Niska prędkość Internetu w Orange

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Niska prędkość Internetu w Orange

Post autor: Ufo atakuje »

kamilzgr1990 pisze: gdzies na forum wyczytalem ze GPRS ma pasmo 900Hz a EDGE1800hz.
ale w zgierzu sa tylko 2 BTSy które obsluguja pasmo 900.
EDGE może być i na 900 i na 1800. Nie ma reguły. W twoim przypadku podejrzewam awarie BTS-a bo prędkości 2-3KB to jest patologia. Chyba, że limit masz przycięty, albo coś operator pokiełbasił. Zadzwoń na wszelki wypadek do ich działu technicznego.
wyciągnąłem CID BTSa z ktorego teraz <font color="#FF00FF"><b>»»korzystam««</b></font>:
OK
at+creg?
+CREG: 2,1,"1644","15E3"
No i brawo. Teraz wiemy kto jest sprawcą twoich problemów. Czy ma EDGE, czy GPRS to już nieważne, bo wiadomo że i tak jest do niczego.
Czyli to chyba ten, chociaż LAC się troche nie zgadza, ale może to drobny błąd tego co dodawał do bazy.
http://www.btsearch.org/szukaj.php?sear ... 2&mode=std
To jest nadajnik, który zawala sprawę. Znasz jego CID (15E3(hex)=5603(dec)). Teraz wystarczy spowodować, żeby zalogowało Cię do innego BTS-a i powinno ruszyć z inną prędkością. Czasami wystarczy przenieść modem parę metrów do drugiego pokoju i już przeskoczy. :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=50401#50401
Czasem jednak trzeba się namęczyć nawet z anteną kierunkową.

Dlatego dobrze, że masz ten telefon, bo po dograniu netmonitora będzie to taki miernik sieci. Pomoże Ci np. wskazać miejsce, gdzie możesz odbierać innego BTS-a, a także pomoże dobrać odpowiednią antenę. Być może wystarczy najprostsza dookóla, ustawiona gdzieś w mieszkaniu.

Tu zakładają netmonitor w Łodzi:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=14391#14391
Piotrkowska 111 - to chyba w Łodzi.

PS.Przenoszę temat do działu z antenami, gdyż wygląda to na problem z siecią.
Ostatnio zmieniony 2007-10-10, 23:18 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
kamilzgr1990
Użytkownik forum

Post autor: kamilzgr1990 »

a mozesz mi wyjasnic co to sa te dial upy??
no i co ja mam zrobic z tym badziewiem??
teraz mam kompletnie wyłączony program ORANGE a net dalej działa;p
boze co za pachoł wymyślił ten internet z orange;/

nie chce byc niegrzeczny ale spróbuje przekroczyc limit na łączu 2-3kb;p
jak ci sie uda bedziesz wielki.
ja plik 1Mb ściągam 10-12min.
wiec jakbym mial sciagnac 1Gb zeby limit wykorzystac to chyba by mi miesiąca braklo;p

a wracajac do tych tel.
na tej noki 6100nie bede instalowal NETMONITORA bo to telefon mojej mamy bo moj sie posypal;p
ale moze w tym tygodniu albo w nastepnym bede mial nokie 6600 i wyczytalem ze tam mozna samemu wgrac ten programik;)
wiec z tym netmonitorem sie wstrzymam.

ale szczerze mówiąc ten internet z orange to lekki niewypał;/
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

kamilzgr1990 pisze:a mozesz mi wyjasnic co to sa te dial upy?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19005#19005
ale szczerze mówiąc ten internet z orange to lekki niewypał;/
Nie koniecznie bo jeśli byś mieszkał w miejscu gdzie byłby dostęp do HSDPA to byś dopiero chwalił się osiągami.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
kamilzgr1990
Użytkownik forum

no tak gdyby bylo HSDPA to osiagi bylyby super tylko szkoda ze z technologi HSDPA moze <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> tylko znikomy procent internautów w polsce;/
ale mniejsza z tym.

znalazlem BTSa który jest w odleglosci 2.2-2.3km ode mnie i oblusguje pasma 900/1800
sektory 1,2,3
jak kupie antene kierunkową to bez problemu nakieruje ją na tego BTSa.
tylko pytanie jaką antene mam wybrac,
o jakiej mocy i jakiej częstotliwosci.
no i nie wiem jak to sprawdzic;/
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

kamilzgr1990 pisze: znalazlem BTSa który jest w odleglosci 2.2-2.3km ode mnie i oblusguje pasma 900/1800
sektory 1,2,3
Niewiadomo, czy coś go nie zasłania. Wstrzymaj się z kupnem anteny, aż dostaniesz tą nokie 6600. Odpalisz netmonitor i będziesz wiedział co masz kupić. Może wystarczy uniwersalna dookólna na trzy pasma, to miałbyś ją już do UMTS/HSDPA. Antena kierunkowa przy tylu nadajnikach i przeszkodach w mieście to czysta loteria i trochę ostateczność. Nie masz żadnej gwarancji, że złapiesz tamten nadajnik nawet jak weźmiesz antenę do 900Mhz. Sygnał z tych na 1800 i tak może przeważyć. Poczekaj, aż będziesz mieć netmonitor.
kamilzgr1990
Użytkownik forum

dobra to napiszcie skąd ściągnąć tego NetMonitora jak go wgrac do noki 6600 i jak sie nim poslugiwac.
czyli jakie komendy beda mi potrzebne zeby te BTSy znaleźć.
a jak juz bede mial ten tel i netmonitora to sie odezwe.
pozdro
Awatar użytkownika
Jaco

kamilzgr1990 pisze:dobra to napiszcie skąd ściągnąć tego NetMonitora jak go wgrac do noki 6600 i jak sie nim poslugiwac.
Czytaj trochę nasze FAQ http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7248 temat z Netmonitorem jest tutaj:

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=48848#48848
kamilzgr1990
Użytkownik forum

to znów ja...
a wiec jak wczoraj napisalem tak zrobilem.
wziąłem kompa i poszedlem do pokoju rodzicow... nie ma tam stropu wiec nie ma siatki zbrojeniowej ktora blokuje sygnał tylko jest dach na drewnianej kunstrukcji i zasięg jest na 90%.
załączyłem byle jaki plik o rozm. 3mb i zacząłem ściągać..
ku mojemu zdziwieniu ściąganie rozpoczęło sie z predkoscia 17kb/s wiec pomyslalem ze jendak to problem z brakiem zasiegu w moim pokoju..
ale po kilku skundach prędkość zaczęła gwałtownie spadać;/
i zatrzymało sie na 1kb/s;/
i tak bylo przez jakies 15min poczym wyłączyłem kompa i wrocilem z calym majdanem do pokoju..
i teraz nie wiem czy jak kupie tą antene to mi cos pomoże;/
bo skoro zasieg mialem prawie na max. a predkosc spadla w porownaniu do predkosci w moim pokoju gdzie mam 54%zasiegu i transfer 2.5kb/s.

myslicie ze ta antenka mi cos pomoze??
wedlug mnie to ten BTS z którego <font color="#FF00FF"><b>»»korzystam««</b></font> jest albo przeciążony albo uszkodzony.
bo to nie mozliwe zeby przy lepszym zasięgu net gorzej działał...
aha...wyczytalem tez o takim programiku system mechanic czy cos takiego.. i podobno jak sie go uruchomi to on jakies bledy w windows XP naprawia i transfer sie podnosi. to mozliwe? czy tylko ktos <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> powypisywal...chce sie dowiedziec bo ten program ma 40Mb a sami wiecie ze ściąganie tak duzego pliku przy transferze 2.5kb to troche potrwa;/
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

kamilzgr1990 pisze:.. prędkość zaczęła gwałtownie spadać;/
i zatrzymało sie na 1kb/s;/
i tak bylo przez jakies 15min poczym wyłączyłem kompa i wrocilem z calym majdanem do pokoju..
Szkoda, że nie sprawdziłeś tam CID-u, ale pewnie ten sam nadajnik. W każdym razie wygodniej to sprawdzać z laptopem, a najwygodniej z netmonitorem..:wink:
myslicie ze ta antenka mi cos pomoze??
Jeśłi z jej pomocą będziesz znów łapał tylko ten nadajnik, to nic nie pomoże. Efekty już znasz. Trzeba tak dobrać antenę i tak ją ustawić, żebyś złapał inny nadajnik. Sygnał z tego zrąbanego BTS-a jest silny i to może być największy problem. Po prostu może zagłuszać wszystko. Sprawdzisz wszystko netmonitorem.
wedlug mnie to ten BTS z którego korzystam jest albo przeciążony albo uszkodzony.
O tym przekonamy się kiedy przełączy Cię na inny BTS. Może być jeszcze uszkodzenie modemu, ale obstawiam BTS.
aha...wyczytalem tez o takim programiku system mechanic czy cos takiego.. i podobno jak sie go uruchomi to on jakies bledy w windows XP naprawia i transfer sie podnosi. to mozliwe?

Daj sobie z tym spokój. Nie rozumiesz, że to powinno śmigać na EDGE przynajmniej 70-100kB/s na czystym systemie, bez żadnych modyfikacji ,a w nocy dociągać do ~200 kB/s. Ty masz prawdopodobnie awarie BTS-a.
kamilzgr1990
Użytkownik forum

rozumiem:) czyli programiki moge sobie darowac...
uszkodzenie modemu?? hmm..raczej nie bo od zawsze mialem maly transfer.
na początku bylo jakies 10kb/s ale teraz spadlo i to baaardzo.
ale zadziwila mnie jedna rzecz..jakies 2miesiace temu sciagalem film 700mb z neta.
no i jak wiadomo zostawilem to na noc.
przy transferze 10kb/s powinno sie sciagac ok.20h;/
a jak rano wstalem to plik byl juz dawno sciagniety a koncowa predkosc w operze byla na ok190kb!!
ale jak rano do neta usiadlem to znowu bylo do <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>;/
mozliwe jest to ze w nocy modem sam przełączył sie na inny BTS?? i dlatego mialem tak duze transfer.
a wiec czekam na ta nokie6600 isntaluje NetMonitor i później dalej bede działał.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco

kamilzgr1990 pisze:ale jak rano do neta usiadlem to znowu bylo do <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>;/
A ja Cię po raz drugi proszę opanuj swój język.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Ufo atakuje pisze: Może wystarczy uniwersalna dookólna na trzy pasma, to miałbyś ją już do UMTS/HSDPA.
O :shock: a cóż skłoniło Cię do zmiany opinii na temat anten multizakresowych. Czy to nie Ty odradzałeś zakup bata 3 zakresowego, że UMTS/HSDPA nie pójdzie :?: .
Latka lecą...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

sardo nunspa pisze:
Ufo atakuje pisze: Może wystarczy uniwersalna dookólna na trzy pasma, to miałbyś ją już do UMTS/HSDPA.
O :shock: a cóż skłoniło Cię do zmiany opinii na temat anten multizakresowych. Czy to nie Ty odradzałeś zakup bata 3 zakresowego, że UMTS/HSDPA nie pójdzie :?: .
Nie zmieniłem opini. Nadal uważam, że są dużo słabsze od kierunkowych i są do małych odległości.Jeśli kolega kamilzgr1990 mieszka w gęstym mieście i nadajniki ma do 1-2 km, to przy takich odległościach nie ma znaczenia zysk anteny. Dużo ważniejsze jest jej ustawienie. Tak jak tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=50401#50401

W tym przypadku też przewiduję antenę dookólną (więc lepiej od razu 3-ci zakres, może się przydać), chyba że nie będzie miejsca gdzie się przełączy samo na inny BTS. Wtedy trzeba będzie zastanowić się na kierunkowymi...:?

Podsumowując, gdyby mieszkał poza miastem to bym nie doradzał dookólnej.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

No właśnie antena dookólna na 3 zakresy i antena kierunkowa na 3 zakresy nie da rady dobrze złapać UMTS/HSDPA, bo będzie przeskakiwać na GPRS albo EDGE , Gdyby kolega @kamilzgr1990 miał też możliwość złapania sieci 3G to musiałby się zaopatrzyć w antenę kierunkową albo panelową pracującą tylko w zakresie 3G. Chyba, że Udało by mu się wymusić częstotliwość 2100MHz. Albo żeby złapać na dookólnej 3G musiałby być w zasięgu tylko takiej sieci.

Chciałem się odnieść tylko do tego stwierdzenia natomiast, co do doboru anteny dla GPRS/EDGE zupełnie się z Tobą zgadzam.
Latka lecą...
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

sardo nunspa pisze:No właśnie antena dookólna na 3 zakresy i antena kierunkowa na 3 zakresy nie da rady dobrze złapać UMTS/HSDPA, bo będzie przeskakiwać na GPRS albo EDGE ....Chyba, że Udało by mu się wymusić częstotliwość 2100MHz.
Ten modem ma możliwość wymuszenia 3G w oprogramowaniu i wziąłem to pod uwagę 8)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=50621#50621

Jak odpalą kiedyś w pobliżu stację z UMTS/HSDPA to jest pewne prawdopodobieństwo, że taka antena+wymuszenie trybu wystarczą. :wink: Teraz wszystko zależy czy netmonitor znajdzie miejsce na taką antenę..
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Ufo atakuje pisze: Ten modem ma możliwość wymuszenia 3G w oprogramowaniu i wziąłem to pod uwagę 8)
Nie zauważyłem tego :oops:
Przyznaję Ci rację :!:
Latka lecą...
kamilzgr1990
Użytkownik forum

siema.
odnawiam temat.
a wiec mam juz ta nokie 6600 o ktorej wspominalem. zainstalowalem NetMonitor ale go nie ogarniam;p ale mniejsza z tym <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font>.
mam ciekawostke.
wyczytalem na forum o antenie z foli aluminiowej.
no wiec to troche pomaga.
jak pisalem ten temat to mialem transfer na poziomie 2-3kb/s
teraz zmienilem umiejscowienie modemu i wzrosl troche zasieg i transfer skoczyl do 8-10kb/s/ nastepnie z foli aluminiowej zrobilem rure jakby rure o srednicy ze 20cm i polozylem ja na plasko i do srodka wsadzilem modem. zasieg mam na poziomie 70% (wow) od kiedy mam to łącze nigdy nie mialem takiego zasiegu.
no i transfer dzis skoczyl mi do 13-14kb/s (to juz mnie nawet zadawala w porównaniu z 2-3kb;p)
no i mam pytanie. czy zasieg ma az tak duzy wplyw na predkosc neta??
moze jak kupie antene dookolna to zasieg wzrosnie np. do 90% i predkosc skoczy do 20kb. czy lepiej pobawic sie tym net monitorem i kombinowac z antena kierunkowa.
jesli kombinowac z net monitorem to prosze o odzew na gg: 9422645 bądź tutaj i poprowadzenie mnie za rączke co i jak mam robic bo czytalem te artykuły na forum i nie ogarniam tego programu.
prosze o dalsze podpowiedzi bo zaczynam juz kapowac co robic zeby net jako tako dzialal.
z góry dzieki
P.S. ktora technologia jest najlepsza tj najszybsza i najstabilniejsza 3G/EDGE/GPRS.

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-11-04, 10:41 ]
Proszę cię zaczynaj zdania z dużej litery.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

kamilzgr1990 pisze:P.S. ktora technologia jest najlepsza tj najszybsza i najstabilniejsza 3G/EDGE/GPRS
Tu masz spis pojęć >KLIK< sam zobacz. Ja dodam, tylko że 3G.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

kamilzgr1990 pisze:no i mam pytanie. czy zasieg ma az tak duzy wplyw na predkosc neta??
Ma, ale nie zawsze i nie koniecznie, ale głównie jest tak że im większy zasięg tym lepszy transfer.
kamilzgr1990 pisze:moze jak kupie antene dookolna to zasieg wzrosnie np. do 90% i predkosc skoczy do 20kb. czy lepiej pobawic sie tym net monitorem i kombinowac z antena kierunkowa.
Lepiej pokombinuj z NetMonitorem i z kierunkową, masz wtedy możliwość wybrania BTS'a, i lepszy zysk niż na kierunkowej. Co do NetMonitora to zajrzyj do FAQ.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
kamilzgr1990
Użytkownik forum

no wiec kombinuje z netmonitorem.
http://bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=853 ... 27fd77dd15 stosuje sie do wskazowek z tego linku.
no i jest pewien problem.
nie mam takiego testu jak 6,12.
a nastepny problem to taki ze tam sa rozne komendy podane 3a itp...
i zadna nie dziala na moim tel;/
i powiedzcie jak przeliczyc to na ten kod 16-szesnastkowy.
moj NetMonitor wyglada tak samo jak ten na zdjeciach ale niema niektorych opcji. np. tych komend. i dla tego nie ogarniam tego;/

[ Dodano: 2007-11-04, 15:21 ]
ppowiedzcie mi jeszcze czemu dzisiaj rano mimo ze zasieg mam na 68% predkosc DOWNLOADU spadla do 3-3,3KB/s a UpLoadu jest 9KB/s??
jak otwieram strone forum to czekam ze 2min, a jak wrzucam film na YouTube to czekam chwile;/

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-11-04, 15:25 ]
Po raz kolejny proszę cię o zaczynanie zdań z dużej litery.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Netmonitor na 6600 jest przeróbką od 6630 i jest nieco inny:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8527 -przeczytaj uważnie

Test 6.12 pokazuje czy jest EDGE. Ten telefon nie obsługuje EDGE, więc logiczne, że to nie działa, ale można i tak sprawdzić wiele rzeczy. Twoje zadanie polega na znaleźieniu netmonitorem miejsca, gdzie przełączy Cię na inny, lepszy BTS. W tym celu:
1. Sprawdzasz CID BTS-a (test 1.9) oraz numer pierwszego kanału tego wadliwego BTS-a. CID powinien się pokryć, z tym co wyrzucił hyperterminal (tylko w netmonitorze jest w kodzie dziesiętnym)
2. Obserwując w teście 1.3 pierwsze trzy kanały, szukasz takiego miejsca, aż ten pierwszy wadliwy kanał spadnie na drugie miejsce (a najlepiej jeszcze niżej) i jego miejsce zajmie inny. Sprawdzasz jego CID. Sprawdź, gdzie masz w domu (pokój, balkon, może parapet) największą różnice między tym innym sygnałem, a tym "wadliwym".

Sprawdź, też na jakich częstotliwościach chodzą te kanały (po numerach).

[ Dodano: 2007-11-04, 17:52 ]
PS.Zdania zaczynamy z dużej litery. Takie są zasady pisowni, które obowiązują nie tylko na tym forum.
kamilzgr1990
Użytkownik forum

A wiec rozkminilem ten netmonitor.
No i szukalem miejsca gdzie przelaczy mnie na inny kanal.
i.... chodzilem po calym domu z telefonem i nic.
Chodzilem po calym podworku i nic.
Nawet na ulicy nic sie nie zmienilo;/
I co teraz??
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kamilzgr1990, łącznie zmieniany 2 razy.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

To bardzo niedobrze, to komplikuje sprawę :/ Swoją drogą trochę to dziwne..cały czas ten sam kanał na pierwszym miejscu??? A jaka jest różnica między pierwszym kanałem, a drugim i trzecim? Możesz przepisać pierwsze 3 pozycje?

PS. Możesz wymusić każdy kanał, bez względu na którym miejscu się znajduje. Spróbuj wymusić ten, który jest na drugim miejscu i sprawdż jego CID (test 1.9), czy to będzie inny BTS. Potem znajdź takie miejsce, żeby różnica miedzy nimi będzie jak najmniejsza.

PS. Na jakiej częstotliwości pracują te kanały, 900 czy 1800?
kamilzgr1990
Użytkownik forum

CH: C1: RX: C2:
796 10 -92 8
118 100 105 100
124 -5 107 -14

A jak sprawdzic na jakiej czestotliwosci pracuja te kanaly??
I jak wymusic inny kanał??
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Jest lepiej :rotfl:
Pierwszy kanał jest rzeczywiście mocny, ale on jest na 1800 Mhz, a nastepne są już na 900Mhz. :ok:
Upewnij się, że te kanały należą do innego BTS-a (wymuś w teście 1.12 kanał 118 i sprawdz CID w 1.9), ale przypuszczam, że tak. Za duża różnica sygnałów.

Szansa jest spora przy antenie kierunkowej na 900MHz, bo taka antena b.słabo wzmacnia sygnał na 1800. Różnica teraz to ponad 10 dBm, ale jest to wykonalne. Czy na zewnątrz np.na dachu, na balkonie itp, ta różnica jest mniejsza?

[ Dodano: 2007-11-04, 23:47 ]
Generalnie zasięg baaardzo słaby tych pozostałych...Czy np. na dachu jest lepszy?
kamilzgr1990
Użytkownik forum

Wymuszanie innego kanału troche potrwa bo znow musze postudiowac instrukcje obslugi NetMonitora;p
Ale mam jeszcze jedno male pytanie.
Czemu UpLoad mam na poziomie 20kb/s!! a DownLoad 1-2kb/s czasem nawet 0.5kb/s

[ Dodano: 2007-11-05, 00:00 ]
Dobra juz mam.Wymusilem kanal 118 i sprawdzilem CID. Potem przeliczylem i wpisalem w BTSearch. No i?? Sami zobaczcie http://www.btsearch.org/szukaj.php?sear ... 2&mode=std BTS jest inny, tylko nie ma napisanej lokalizacji tego BTSa;/ No i gdzie go szukac??
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Tego to ja nie wiem, ale powinieneś się domagać rabatu 50% w abonamencie za cały ten okres, za takie działanie usługi. Po za tym po poziomie sygnałów nawet widać, że lepiej zmienić tą sieć przy pierwszej okazji.. :/

[ Dodano: 2007-11-05, 00:12 ]
kamilzgr1990 pisze:No i gdzie go szukac??
Sprawdzić ma mapie UKE najbliższe stacje a totem podjedź z netmonitorem. Jeśli będzie silny sygnał ~50 i taki sam CID, to będzie to ta stacja ;)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=51031#51031

Na razie najważniejsze, że to inny nadajnik więc jest szansa. Natomiast sygnał tam gdzie zmierzyłeś jest strasznie słaby. Zobacz w miejscu gdzie można ustawić antenę, czy nie zejdzie chociaż poniżej 100 dBm.
kamilzgr1990
Użytkownik forum

Jak poszedlem do szanownej firmy ORANGE to mi powiedzieli ze nie moga mi pomoc.
to bylo na poczatku podpisania umowy i mialem transfer miedzy 0-4kb/s i jak powiedzialem ze ten net poprostu nie dziala to panowie z obslugi rozlozyli rece i powiedzieli ze nie maja na to wplywu... No to powiedzialem ze skoro to łącze nie dziala to chce zerwać umowe a oni mi na beszczela wyjechali z tekstem ze za zerwanie umowy jest kara 1500zl. i gość powiedzial mi delikatnie ze nic im nie moge zrobic bo w umowie jest napisane DO 1.8Mbit/s.
No i krótko mowiac mam neta na którym ledwo gg dziala;/
i place prawie 60zl.
a odbiegajac od tematu tej jakże uprzejmej firmy to mam jeszcze jeden problem. Mój komp gubi modem. czyli dość często jak włącze kompa i włącze program Business Everywhere to po inicjalizowaniu wyswietla mi w miejscu napisu orange 3G/EDGE/GPRS napis nieznany;/ i nie moge sie połączyć. musze rozłączać modem od kabla i kombinowac nieraz przez 30-40min zeby modem w ogole zadziałał;/
I ostatnie pytanie. do czego służy taki przycisk na górze modemu OPTION GLOBETROTTER. Bo tam jest narysowany jakby nadajnik BTS i myslalem ze jak to nacisne to zmieni sie BTS albo wyszuka mi zasieg albo w ogole cos sie stanie, a tu sie nic nie dzieje.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kamilzgr1990, łącznie zmieniany 1 raz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

kamilzgr1990 pisze:Mój komp gubi modem. czyli dość często jak włącze kompa i włącze program Business Everywhere to po inicjalizowaniu wyswietla mi w miejscu napisu orange 3G/EDGE/GPRS napis nieznany;/ i nie moge sie połączyć. musze rozłączać modem od kabla i kombinowac nieraz przez 30-40min zeby modem w ogole zadziałał;/
To może to jednak problem z tym modemem :gwiazdki:
Słyszałem, zeby modem gubił zasięg, ale żeby komp gubił modem...

[ Dodano: 2007-11-05, 00:24 ]
Co do reklamacji, za szybko się poddałeś. Nie dawaj się zbyć i zażądaj rabatu 50%, za tak kiepskie działanie netu i to od początku kiedy to zgłosiłeś.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
kamilzgr1990
Użytkownik forum

Modem jest sprawny, tylko czasem dzieje sie tak ze komp nie widzi modemu. tzn. nie do konca nie widzi bo jak wyciągne kabel od modemu to zamiast napisu jest X a jak gubi modem to jest napisane "nieznany" zasiegu nie gubie bo mam mega profesjonalna antene z foli aluminiowej i zasieg mam 54-70%.
No i czemu UpLoad mam 20kb/s a DownLoad tylko 2kb/s??
ODPOWIEDZ