcześniej z Oleg/ OpenWRT Huntsman, DD-WRT też sobie z VoIP bdb radzi). http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12722.
jareq
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Oczywiscie ze blokowal, potwierdzone przez wiele osob. Byl blokowany port 5060, na innym porcie SIP (alternatywnym) dzialalo ok. Dziwne, nie ?? Ale skonczyl z tym. Zyj sobie nadal w nieswiadomosci lub nie czytaj opini roznych ludzi na roznych forach skoro wiesz lepiej.

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

onken pisze:Oczywiscie ze blokowal, potwierdzone przez wiele osob. Byl blokowany port 5060, na innym porcie SIP (alternatywnym) dzialalo ok. Dziwne, nie ?? Ale skonczyl z tym.
Wymyślaj sobie dalej jak to nie działały połączenia na porcie 5060 (Ty wiesz w ogóle co to jest za port UDP5060 i do czego służy? Bo wydaje mi się że nie-gdyż na nim jest tylko autoryzacja usługi, transmisja rozmowy odbywa się na zupełnie innych portach) a na innych działały-nigdy nie zaczął blokować, to i nie skończył. Takie teorie spiskowe to mogę sobie wytworzyć na żądanie (wystarczy że zaloguję usługę w Plusie na APN: internet i połączę się z wybranymi pulami adresów na routerze z OpenWRT i telefon będzie głuchy-a wystarczy zmienić firmware i z tymi samymi pulami adresów telefon IP będzie działał bezbłędnie).
Ostatnio zmieniony 2015-12-27, 23:26 przez jarek7714, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

jareq
kompleksowy
Stały użytkownik forum

jarek7714 pisze:
onken pisze:... Specjalnie sprawdzałem na Asusie WL-500gp v1 który posiadam z kartą RBM/E3372 NDIS Tomato-u mnie to działa, lecz nie testuję tego przez dłuższy czas (jak to robiłem wcześniej z Oleg/ OpenWRT Huntsman, DD-WRT też sobie z VoIP bdb radzi). http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12722.
jarek7714 proszę o małe podsumowanie co Twoim zdaniem powinni zrobić użytkownik np. B593 (karta Play) i routera z Tomato w sytuacji kiedy bramka VoIP podpięta pod Tomato traci komunikację z serwerem operatora telefonii VoIP?
1. Zmniejszyć czas rejestracji? Na ile minutę, dwie?
2. Porty? Przekierować? Jakie? Jak?
Będę wdzięczny za konkretny program działania :papa:
kiko80
Stały użytkownik forum

Post autor: kiko80 »

1. 120 s
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

kompleksowy pisze: powinni zrobić użytkownik np. B593 (karta Play) i routera z Tomato w sytuacji kiedy bramka VoIP podpięta pod Tomato traci komunikację z serwerem operatora telefonii VoIP?
Nie wiem co za mix zastosowałeś z tym B593 i routerem z Tomato. Zasadniczo jeżeli VoIP jest uruchomiony na B593 to żadnych przekierowań nie wykonasz, jedynie możesz wyłączyć wszystkie funkcje firewall, ustawić krótki czas rejestracji na serwerze SIP 60s/120s, wyłączyć opcje

The modem supports the SIP ALG function. The SIP application can run and communicate with other Internet applications 
(bramka VoIP w tym urządzeniu jest ograniczona do podstawowych funkcji- "wczesny Symbian" i jest "ukłonem" Huawei w stronę rynku niemieckiego, gdzie ta usługa jest popularna w myśl powiedzenia "oszczędzają bogaci, biednym się nie opłaci"). Także z B593 wiele nie zdziałasz, choć z obsługą SIP innych urządzeń podłączonych do niego nie jest źle na tym modemo-routerze. Z przekierowaniami możemy eksperymentować gdy router z Tomato będzie obsługiwał modem USB.
jareq
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ku sprostowaniu, wersje B593 s-12 czyli dedykowane do niemieckiego T-mobile nie posiadają wbudowanej bramki VoiP. Teoria przedstawiona przez kolegę jakoby bramka VoiP w tym routerze to zamówienie rynku niemieckiego nie ma żadnego pokrycia w faktach.Wystarczy poszukać dostępnego jeszcze B53s-12 z dystrybucji T-mobile Polska ( nimiecki T-Mobile ze spolszczonym FW) aby się przekonać, że ten router nie posiada rzeczonej bramki VoIP. Bramkę VoIP posiadają starsze wersje B593u-12 pochodzą głównie z Plusa/CP oraz najnowsza B593s-22 z dystrybucji Plusa/CP, krótko w Orange). Łatwa konfiguracja, ustawienia VoIP bardziej zaawansowane niż w B315s-22. Działa skutecznie u mnie z Halonet
kompleksowy
Stały użytkownik forum

B593 pełni u mnie wyłącznie funkcję modemu.
Ten router nie ma trybu bridge, dlatego to mam podwójny NAT. Musiałem w DMZ B593 wpisać stojący za nim router z tomato. Pod routerem z tomato stoją ze stałymi IP komputery i bramki VoIP od Linksysa.
Wybrałem B593 ponieważ chwalono go za stabilną pracę, uniwersalność i bezproblemowe współdziałanie z różnymi operatorami i routerami.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Ani B593s12, ani B-593s-22 (niby "prawie" takie same konstrukcje) nie były prekursorami modemo-routerów z bramką VoIP i w Niemczech poza T-Mobile działa jeszcze kilku operatorów. :)
kompleksowy pisze:B593 pełni u mnie wyłącznie funkcję modemu.
Ten router nie ma trybu bridge, dlatego to mam podwójny NAT.
Tutaj posługujemy się skrótem podwójny NAT, który jest trochę mylący (w istocie jest ważne jak ten NAT/firewall na konkretnym oprogramowaniu routera działa, w Tomato @shibby wiele funkcjonalności udoskonalił-nie wiem jaki masz model routera [ja używam już leciwego sprzętu, który działa mi już ponad 0,5 dekady WL-500gp v1], bo zasadniczo nie polecam tego softu do VoIP bez publicznego adresu [z Tomato korzystam awaryjnie, kilka lat temu testowałem to nie wypadł ciekawie, może teraz jest inaczej-nie testowałem tego w różnych wariantach z różnymi operatorami SIP-tak robiłem we wcześniejszych testach-dlatego polecam na Broadcom Olega/DD-WRT], ale w czasie tej "histerii" z rzekomą blokadą portu, włączyłem specjalnie Asusa/Tomato by shibby + E3372 NDIS RBM i podłączyłem telefon IP z kontami 3 operatorów i połączenia działały prawidłowo). Piszesz w tym wątku-to zakładam że korzystasz z RBM/P4 bez możliwości wykupienia publicznego adresu. W takiej sytuacji jeżeli to możliwe-podłączyć bramki VoIP do B593s-22 (przekierowanie możemy zrobić z reguły jeżeli w sieci działa tylko jedno urządzenie SIP-wówczas otwieramy porty UDP5060 i UDP10000-20000), jeżeli nie spróbować wrzucić DD-WRT i sprawdzić co się będzie działo z VoIP na tym oprogramowaniu, inna opcja to rezygnacja z B593.
kompleksowy pisze: Wybrałem B593 ponieważ chwalono go za stabilną pracę, uniwersalność i bezproblemowe współdziałanie z różnymi operatorami i routerami.
Mam B593 s-22 i testowałem jego niezawodność ok. 1,5 roku temu-niczym się nie wyróżnił (poza lepszym zasięgiem z wbudowanych anten- i tak używam zewnętrznej anteny) w stosunku do E398/E3276/E3372 które również posiadam (E398 obsługuje mi DIR-505 jako łącze zapasowe w innej lokalizacji, E3276 używam w Łodzi z taryfą Plus-publiczny IP/Nexx WT3020/WDR3600, równolegle z E3372 RBM/Asus WL-500gp v1). Ci co jego wychwalali nawet go nie testowali (może jeszcze wyłączali na noc żeby im prądu nie brał :) ), a równolegle wciskali ludziom do obsługi modemów LTE szajs który do tego się nie nadawał (cała seria MR TL end inne wynalazki z słabym CPU i małą ilością pamięci RAM-jak router ma min. 64MB RAM, to nie ma żadnego problemu z niezawodnością i stabilnością, do tego największym problemem routerów obsługujących modemy USB/LTE było/jest w niektórych modelach zasilanie na porcie USB-modemy LTE pobierają moc do 800mA [E398-rekordzista, dużo lepiej wypada E3372] ). Internet LTE stał się bardzo znaczącym nośnikiem sieci (nie można w "czambuł" wciskać ludziom składaki Huawei, zresztą jest wielu klientów którzy kupili bardzo drogie, wydajne routery WiFi i do tego dodatkowo nacięli się na koszta kupując produkty B593/B315..., często też korzystają z bardziej zaawansowanych usług, mają wykupione publiczne adresy i "pukają" po forach jak do tej "cegły" się zalogować, skonfigurować...etc.). Tutaj dla klientów którzy mają routery klasy "premium" Netgear R7000, Asus serii AC...i wykupioną usługę publicznego IP, bdb rozwiązaniem jest użycie modemu USB/LTE i routera http://www.dovado.com/en/features/bridge-mode , wówczas IP publiczne będzie dostępne na WAN w docelowym routerze. P.S U mnie na Plusie nie zdarzają się problemy z połączeniem (restarty wymuszam manualnie-gdy robię update softu/konfiguracji routera, RBM też nie wypada tragicznie).

Status:Połączony Czas połączenia:10d, 07:06:14,  CSQ:24 RSSI:-65 dBm MCC MNC:260 01 LAC:- (-) CID:- (-) RSCP:-145 dBm Ec/IO:-32 dB RSRP:-83 dBm RSRQ:-9 dB   Urządzenie:huawei E3276 HiLink  
,

Connection Type	4G/LTE
IP Address	10.171.151.144
Subnet Mask	255.255.255.224
Gateway	10.171.151.129
DNS	208.67.222.222:53, 208.67.220.220:53, 8.8.8.8:53
MTU	1500

Status	Connected
Connection Uptime	7 days, 11:49:31 
.
jareq
kompleksowy
Stały użytkownik forum

jarek7714 – dzięki za informację.

Używam tomato już od kliku lat. Dla moich domowych sieci, VPNa, media serwera to rozwiązane wprost idealne. Wolę eksperymentować z modemem LTE niż zrezygnować z softu shibbiego.

Co do B593-s22 to na razie jestem bardzo zadowolony ze stabilności jego pracy oraz łatwej konfiguracji. Chodzi bez uwag od listopada. Jego główne wady to jednak cena oraz brak trybu bridge. Sporo kosztował jak na urządzenie które służy wyłącznie do pracy jako modem LTE.

Nie mam publicznego IP ale rozumiem że do LTE polecasz inne równie dobre (jeśli nie lepsze) modemy np. E3372 lub Dovado.
Pytanie czy modem E3372 lub dovado działają poprawnie na routerach z tomato. W przypadku modemów serii E…. chyba nie zawsze jest kolorowo i pojawiają się problemy z otwieraniem niektórych stron i stabilnością połączenia? Wiele zależy od wybranego zestawu modem, router, soft. Po zakupieniu zestawu może nas czekać loteria. Ja wpakowałem prawie 400 zł za modem bo nie maiłem czasu na eksperymenty i odsprzedaż. Drogo ale chodzi z tomato bez zastrzeżeń.

O dovado nie wiem wiele. Co za nim przemawia? (wydaje mi się że nie pokazuje nawet parametrów sygnału)

Jeśli piszesz że można dobrze i taniej skompletować zestaw do LTE to super. Jaki modem ostatecznie polecasz do routera z tomato np. Netgera WNR3500L lub któregoś z nowszych Asusów. Dovado?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

Dovado nie robi modemów LTE, tylko zwykłe routery - to co je wyróżnia to dopracowany soft (za który chcą spory pieniążek), a bebechy jak u konkurencji.
Huawei e3372 jest wspierany przez tomato Shibbiego, szerzej do poczytania na openlinksys.info
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

kompleksowy pisze: Nie mam publicznego IP ale rozumiem że do LTE polecasz inne równie dobre (jeśli nie lepsze) modemy np. E3372 lub Dovado.
Modemy LTE/USB są równie dobre jak modemo-routery (zresztą rodzina E3276/3272/3372 w wersji HiLink są modemo-routerami), 2 głównymi różnicami jest: 1-większe wzmocnienie sygnału na modemie (nie ma to żadnego znaczenia gdy korzystamy z zewnętrznej instalacji antenowej), 2-w B593/B315 wbudowany AP-WiFi. Dovado to mistrzostwo świata w obsłudze modemu USB (jak masz stosowną wiedzę i umiejętności, to zrobisz takowy pod OpenWRT).
kompleksowy pisze: Ja wpakowałem prawie 400 zł za modem bo nie maiłem czasu na eksperymenty i odsprzedaż. Drogo ale chodzi z tomato bez zastrzeżeń.
Ja nie prowadzę aż takich eksperymentów, gdyż mam telefon IP z kilkoma nr telefonów i muszę mieć je dostępne (tylko ja z sieci HSPA/LTE jako łącza stałego korzystam już ok. 10-lat i na routerach z OpenWRT od początku startowałem z obsługą modemów E367/E398 w NDIS).
kompleksowy pisze: O dovado nie wiem wiele. Co za nim przemawia? (wydaje mi się że nie pokazuje nawet parametrów sygnału)
Dovado to dopracowany soft obsługujący modemy USB/LTE i mam wrażenie że właśnie użytkownicy Tomato/Mikrotika używają tych produktów najczęściej (w przypadku Tomato @shibby w 2 połowie roku 2015 znacznie udoskonalił wsparcie dla modemów LTE).
kompleksowy pisze: Jeśli piszesz że można dobrze i taniej skompletować zestaw do LTE to super. Jaki modem ostatecznie polecasz do routera z tomato np. Netgera WNR3500L lub któregoś z nowszych Asusów. Dovado?
Do ww Netgeara potrzebny jest aktywny HUB USB, to już go eliminuje z użytku, nie wiem jak jest z innymi nowymi konstrukcjami (to drogie produkty w cenie 400+...piszę tutaj oczywiście o dual-band). Uważam że dziś bezkonkurencyjny do takiego zastosowania jest Nexx WT-3020 (cena tego mini routera to ok. 50zł z przesyłką z Chin-AliExspress, ma taki sam CPU jak Dovado Tiny AC i 64MB RAM, wystarczy podłączyć do niego wydajny zasilacz 5V, zainstalować OpenWRT z Luci od Cezarego z http://eko.one.pl/ i mamy fajny zestaw do innego wydajnego routera).
jareq
ODPOWIEDZ