Mam problem z internetem bezprzewodowym ,ale może od początku
Jakiś czas temu miałem internet Orange CDMA z Axesstel MV410,tak przykro mi to pisać ,ale takie czasy. Potem będąc w domu przez przypadek nie wyłączyłem transferu w telefonie i moim oczom ukazało się wspaniała literka "H" obok sygnału, tańcom i swawolą nie było końca. Poszedłem do Orange wymieniłem kartę cdma na taką fajną obsługującą moją literke "H". Nie miałem pieniędzy na ruter ,a w orange proponowali jakiś tam router axesstela za 400 zł ,nie chciałem o tej firmie nawet słyszeć (a może przygniotła mnie cena). Wykminiłem ,że czemu nie udostępniać internetu przez telefon. Było to jakieś rozwiązanie ,ale dość kłopotliwe z uwagi na przekładanie karty itd.. "Musze kupić jakiś sprzęt" pomyślałem. Na pewniej stronie z ogłoszeniami znalazłem Huawei B683 miał 3G kosztował 50zł (tu trzeba zaznaczyć że był bez anteny),więc myślałem więcej mi do szczęścia nie potrzeba. I tak właśnie było, rekord przy ściąganiu nocnym z dobrego torrenta 1,5mb/s, byłem dumny (w końcu mogłem pochwalić się w szkole jak mi się szybko ściąga). Ale od tego roku ( coś koło może 10 stycznia) z internetem zaczęły dziać się dziwne rzeczy,początkowo w wieczornych godzinach strony się nie włączały, często się rozłączał, no ogólnie nie dało się korzystać komfortowo. Może router, zrestartowałem, no faktycznie szybciej ale zaraz znów zwolnił. Na telefonie działy się podobne rzeczy. "Nie to musi być ich wina" dzwonie do Orange a oni "U nas działa" ,a i poradzili mi zrestartować router...

1.
Jaki wybrać router ? zaznaczę ,że wieża Orange jest ode mnie oddalona no może 1km. Na stronie http://zasieg.orange.pl/?ticaid=61689b# mój dom jest w zasięgu 3G a jakieś może 0,5 km od mojego domu jest zasięg 4G. Natomiast nigdy na telefonie nie wyświetliło się LTE więc traktuje to z przymrożeniem oka. Najczęściej telefon łączy się z siecią przez "H" rzadko przez "H+". Myślałem jeszcze o kupieniu jakieś anteny do tego Huawei B683 którego posiadam.Słabo się na tym znam proszę o taką "indywidualną" pomoc (bo rozumiem ,że podobne tematy już na forum się pojawiły).
Dzięki za wszelką pomoc

Pozdrawiam