Jestem nowy i sorki jeśli nie w tym miejscu piszę.
Od 2 miesięcy używam Cyfrowego Polsatu w LTE. Router Huawei 315-22 . Do tej pory moje prędkości nie powalały bo dochodziły max do 6 mega na pobieraniu przy routerze na parapecie.Czytając różne opinie na temat prędkości postanowiłem zakupić antenę zewnętrzną.Pierwszy zakup był nietrafiony ale na szczęście sprzedawca z Alledrogo po wielu meilach przyjął zwrot.Drugi zakup był już poparty wielodniowymi poszukiwaniami opinii i kupiłem Sorensen 17 z 8m kablami i złączami SMA.Wystawiłem na balkon do testu i od razu skoczyło do 18 a po zamocowaniu na kominie na dachu to już ponad 25 mega.Do nadajnika około 2,5 km i optyczna widoczność.
Po odczytaniu danych z routera mam RSRP -75 a RSSI -53 -55
Czy można szybciej? Może inna antena lub jakiś wzmacniacz? Mogę dołożyć nawet 400 zł do jakiegoś wzmacniacza sygnału.Sporo tego na portalach aukcyjnych.Co wybrać?Ewentualnie czy zmiana routera coś da?
I jeszcze jedno.Gdzieś czytałem że im wyżej tym lepiej,więc czy dokupując przedłużacz do kabli np 4m i dołożeniu rury,masztu około 3m długości będzie lepiej.
Wiem że jestem laikiem i nie gniewajcie się jeśli pytam o oczywiste ale chciałbym móc wyciągnąć co tylko się da

Pozdrawiam Łukasz