Nokia 5200 i iPlus
Moderator: Moderatorzy
- Artur_prezes
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nokia 5200 i iPlus
Witam. Posiadałem modem Huaweii E620 z kartą SIM iPlus Prywatnie, wyjechałem za granice i zostawilem mojej żonie, ale ona używa tej karty z telefonem Nokia 5200, bo laptopa mam ze sobą i podłącza telefon bezpośrednio do komputera stacjonarnego kablem USB. Po podłączeniu telefonu wykrywa go jak zawsze i można sie bez problemu połączyć z internetem przez dial-up,wszystko działa jak należy, ale po około 10-15 minutach internet sie rozłącza wygląda to tak, że te "dwa monitorki" pokazujące połączenie sieciowe znikają, a na wyświetlaczu telefonu wyświetla sie komunikat:
"połączenie danych pakietowych zakończone przez sieć". I ponownie łaczenie wygląda tak samo i bez żadnych przeszkód, ale trwa znów około 10-15 minut. jak temu zaradzić??
"połączenie danych pakietowych zakończone przez sieć". I ponownie łaczenie wygląda tak samo i bez żadnych przeszkód, ale trwa znów około 10-15 minut. jak temu zaradzić??
CLEARW'RE
Broadband
Broadband
- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Nokia 5200 i iPlus
Najprawdopodobniej zaniki zasięgu... skakanie pomiędzy BTS'ami
możliwości wiele... Napisz jaki zasięg z reguły ma na telefonie twoja żona i czy jest stabilny

Dawno mnie tutaj nie było 

- Artur_prezes
Zasięg jest cały czas pełny na telefonie, stronki chodzią bardzo fajnie jak na iPlusa, a internet się wyłącza, drażni to jak wieczorami piszemy na GG i nie wiem jak zaradzić temu problemowi.Możę są jakieś proste programy które nie pozwalają się rozłączyć samoczynnie iPlusowi.
CLEARW'RE
Broadband
Broadband
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Sprawdź czy tu nie masz wpisane 20 minut :
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 12:12 przez Jaco, łącznie zmieniany 3 razy.
- Artur_prezes
Spoko przekażę jej to. ma system XP SP1 proszę Cię tylko o to żebyś krok po kroku przedstawił co ma robić, ja sie nie łączę przez dial-up i nie wiem jak jej powiedzieć żeby się ona połączyła w Polsce, a muszę jej to jakoś przez GG wytłumaczyć 
EDIT:
Dodam jeszcze jedną rzecz. Ten problem dzieje się praktycznie tylko w godzinach wieczornych (może duża ilość ludzi), jeśli piszemy koło godziny 10 rano, czy 12 w południe, to rzedko się zdarzy rozłączenie połączenia,a wieczorami jest to nagminne, niekiedy nawet się tyko połączy i po minucie ją rozłączy.
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji
Moderator-> Jaco

EDIT:
Dodam jeszcze jedną rzecz. Ten problem dzieje się praktycznie tylko w godzinach wieczornych (może duża ilość ludzi), jeśli piszemy koło godziny 10 rano, czy 12 w południe, to rzedko się zdarzy rozłączenie połączenia,a wieczorami jest to nagminne, niekiedy nawet się tyko połączy i po minucie ją rozłączy.
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji

CLEARW'RE
Broadband
Broadband
- Jaco
Należy otworzyć połączenia sieciowe,następnie właściwości tego połączenia przez które jest połączenie, opcje i zaznaczyć nigdy . Proste.
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 12:14 przez Jaco, łącznie zmieniany 3 razy.
- Artur_prezes
I tu sie rodzi chyba kolejny problem, a mianowicie to że w tym miejscu które wskazałeś pisze NIGDY jak powinno.
CLEARW'RE
Broadband
Broadband
- Jaco
No to masz odpowiedź.Artur_prezes pisze:Dodam jeszcze jedną rzecz. Ten problem dzieje się praktycznie tylko w godzinach wieczornych (może duża ilość ludzi), jeśli piszemy koło godziny 10 rano, czy 12 w południe, to rzedko się zdarzy rozłączenie połączenia,a wieczorami jest to nagminne, niekiedy nawet się tyko połączy i po minucie ją rozłączy.

- Artur_prezes
Niby mam to fakt, ale przecież są chyba sposoby by temu zaradzić, jak łączyłem się przez modem iPlusa to nie było takich "ekscesów" a teraz gdy w miarę jest potrzebny ten internet to on się wyłącza.
CLEARW'RE
Broadband
Broadband
- Jaco
Powiedzieć innym aby poszli spaćArtur_prezes pisze:Niby mam to fakt, ale przecież są chyba sposoby by temu zaradzić,

Może jest jakaś awaria nadajnika i nasila się jego obciążenie wieczorami choć powinno być odwrotnie.
- Artur_prezes
Moze być i tak,ale problem nie jest tylko w jednym miejscu, ona się tak samo łączy w pracy z internetem (niby legalnie
) i tak samo to wygląda, ze przychodza godziny, ze internet co chwile się rozłącza.

CLEARW'RE
Broadband
Broadband
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Zmierzcie dokładnie ten czas. Może to nam coś powie...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Artur_prezes
Wiec jest tak: w ciągu tygodnia roboczego czyli od poniedziałku do piątku internet rozłącza się najbardziej w godzinach 21.00-22.00 lub 20.00-22.00,a jeśli chodzi o weekend sobota i niedziela to sprawa wygląda tak, że są to godziny poobiednie plus minus 13.00-16.00 i tak sytuacja sie powtarza non stop. Dzwoniłem do obslugi iPlusa i powiedziano mi ze nadajniki tam są sprawne, zarówno w miejscu pracy żony jak i w domu.
CLEARW'RE
Broadband
Broadband
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Artur, zgłoś to jeszcze raz na 601101101. W formularzu zgłoszenia problemu, który wypełnia konsultant, jest pole dot. tego, czy problem nasila się w określonych porach. Przekaż to samo, co nam napisałeś, bo ewidentnie jest to problem dot. przeciążenia przekaźników.
- Artur_prezes
Niby tak ale ona zrobiła test,pożyczyła laptopa od koleżanki i u siebie w domu wsadziła kartę SIM z iPlusa to modemu który ja używałem(Huawei E620) i używała nawet w godzinach napisanych w postach wyżej i wszystko było ok. Chyba ten problem do archiwum X zgłoszę, a nie na infolinię plus GSM
. A czy problem może wynikać takze ze stromny telefonu??Może tam ustawienia są złe?

CLEARW'RE
Broadband
Broadband
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Gdyby ustawienia byłyby nieprawidłowe, to w ogóle by się nie połączył
Nie ma gorszych ustawień, a tym bardziej takich, które uruchamiałyby się o określonej godzinie
Rzeczywiście, Archiwum X wskazane 

- Artur_prezes
Chyba miałem trochę racji w tym,że coś z telefonem nie tak. Po podłączeniu zamiast Nokii 5200 Ericssona K750i internet chodzi stabilnie choć wolniej bo tylko przez GPRS, a nie EDGE. I jak teraz rozgryźć tego fona. Nokia jest praktycznie nowa, ma może z 2-3 tygodnie, przy połączeniach nie ma żadnych problemów a przy internecie sami widzicie co się dzieje z tego co piszę.
CLEARW'RE
Broadband
Broadband