Internet do domu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Nevay
Użytkownik forum

Re: Internet do domu

Post autor: Nevay »

dzejk pisze:
Nevay pisze:szlag mnie trafi. Osoba która chce kupić mobilnego obniżyła koszty do max 50zł czyli ten LTE z plusa odpada boze sprzętem będzie 60zł.
Speedtest był robiony na sieci Play (roaming Plus) :D
plus z pakietem 50GB i LTE bez limitu:
59,99*21=~1260 (bo 3 miesiące gratis)
1260/24=52,50zł.
i 59 aktywacja oraz 3 zł jednorazowo za router na własność wart 400.
aletu muszę być w zasięgu LTE żeby korzystać z nielimitowanego internetu, a do tego dodatkowa antena = większe koszta
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Człowieku czy ty umiesz w ogóle liczyć ? Oferta z RBM 5 i RWK gdzie internet bez limitu kosztuje 5 zł/m-c ci nie odpowiada. Sprzęt do LTE , który musisz kupić aby z niej skorzystać to 100-400 zł. Oferta z Plusa gdzie abonament+ aktywacja za internet bez limitu to 55zł/m-c , ale sprzęt za 400 zł czyli B315 dostaniesz za 3zł obniży koszty do 40 zł/m-c też ci nie odpowiada. Poszukujesz oferty, która nie istnieje. Operatorzy to nie instytucie charytatywne. A co do anteny to jakoś do ciebie nie dociera, że u ciebie czy ci się podoba czy nie jest konieczna. Jeśli tego nie akceptujesz zmień miejsce zamieszkania. Internet mobilny to technika radiowa na dodatek na wysokich częstotliwościach i małych mocach BTS-a więc zapewnienie prawidłowego sygnału jest kluczowe. Od tego się zaczyna, przy braku sygnału dalsze dywagacje i wybory są pozbawione sensu.
aficio
Stały użytkownik forum

Post autor: aficio »

Jest oferta Orange i chyba się na nią zdecyduję . Niestety dla firm . Ale nie ma lejka , nie zwalnia . Sprawdzone w regulaminie i w salonie Orange .
link do oferty : http://www.orange.pl/kid,4003445797,id, ... ml#umowa24 Oferta maksymalna. LTE do 72 Mbit/s.
5zymonn
Użytkownik forum

Post autor: 5zymonn »

Jak bez lejka:

Orange, mając na względzie konieczność zapewnienia wszystkim Abonentom Mobilnej Sieci Orange jak najlepszej jakości świadczen
ia usług, informuje, że w przypadku obciążenia sieci przez danego Abonenta, wynikającego z takiego sposobu korzystania z usługi transmisji danych, które zagrażałoby stabilności funkcjonowania i dostępności sieci dla innych Abonentów, Orange zastrzega sobie prawo do czasowego (jednak nie dł
użej niż do zakończenia bieżącego okresu rozliczeniowego) ograniczenia prędkości transmisji danych do 64 kb/s
.
Obrazek
Ciastkk
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Ciastkk »

własnie wykupiłem usługę Internet mobilny Plus z Huawei Router Huawei B315 ogólnie przedstawię moją sytuację. Mieszkam oddalony około 4,5km od nadajnika LTE (las pomieży nim a mną). Dane nadajnika to: LTE1800 UMTS2100 UMTS900 GSM900 GSM1800, dziś chciałem zobaczyć czy »»w ogóle«« coś pociągnie z lte, ale łapie HSPA/HSPA+ a jak ustawie tylko LTE w telefonie to widzę siłe sygnłu na ok 130dbm (nie wiem czy to na granicy czy bardzo mało), i tu jet moje pytanie. Jaką antenę musiałbym kupić do poprawnego odbierania LTE z tym modemem?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Ciastkk W jednym temacie kupiłeś usługę, w drugim chcesz kupić, zdecyduj się.!
Nie pomagam na PW!
Ciastkk

teraz już mam kupioną, ponieważtam nikt nie odpowiadał a nie było czasu na czekanie aż ktoś odpisze.
Ciastkk

potrzebuje tylko anteny LTe, ale nie mamzielonego pojęcia na jakie patrzeć i o jakich parametrach
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

To poczytaj posty o wyborze anteny.
Nie pomagam na PW!
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

Blazer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Blazer »

Ciastkk pisze: (...) a jak ustawie tylko LTE w telefonie to widzę siłe sygnłu na ok 130dbm (nie wiem czy to na granicy czy bardzo mało), i tu jet moje pytanie. Jaką antenę musiałbym kupić do poprawnego odbierania LTE z tym modemem?
Antena 1800Mhz LTE raczej tu nic nie pomoże i z tego co się w tym wątku rozwinęło, to raczej zostaje Ci tylko HSPA+.
Gdzie ten pomiar na telefonie robiłeś w domu czy na zewnątrz?
Ostatnio zmieniony 2016-01-26, 19:32 przez Blazer, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Na temat LTE Plusa w Raszowej i potrzebnego sprzętu oraz anteny napisałem wystarczająco dużo a nawet jeszcze więcej( podobnie jak o Play i RBM5).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

matek451 pisze:napisałem wystarczająco dużo a nawet jeszcze więcej
Ale niestety wielu nie chce/potrafi czytać ze zrozumieniem.
Nie pomagam na PW!
Ciastkk

Blazer pisze:
Ciastkk pisze: (...) a jak ustawie tylko LTE w telefonie to widzę siłe sygnłu na ok 130dbm (nie wiem czy to na granicy czy bardzo mało), i tu jet moje pytanie. Jaką antenę musiałbym kupić do poprawnego odbierania LTE z tym modemem?
Antena 1800Mhz LTE raczej tu nic nie pomoże i z tego co się w tym wątku rozwinęło, to raczej zostaje Ci tylko HSPA+.
Gdzie ten pomiar na telefonie robiłeś w domu czy na zewnątrz?
pomiar robiłem dzisiaj nawet, 10mb/s za oknem. Łapało mi LTE z Playa(t-mobile chyba).

a jakaś antena do HSPA+?
matek451
Guru bezprzewodowy

@wojteks to fakt, napisałem wszystko o zasięgu Plusa z BTS-a LTE1800Mobylandu i potrzebnej antenie, podobnie o Play a teraz jak bumerang wraca 3G z HSPA+. Pytanie tylko po co? Ale napiszę po raz ostatni. W Raszowej jest zasięg LTE Plusa z BTS-a LTE1800Mobylandu z Koksowni przy Filarskiego w Zdzieszowicach. Na B315 musi być najnowsze FW pozwalające korzystać z anten zew. Do pobrania http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/i ... .00.69.zip wg instrukcji http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/i ... 15s-22.pdf Po zalogowaniu na B315 wybierasz 2 anteny zew i Tylko LTE. Kupujesz http://allegro.pl/mocna-antena-lte-4g-m ... 62988.html i ustawiasz na ten BTS. Jeśli chcesz skorzystać z Darmowego Internetu LTE w Play na karcie RBM 5 z RWK to korzystasz z BTS-a LTE1800Play w Zdzieszowicach , Chrobrego 8. Na tym samym kierunku co Mobyland. Antena ta sama, w routerze zmieniasz tylko kartę i korzystasz. Warto też pobrać http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/c ... ltewatch_h , zainstalować na komputerze i monitorować sygnał LTE oraz wymusić LTE1800. Amen.
Ciastkk

powiem ci tak, pewna osoba @up@up napisała że u mnie tylko 3G/HSPA+ dlatego przyjąłem teorię że tylko HSPA+. Mam możliwość kupna u kolegi takiej anteny http://www.cybertech.com.pl/p95,antena- ... fme-z.html za 50zł, wystarczyla by tutaj?
Ciastkk

?
matek451
Guru bezprzewodowy

Plus korzysta z LTE1800Mobylandu z MIMO i potrzebne są dwie takie anteny, ustawione pod kątem prostym. No i kabel przy tej antenie za długi. Maksimum to 10m. do tego jeszcze konektor FME(m)-SMA(m). Wskazana wcześniej Dual LTE1800MHz to dwie anteny w jednej obudowie z dwoma kablami po 10m i konektorami SMA(m) od razu do B315. Zestaw za 18 zł gotowy od razu do instalacji.
Ciastkk

matek451 pisze:Plus korzysta z LTE1800Mobylandu z MIMO i potrzebne są dwie takie anteny, ustawione pod kątem prostym. No i kabel przy tej antenie za długi. Maksimum to 10m. do tego jeszcze konektor FME(m)-SMA(m). Wskazana wcześniej Dual LTE1800MHz to dwie anteny w jednej obudowie z dwoma kablami po 10m i konektorami SMA(m) od razu do B315. Zestaw za 18 zł gotowy od razu do instalacji.
Router przyszedł. Powiem ci że strzał w dziesiątkę. Ustawiłem na nim na sztywno LTE ręczne, i wybrałem Plusa.Tak ten router ma taką możliwość. LTE z Plusa łapie od -81dbm do -95dbm. Średnie osiągi jakie na nm uzyskałem to ping: 30 down: 10mb upl: 5mb
I to bez używania anteny, pod koniec lutego kupię tą dualną od cybertecha, a tu pytanko. Czy anteny cybertech od sorensena(czy jakoś tak) mocno różnią się w jakości?
kamil666
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kamil666 »

Ja nie porównywałem tych anten, ale ta co przyszła do mnie sorensena - zamówiłem ją dlatego że zbiera takie same recenzje co cybrtech, a jest o 10 cm niższa /zmniejsza co dla mnie jest znaczące bo antena nie wisi u mnie na dachu, tylko na balkonie. Jakościowo ja osobiście nie miałem co się do niej przyczepić. Z czasem będę myślał może o montażu na dachu, chociaż póki co z tego co widzę jakakolwiek poprawa i tak już dobrych parametrów niewiele zmieni w kwestii uzyskiwanych transferów. Wtedy może kupie cybertecha na testy do porównania.
Ridix
Użytkownik forum

Post autor: Ridix »

Ciastkk co do jakości to polecam Cybertech dual,solidnie wykonana,lecz jeśli zamówisz z gniazdem to zaczyna się zgrzyt,zamiast zamocować gniazdo,to zintegrowali krótki kabel z anteną a potem złącze do kabla koncentrycznego.Po tej cenie anteny to tego się nie spodziewałem.
ODPOWIEDZ