Problem z prędkością LTE od PLAY na
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z prędkością LTE od PLAY na
Cześć,
Proszę o pomoc ze sprawdzeniem czy wszystko jest ok.
Korzystam z internetu mobilnego PLAY i mam zaskakująco słabą prędkość transferu.
Korzystam z routera PLAY (bez gniazd antenowych) Huawei E5180.
Router jest przy oknie i mam dwie kreski w zasięgu LTE ale prędkości jakie osiągam są bardzo niskie.
Mieszkam w samym centrum Poznania ale nie wiem jak sprawdzić czy mam blisko nadajnik.
Prędkości sprawdzane przez speedtest.net to:
download: 2.51 Mb/s
upload: 4.96 Mb/s
Komputer mam podpięty przez kabel LAN
Stan taki mam od kilku dni, wcześniej też było bez szału ale sporo lepiej bo download oscylował w granicach 6 Mb/s
Co radzicie?
Zmienić router?
Na taki sam i zamontować antenę zewnętrzną?
Będę wdzięczny za info jak sprawdzić czy mam daleko od nadajnika i czy takie prędkości są ok?
Pozdrawiam
Proszę o pomoc ze sprawdzeniem czy wszystko jest ok.
Korzystam z internetu mobilnego PLAY i mam zaskakująco słabą prędkość transferu.
Korzystam z routera PLAY (bez gniazd antenowych) Huawei E5180.
Router jest przy oknie i mam dwie kreski w zasięgu LTE ale prędkości jakie osiągam są bardzo niskie.
Mieszkam w samym centrum Poznania ale nie wiem jak sprawdzić czy mam blisko nadajnik.
Prędkości sprawdzane przez speedtest.net to:
download: 2.51 Mb/s
upload: 4.96 Mb/s
Komputer mam podpięty przez kabel LAN
Stan taki mam od kilku dni, wcześniej też było bez szału ale sporo lepiej bo download oscylował w granicach 6 Mb/s
Co radzicie?
Zmienić router?
Na taki sam i zamontować antenę zewnętrzną?
Będę wdzięczny za info jak sprawdzić czy mam daleko od nadajnika i czy takie prędkości są ok?
Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Re: Problem z prędkością LTE od PLAY na
Wystaw za okno i sprawdź czy będzie szybciej.
-
Niestety wynik bez różnicy ale za oknem spadł mi zasięg z dwóch kresek do jednej..
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Spróbuj na mapie z naniesionymi nadajnikami: http://beta.btsearch.pl/mareks99 pisze:Będę wdzięczny za info jak sprawdzić czy mam daleko od nadajnika i czy takie prędkości są ok?
Jak znajdziesz nadajnik, to prawoklik myszką na nim pozwala zmierzyć odległość od nadajnika.
-
Mam sporo nadajników PLAY w okolicy w tym jeden najbliżej w odległości 0,25km!
Ale nie wiem czy wszystkie nadajniki PLAY udostępniają internet LTE.
Możecie podpowiedzieć jak dokładnie to sprawdzić na tej stronie?
PS: Przy innym ustawieniu modemu na oknie w kierunku nadajnika prędkości skaczą odrobinę ale nadal słabo jak na LTE..
Download 4,21 Mbps
Upload 5,49 Mbps
Ale nie wiem czy wszystkie nadajniki PLAY udostępniają internet LTE.
Możecie podpowiedzieć jak dokładnie to sprawdzić na tej stronie?

PS: Przy innym ustawieniu modemu na oknie w kierunku nadajnika prędkości skaczą odrobinę ale nadal słabo jak na LTE..
Download 4,21 Mbps
Upload 5,49 Mbps
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Kliknij w nadajnik, a potem kliknij "szczegóły".mareks99 pisze: Ale nie wiem czy wszystkie nadajniki PLAY udostępniają internet LTE.
Możecie podpowiedzieć jak dokładnie to sprawdzić na tej stronie?![]()
Można też na BTSearch u góry po lewej kliknąc opcję "UKE", a potem kliknąć "LTE", wyświetli ci nadajniki z pozwoleniem LTE.
Jeśli po kliknięciu "szczegóły" na liście nie ma pasma LTE, to oznacza że na ten nadajnik nie mają pozwolenia,
i wtedy na 100% nie ma LTE na tym nadajniku.
Natomiast jeśli LTE jest na liście, to oznacza, że jest pozwolenie, ale to jeszcze nie oznacza, że operator uruchomił LTE na tym nadajniku.
Wtedy można sprawdzić w taki sposób, że podjeżdżamy w pobliże nadajnika i sprawdzamy czy się łączy.
Można też zadzwonić do nich i spytać czy już uruchomili taki i taki nadajnik.
-
A można w modemie sprawdzić z jakim nadajnikiem się aktualnie łączę?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jeśli masz modem to jak najbardziej. <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i po sprawie. Jednak jeśli masz router to można powiedzieć że nie da się tego sprawdzić.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Mam router Huawei E5180.
Niestety nie mam modemu LTE więc ciężko mi to sprawdzić inaczej..
A zastanawiam się co zrobić, żeby poprawić moc sygnału
Pomocy..
Niestety nie mam modemu LTE więc ciężko mi to sprawdzić inaczej..
A zastanawiam się co zrobić, żeby poprawić moc sygnału

Pomocy..
- radius
- ** Moderator **
Czy Twój modem ma wejścia na antenę zewnętrzną? Nie jest to oczywiste, bo E5180 występowały również bez takich gniazd. Jeżeli ma to kup w ciemno antenę Cybertech MIMO na 1800 MHz i się przekonaj. Play powoli rusza z pasmem 2100 MHz, ale te dopiero działa w niewielu lokalizacjach.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
- Guru bezprzewodowy
Zanim zrobisz cokolwiek, zapoznaj się jak działa internet LTE Play w takich miastach jak Warszawa, Poznań czy Wrocław. Wystarczy wejść na http://forumplay.pl/forum.php Od dwóch m-cy nie brak tam "zadowolonych" użytkowników tej usługi. Rekordziści uzyskują po 0,2Mb/s na LTE Play więc i tak jesteś w dobrej sytuacji. W celu sprawdzenia , który z BTS-ów LTE 1800Play w twojej okolicy działa wejdź na http://mapa.gsm.poznan.pl/ E5180 z Play lub T-Mobile nie posiada złącz anten zewnętrznych. Możesz skorzystać z bazy http://gsm.poznan.pl/baza.html i sprawdzić z jakim BTS-em się łączysz, potrzebny telefon z LTE i aplikacja np. Network Signal Info. Warto też zrobić testy w jego pobliżu i sprawdzić uzyskiwane prędkości przy lepszych parametrach sygnału. Podobnie robisz w pobliżu innych będących w twojej okolicy. Pozwoli to stwierdzić czy zakup anteny ma sens i czy poprawa sygnału przekłada się na prędkości oraz czy warto wymuszać połączenie z innymi BTS-ami o ile są na innych kierunkach. Póki co wstrzymaj się z zakupem anteny, po pierwsze nie masz pod co ją podłączyć , po drugie tylko w terenie testy wyjaśnią czy coś zmieni.
-
Dzięki bardzo za podpowiedzi.
Trochę posprawdzałem i zastanawiam się nad nowym modemem z lepszą anteną albo możliwością instalacji anteny zewnętrznej..
Ktoś coś poleci?
Trochę posprawdzałem i zastanawiam się nad nowym modemem z lepszą anteną albo możliwością instalacji anteny zewnętrznej..
Ktoś coś poleci?
Play z mojego doświadczenia działa najgorzej w LTE w porównaniu do pozostałych graczy, raz u jednego klienta w Markach pod Warszawą przy sygnale -51 dBm było 2 Mb/s pobieranych i ledwo cokolwiek się otwierało (dodam że miał zamontowaną antenę zewnętrzną)
- onken
- ** Moderator **
Ale co Cię w tym dziwi
?
To są skutki dawania za darmo LTE... w RBM

To są skutki dawania za darmo LTE... w RBM
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Heh, jak dla mnie problemem nie było obciążenie sieci, a przesterowany sygnał. Jeśli zajmujesz się kontowaniem anten powinieneś o tym wiedzieć. Już kiedyś mieliśmy kolegę na forum z podobnym problemem przy porządnej antenie na małym dystansie.hipnotyze pisze:przy sygnale -51 dBm było 2 Mb/s pobieranych i ledwo cokolwiek się otwierało (dodam że miał zamontowaną antenę zewnętrzną)