Internet Komórkowy - Niemcy, pre-paid

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
T9
Użytkownik forum

Internet Komórkowy - Niemcy, pre-paid

Post autor: T9 »

Witam.

Poszukuję jakieś taryfy internetu mobilnego (na kartę) czy czegoś takiego jak Red Bull Mobile lub Orange Free, ale w Niemczech z dość pokaźnym limitem GB/mc, łącznosc może być HSDPA lub LTE, generalnie szybkość mniej istotna, dotychczas korzystałem z Aldi Talk ale te 5gb/mc bywało że nie starczało i jechałem na dwóch starterach (w Aldi nie da się przedwcześnie wziąć nowego 5GB pakietu, ani go regenerować). Karta będzie używana w laptopie tylko pod internet (modem wewnętrzny mam więc nie potrzebny dodatkowy) bo niedługo jadę w "plener" na kilka miesięcy.

Ktoś coś doradzi/ma pomysł? Roaming z Polskiego to raczej odpada ze względu na cenę (chyba że jest "coś?), może być też zamówiona z netu karta niemiecka, mam konto bankowe w DE więc nie problem. A może vodafone DE jest w stanie mi coś dać? Mam od nich stacjonarny internet + telefon (stacjonarny ofc) 100Mbit, ale przez te kilka miesięcy będę poza "jego zasięgiem"...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet Komórkowy - Niemcy, pre-paid

Post autor: key »

Ktoś coś doradzi/ma pomysł?
2..3 karty roznych operatorow, minimum w 2 roznych sieciach (D1/D2 i O2/E+).
Nie pomagam na PW.
Nightmare
Stały użytkownik forum

Post autor: Nightmare »

Skoro masz net po kablu, to zorientuj się, czy Vodafone nie ma czegoś takiego, jak u nas Orange i jego "Darmowe Orange Wifi", czyli sieć hotspotów tworzona przez modemy użytkowników. Mój niemiecki jest trochę kiepski, ale przeczytałem, że na swojej stronie Vodafone chwali się ponad milionem WLAN-Hotspotów. Jako użytkownik ich neta stacjonarnego mógłbyś mieć dostęp do neta przez ich hotspot za free lub za niewielką opłatą:

https://zuhauseplus.vodafone.de/interne ... -hotspots/

Druga opcja - myślę , że obecną ofertę możesz rozszerzyć o "Vodafone SurfSofort" dokupując router lub modem u nich. Sprawdź to w ich salonie.

https://zuhauseplus.vodafone.de/interne ... e-100.html
Huawei B715 + 2xATK-504
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Zabawy z pseudo hot-spotami dzialaja tylko, jesli akurat w okolicy masz kogos, kto udostepnia. Czyli teoretycznie wszedzie, praktycznie nigdzie.

Tu masz mapke, gdzie niby dziala, wez jednak pod uwage, ze hot-spoty to tylko modemy w mieszkaniach uzytkownikow.
https://zuhauseplus.vodafone.de/interne ... inden.html

"SurfSofort" jest dodatkiem do routera na czas, zanim podlacza kabel. Zupelnie bez sensu.
Nie pomagam na PW.
Nightmare
Stały użytkownik forum

Post autor: Nightmare »

A jak wypada koszt ich internetu LTE w abonamencie? Jako klient Vodafone może wyrwać coś taniej?
Może autor wątku niech określi, w jakiej lokalizacji będzie przebywał. Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził dostępność ich sieci hotspot, w ostateczności zabawa w prepaid.
Huawei B715 + 2xATK-504
key
*Mistrz bezprzewodowy*

A jak wypada koszt ich internetu LTE w abonamencie?
Drozej niz w pre-paid. Przykladowo 5 GB w Aldi (prepaid) 15/€ na 30 dni, 4 GB w Vodafone ~ 60€.
Może autor wątku niech określi, w jakiej lokalizacji będzie przebywał.
Okreslil - wszedzie:
bo niedługo jadę w "plener" na kilka miesięcy
Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził dostępność ich sieci hotspot
To nie dziala. U mnie na osiedlu jest 14 hot-spotow - nie lapie ani jednego. Vodafone itd. robia reklame, ale nie daja sprzetu, ktory moze sie przebic przez sciany.

Pozatym - co Ci z hot-spotu na 14 pietrze?
w ostateczności zabawa w prepaid.
Nie jestes w PL, dlatego: w pierwszej kolejnosci zabawa w prepaid. Potem kombinacje z innymi zrodlami.
Nie pomagam na PW.
T9
Użytkownik forum

Miejsce w zasadzie jest już określone - Friedrichshafen na jeziorem Bodeńskim - hotspotów z Vodafone tam totalny brak(!) wg. ichniej mapy...

W zasadzie chodzi tylko o ten limit danych, tyle że też bez przesady jak u wspomnianego voda 4gb za 60€, startery do aldi talka to mam już trzy, tylko doładować, ale sądziłem że będzie coś lepszego na dzień dzisiejszy poza ofertami "konkurencji" - lidl, edeka, rewe, itd, tu aldi wypada najlepiej.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Kosmos ceny porownujac do PL :-)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
key
*Mistrz bezprzewodowy*

T9 pisze:W zasadzie chodzi tylko o ten limit danych,.....
Bez kontraktow masz 5 GB za 15€ (O2/E+) i zonglowanie kartami. Z kontraktami drozej i zazwyczaj 24 miesiace cyrograf.
Nie pomagam na PW.
Kamil1234
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Kamil1234 »

Załączam się do pytania :)
T9
Użytkownik forum

Nie znalawszy nic innego, został aldi (teraz podobno dali opcję odnowienia limitu przed 30 miesiącem jak się wyczerpie wcześniej) ale nie korzystam, przynajmniej na razie bo mam dostęp tu do dwóch sieci po wifi
ODPOWIEDZ