Czy da się jeszcze szybciej? Antena zewnętrzna a prędkość.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
higles
Początkujący użytkownik forum

Czy da się jeszcze szybciej? Antena zewnętrzna a prędkość.

Post autor: higles »

Witam wszystkich.
Jestem nowy i sorki jeśli nie w tym miejscu piszę.
Od 2 miesięcy używam Cyfrowego Polsatu w LTE. Router Huawei 315-22 . Do tej pory moje prędkości nie powalały bo dochodziły max do 6 mega na pobieraniu przy routerze na parapecie.Czytając różne opinie na temat prędkości postanowiłem zakupić antenę zewnętrzną.Pierwszy zakup był nietrafiony ale na szczęście sprzedawca z Alledrogo po wielu meilach przyjął zwrot.Drugi zakup był już poparty wielodniowymi poszukiwaniami opinii i kupiłem Sorensen 17 z 8m kablami i złączami SMA.Wystawiłem na balkon do testu i od razu skoczyło do 18 a po zamocowaniu na kominie na dachu to już ponad 25 mega.Do nadajnika około 2,5 km i optyczna widoczność.
Po odczytaniu danych z routera mam RSRP -75 a RSSI -53 -55
Czy można szybciej? Może inna antena lub jakiś wzmacniacz? Mogę dołożyć nawet 400 zł do jakiegoś wzmacniacza sygnału.Sporo tego na portalach aukcyjnych.Co wybrać?Ewentualnie czy zmiana routera coś da?
I jeszcze jedno.Gdzieś czytałem że im wyżej tym lepiej,więc czy dokupując przedłużacz do kabli np 4m i dołożeniu rury,masztu około 3m długości będzie lepiej.
Wiem że jestem laikiem i nie gniewajcie się jeśli pytam o oczywiste ale chciałbym móc wyciągnąć co tylko się da :)

Pozdrawiam Łukasz
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Czy da się jeszcze szybciej? Antena zewnętrzna a prędkość.

Post autor: matek451 »

Osiągasz prawidłowe parametry sygnału LTE. Prędkości zależą też od innych czynników oprócz nich. Głównie zależą od obciążenia sektora , z którym się łączysz na tym BTS-ie LTE1800Mobylandu. Zamierzone zmiany nie poprawią już prędkości. Można próbować połączyć się z innymi, działającymi BTS-ami LTE1800Mobylandu jeśli są w pobliżu i na różnych kierunkach. Czasami te dalsze są mniej obciążone i mogą zapewnić lepsze prędkości. Wydłużanie kabla spowoduje obniżenie zysku anteny i parametrów sygnału LTE( kabel + złącza tłumią sygnał).
higles
Początkujący użytkownik forum

Re: Czy da się jeszcze szybciej? Antena zewnętrzna a prędkość.

Post autor: higles »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Zrażony poprzednim zakupem bałem się czy Sorensen to dobry wybór.Zastanawiałem się nad Bestpartnerem bo pomyślałem że skoro cena astronomiczna to osiągi też.Osobiście z anteny jestem zadowolony więc zmieniał już nie będę.
Czy ma duże znaczenie jak podpinamy kable do routera? Przepinałem i nie ma różnicy,przynajmniej nie zauważyłem.
ODPOWIEDZ