Internet Komórkowy - Niemcy, pre-paid
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Internet Komórkowy - Niemcy, pre-paid
Witam.
Poszukuję jakieś taryfy internetu mobilnego (na kartę) czy czegoś takiego jak Red Bull Mobile lub Orange Free, ale w Niemczech z dość pokaźnym limitem GB/mc, łącznosc może być HSDPA lub LTE, generalnie szybkość mniej istotna, dotychczas korzystałem z Aldi Talk ale te 5gb/mc bywało że nie starczało i jechałem na dwóch starterach (w Aldi nie da się przedwcześnie wziąć nowego 5GB pakietu, ani go regenerować). Karta będzie używana w laptopie tylko pod internet (modem wewnętrzny mam więc nie potrzebny dodatkowy) bo niedługo jadę w "plener" na kilka miesięcy.
Ktoś coś doradzi/ma pomysł? Roaming z Polskiego to raczej odpada ze względu na cenę (chyba że jest "coś?), może być też zamówiona z netu karta niemiecka, mam konto bankowe w DE więc nie problem. A może vodafone DE jest w stanie mi coś dać? Mam od nich stacjonarny internet + telefon (stacjonarny ofc) 100Mbit, ale przez te kilka miesięcy będę poza "jego zasięgiem"...
Poszukuję jakieś taryfy internetu mobilnego (na kartę) czy czegoś takiego jak Red Bull Mobile lub Orange Free, ale w Niemczech z dość pokaźnym limitem GB/mc, łącznosc może być HSDPA lub LTE, generalnie szybkość mniej istotna, dotychczas korzystałem z Aldi Talk ale te 5gb/mc bywało że nie starczało i jechałem na dwóch starterach (w Aldi nie da się przedwcześnie wziąć nowego 5GB pakietu, ani go regenerować). Karta będzie używana w laptopie tylko pod internet (modem wewnętrzny mam więc nie potrzebny dodatkowy) bo niedługo jadę w "plener" na kilka miesięcy.
Ktoś coś doradzi/ma pomysł? Roaming z Polskiego to raczej odpada ze względu na cenę (chyba że jest "coś?), może być też zamówiona z netu karta niemiecka, mam konto bankowe w DE więc nie problem. A może vodafone DE jest w stanie mi coś dać? Mam od nich stacjonarny internet + telefon (stacjonarny ofc) 100Mbit, ale przez te kilka miesięcy będę poza "jego zasięgiem"...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Internet Komórkowy - Niemcy, pre-paid
2..3 karty roznych operatorow, minimum w 2 roznych sieciach (D1/D2 i O2/E+).Ktoś coś doradzi/ma pomysł?
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Skoro masz net po kablu, to zorientuj się, czy Vodafone nie ma czegoś takiego, jak u nas Orange i jego "Darmowe Orange Wifi", czyli sieć hotspotów tworzona przez modemy użytkowników. Mój niemiecki jest trochę kiepski, ale przeczytałem, że na swojej stronie Vodafone chwali się ponad milionem WLAN-Hotspotów. Jako użytkownik ich neta stacjonarnego mógłbyś mieć dostęp do neta przez ich hotspot za free lub za niewielką opłatą:
https://zuhauseplus.vodafone.de/interne ... -hotspots/
Druga opcja - myślę , że obecną ofertę możesz rozszerzyć o "Vodafone SurfSofort" dokupując router lub modem u nich. Sprawdź to w ich salonie.
https://zuhauseplus.vodafone.de/interne ... e-100.html
https://zuhauseplus.vodafone.de/interne ... -hotspots/
Druga opcja - myślę , że obecną ofertę możesz rozszerzyć o "Vodafone SurfSofort" dokupując router lub modem u nich. Sprawdź to w ich salonie.
https://zuhauseplus.vodafone.de/interne ... e-100.html
Huawei B715 + 2xATK-504
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zabawy z pseudo hot-spotami dzialaja tylko, jesli akurat w okolicy masz kogos, kto udostepnia. Czyli teoretycznie wszedzie, praktycznie nigdzie.
Tu masz mapke, gdzie niby dziala, wez jednak pod uwage, ze hot-spoty to tylko modemy w mieszkaniach uzytkownikow.
https://zuhauseplus.vodafone.de/interne ... inden.html
"SurfSofort" jest dodatkiem do routera na czas, zanim podlacza kabel. Zupelnie bez sensu.
Tu masz mapke, gdzie niby dziala, wez jednak pod uwage, ze hot-spoty to tylko modemy w mieszkaniach uzytkownikow.
https://zuhauseplus.vodafone.de/interne ... inden.html
"SurfSofort" jest dodatkiem do routera na czas, zanim podlacza kabel. Zupelnie bez sensu.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
A jak wypada koszt ich internetu LTE w abonamencie? Jako klient Vodafone może wyrwać coś taniej?
Może autor wątku niech określi, w jakiej lokalizacji będzie przebywał. Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził dostępność ich sieci hotspot, w ostateczności zabawa w prepaid.
Może autor wątku niech określi, w jakiej lokalizacji będzie przebywał. Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził dostępność ich sieci hotspot, w ostateczności zabawa w prepaid.
Huawei B715 + 2xATK-504
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Drozej niz w pre-paid. Przykladowo 5 GB w Aldi (prepaid) 15/€ na 30 dni, 4 GB w Vodafone ~ 60€.A jak wypada koszt ich internetu LTE w abonamencie?
Okreslil - wszedzie:Może autor wątku niech określi, w jakiej lokalizacji będzie przebywał.
bo niedługo jadę w "plener" na kilka miesięcy
To nie dziala. U mnie na osiedlu jest 14 hot-spotow - nie lapie ani jednego. Vodafone itd. robia reklame, ale nie daja sprzetu, ktory moze sie przebic przez sciany.Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził dostępność ich sieci hotspot
Pozatym - co Ci z hot-spotu na 14 pietrze?
Nie jestes w PL, dlatego: w pierwszej kolejnosci zabawa w prepaid. Potem kombinacje z innymi zrodlami.w ostateczności zabawa w prepaid.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Miejsce w zasadzie jest już określone - Friedrichshafen na jeziorem Bodeńskim - hotspotów z Vodafone tam totalny brak(!) wg. ichniej mapy...
W zasadzie chodzi tylko o ten limit danych, tyle że też bez przesady jak u wspomnianego voda 4gb za 60€, startery do aldi talka to mam już trzy, tylko doładować, ale sądziłem że będzie coś lepszego na dzień dzisiejszy poza ofertami "konkurencji" - lidl, edeka, rewe, itd, tu aldi wypada najlepiej.
W zasadzie chodzi tylko o ten limit danych, tyle że też bez przesady jak u wspomnianego voda 4gb za 60€, startery do aldi talka to mam już trzy, tylko doładować, ale sądziłem że będzie coś lepszego na dzień dzisiejszy poza ofertami "konkurencji" - lidl, edeka, rewe, itd, tu aldi wypada najlepiej.
- onken
- ** Moderator **
Kosmos ceny porownujac do PL :-)
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bez kontraktow masz 5 GB za 15€ (O2/E+) i zonglowanie kartami. Z kontraktami drozej i zazwyczaj 24 miesiace cyrograf.T9 pisze:W zasadzie chodzi tylko o ten limit danych,.....
Nie pomagam na PW.
-
- Początkujący użytkownik forum
Załączam się do pytania 

-
- Użytkownik forum
Nie znalawszy nic innego, został aldi (teraz podobno dali opcję odnowienia limitu przed 30 miesiącem jak się wyczerpie wcześniej) ale nie korzystam, przynajmniej na razie bo mam dostęp tu do dwóch sieci po wifi