Nokia 5200 i iPlus

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Nokia 5200 i iPlus

Post autor: Artur_prezes »

Witam. Posiadałem modem Huaweii E620 z kartą SIM iPlus Prywatnie, wyjechałem za granice i zostawilem mojej żonie, ale ona używa tej karty z telefonem Nokia 5200, bo laptopa mam ze sobą i podłącza telefon bezpośrednio do komputera stacjonarnego kablem USB. Po podłączeniu telefonu wykrywa go jak zawsze i można sie bez problemu połączyć z internetem przez dial-up,wszystko działa jak należy, ale po około 10-15 minutach internet sie rozłącza wygląda to tak, że te "dwa monitorki" pokazujące połączenie sieciowe znikają, a na wyświetlaczu telefonu wyświetla sie komunikat:
"połączenie danych pakietowych zakończone przez sieć". I ponownie łaczenie wygląda tak samo i bez żadnych przeszkód, ale trwa znów około 10-15 minut. jak temu zaradzić??
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Nokia 5200 i iPlus

Post autor: Maciek »

Najprawdopodobniej zaniki zasięgu... skakanie pomiędzy BTS'ami :D możliwości wiele... Napisz jaki zasięg z reguły ma na telefonie twoja żona i czy jest stabilny
Dawno mnie tutaj nie było :)
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Zasięg jest cały czas pełny na telefonie, stronki chodzią bardzo fajnie jak na iPlusa, a internet się wyłącza, drażni to jak wieczorami piszemy na GG i nie wiem jak zaradzić temu problemowi.Możę są jakieś proste programy które nie pozwalają się rozłączyć samoczynnie iPlusowi.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Sprawdź czy tu nie masz wpisane 20 minut :
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 12:12 przez Jaco, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Spoko przekażę jej to. ma system XP SP1 proszę Cię tylko o to żebyś krok po kroku przedstawił co ma robić, ja sie nie łączę przez dial-up i nie wiem jak jej powiedzieć żeby się ona połączyła w Polsce, a muszę jej to jakoś przez GG wytłumaczyć :)

EDIT:

Dodam jeszcze jedną rzecz. Ten problem dzieje się praktycznie tylko w godzinach wieczornych (może duża ilość ludzi), jeśli piszemy koło godziny 10 rano, czy 12 w południe, to rzedko się zdarzy rozłączenie połączenia,a wieczorami jest to nagminne, niekiedy nawet się tyko połączy i po minucie ją rozłączy.

Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji Obrazek Moderator-> Jaco
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jaco

Należy otworzyć połączenia sieciowe,następnie właściwości tego połączenia przez które jest połączenie, opcje i zaznaczyć nigdy . Proste.
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 12:14 przez Jaco, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

I tu sie rodzi chyba kolejny problem, a mianowicie to że w tym miejscu które wskazałeś pisze NIGDY jak powinno.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jaco

Artur_prezes pisze:Dodam jeszcze jedną rzecz. Ten problem dzieje się praktycznie tylko w godzinach wieczornych (może duża ilość ludzi), jeśli piszemy koło godziny 10 rano, czy 12 w południe, to rzedko się zdarzy rozłączenie połączenia,a wieczorami jest to nagminne, niekiedy nawet się tyko połączy i po minucie ją rozłączy.
No to masz odpowiedź. :)
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Niby mam to fakt, ale przecież są chyba sposoby by temu zaradzić, jak łączyłem się przez modem iPlusa to nie było takich "ekscesów" a teraz gdy w miarę jest potrzebny ten internet to on się wyłącza.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jaco

Artur_prezes pisze:Niby mam to fakt, ale przecież są chyba sposoby by temu zaradzić,
Powiedzieć innym aby poszli spać :lol:

Może jest jakaś awaria nadajnika i nasila się jego obciążenie wieczorami choć powinno być odwrotnie.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Moze być i tak,ale problem nie jest tylko w jednym miejscu, ona się tak samo łączy w pracy z internetem (niby legalnie :P) i tak samo to wygląda, ze przychodza godziny, ze internet co chwile się rozłącza.
CLEARW'RE
Broadband
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Zmierzcie dokładnie ten czas. Może to nam coś powie...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Wiec jest tak: w ciągu tygodnia roboczego czyli od poniedziałku do piątku internet rozłącza się najbardziej w godzinach 21.00-22.00 lub 20.00-22.00,a jeśli chodzi o weekend sobota i niedziela to sprawa wygląda tak, że są to godziny poobiednie plus minus 13.00-16.00 i tak sytuacja sie powtarza non stop. Dzwoniłem do obslugi iPlusa i powiedziano mi ze nadajniki tam są sprawne, zarówno w miejscu pracy żony jak i w domu.
CLEARW'RE
Broadband
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Artur, zgłoś to jeszcze raz na 601101101. W formularzu zgłoszenia problemu, który wypełnia konsultant, jest pole dot. tego, czy problem nasila się w określonych porach. Przekaż to samo, co nam napisałeś, bo ewidentnie jest to problem dot. przeciążenia przekaźników.
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Niby tak ale ona zrobiła test,pożyczyła laptopa od koleżanki i u siebie w domu wsadziła kartę SIM z iPlusa to modemu który ja używałem(Huawei E620) i używała nawet w godzinach napisanych w postach wyżej i wszystko było ok. Chyba ten problem do archiwum X zgłoszę, a nie na infolinię plus GSM :). A czy problem może wynikać takze ze stromny telefonu??Może tam ustawienia są złe?
CLEARW'RE
Broadband
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Gdyby ustawienia byłyby nieprawidłowe, to w ogóle by się nie połączył :) Nie ma gorszych ustawień, a tym bardziej takich, które uruchamiałyby się o określonej godzinie ;) Rzeczywiście, Archiwum X wskazane ;)
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Chyba miałem trochę racji w tym,że coś z telefonem nie tak. Po podłączeniu zamiast Nokii 5200 Ericssona K750i internet chodzi stabilnie choć wolniej bo tylko przez GPRS, a nie EDGE. I jak teraz rozgryźć tego fona. Nokia jest praktycznie nowa, ma może z 2-3 tygodnie, przy połączeniach nie ma żadnych problemów a przy internecie sami widzicie co się dzieje z tego co piszę.
CLEARW'RE
Broadband
ODPOWIEDZ