Antena do internetu radiowego na 5Ghz

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Debik
Specjalista bezprzewodowy-senior

Antena do internetu radiowego na 5Ghz

Post autor: Debik »

Witam. Przymierzam się do zakupu anteny do internetu radiowego na 5Ghz, odległość między mną a ISP to jakieś 70 do 100m, teren bez zabudowań, żadnych drzewek itp. Baza pracuje na częstotliwości 2,4 Ghz osprzęt UBNT, i 5Ghz na Mikrotiku. Jaki będzie najlepszy CPE na taka odleglość ? Myslałem nad takim czymś.. Czy może jednak zakupić Nanostadion Loco m5 ?

RouterBOARD SXT Lite5 ac
RouterBOARD SXT Lite5
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Antena do internetu radiowego na 5Ghz

Post autor: jarek7714 »

Debik pisze:Myslałem nad takim czymś.. Czy może jednak zakupić Nanostadion Loco m5 ?

RouterBOARD SXT Lite5 ac
RouterBOARD SXT Lite5
Dobrze myślałeś, wybór polecam po kontakcie z dostawcą internetu-WISP (może się okazać że do sieci włączają tylko własny sprzęt).
jareq
Debik

jarek7714 pisze:Dobrze myślałeś, wybór polecam po kontakcie z dostawcą internetu-WISP (może się okazać że do sieci włączają tylko własny sprzęt).
Dzięki, a jaki router kupić pod tą antenke ?, mam starego tp linka wr843nd ale myśle ze jak już robić porządnie to może kupie coś na Wi-Fi ac.
Myslełem nad takim Tp-link Archer C20 lub Archer C2, tylko nie wiem czym one się roznią, chyba tylko gigabit portami lan ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Na nowym łączu będziesz miał ponad 100Mb/s? Przesyłasz duże pliki po sieci lokalnej? Masz problemy z połączeniem po 2.4GHz?
Jeśli na wszystkie pytania odpowiedziałeś nie, to nowy router nie przyniesie nic nowego.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Debik

Mam jeszcze ostatnie pytanie, czym się roznią między sobą te dwa urządzenia RouterBOARD SXT Lite5 ac i RouterBOARD SXT Lite5, tylko tym standardem w ac, czy może czymś więcej?
ODPOWIEDZ