Orange najlepszym wyborem?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rodowity
Początkujący użytkownik forum

Orange najlepszym wyborem?

Post autor: Rodowity »

Witajcie, chciałbym aby ktoś doradził mi jaka usługa internetu mobilnego byłby najlepszym wyborem w moim przypadku.
Mieszkam we wsi Czepielin: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 04&zoom=14

Najbliżej mojej miejscowości (5km) jest nadajnik orange UMTS2100, dlatego zainteresowała mnie oferta orange lte dla domu 150+20GB z routerem ZTE MF283.
Czasami udostępniam internet orange z telefonu, w którym łapie zasięg H+, na speedtestach mam wyniki download 9mb/s, upload 1.5mb/s i tyle mi wystarcza, ale czy dałoby się to poprawić? W domu mam problemy z zasięgiem, jednakże na zewnątrz wszystko jest ok, więc zakładam że niezbędna będzie antena.

Zależy mi na jak największym limicie danych ponieważ internet będzie rozsyłany na 3 użytkowników, oraz na stabilności niezależnie od pory dnia, czy da sie to uzyskać? Lubie pograć w sieci więc fajnie byłoby mieć niskie pingi i stabilne łącze :)

Chciałbym się też dowiedzieć czy internet jest możliwy do użytkowania po przekroczeniu limitów, orange oferuje w takich sytuacjach prędkość do 1mb/s ale jak to jest w praktyce? Jakieś 10 lat temu miałem internet z Plusa i po przekroczeniu limitu prędkość pobierania spadała do 3kb/s więc nie chciałbym się znów wpakować w taki cyrk.
Awatar użytkownika
MarcinNS
Stały użytkownik forum

Re: Orange najlepszym wyborem?

Post autor: MarcinNS »

Rodowity pisze: Najbliżej mojej miejscowości (5km) jest nadajnik orange UMTS2100, dlatego zainteresowała mnie oferta orange lte dla domu 150+20GB z routerem ZTE MF283.
Czasami udostępniam internet orange z telefonu, w którym łapie zasięg H+, na speedtestach mam wyniki download 9mb/s, upload 1.5mb/s i tyle mi wystarcza, ale czy dałoby się to poprawić? W domu mam problemy z zasięgiem, jednakże na zewnątrz wszystko jest ok, więc zakładam że niezbędna będzie antena.
Do tego routera jest dużo anten i to na co możesz liczyć po zamontowaniu anteny to to co osiągasz w pomiarach na zewnątrz +kilka megaibitów(zakładając że nadajnik nie jest przeciążony za bardzo). Ja do tego routera zamontowałem antenę Cybertecha i skoczył download do góry (podpinam się na LTE).
Oczywiście trzeba pamiętać żeby kabla nie ciągnąć zbyt długiego. Na każdy metr jest strata.
Rodowity pisze: Chciałbym się też dowiedzieć czy internet jest możliwy do użytkowania po przekroczeniu limitów, orange oferuje w takich sytuacjach prędkość do 1mb/s ale jak to jest w praktyce? Jakieś 10 lat temu miałem internet z Plusa i po przekroczeniu limitu prędkość pobierania spadała do 3kb/s więc nie chciałbym się znów wpakować w taki cyrk.
Wiem że pytasz o Orange ale odpowiem jak to było w moim przypadku w Play(teraz jestem w Orange). W domu rodzinnym rodzice maja nadal Play-a i po przekroczeniu limitów download spada do nawet jakiś 0.3 Mbit/s(z tego do 1mbit/s). Onet itp się wczytają, pocztę i przelew zrobisz ale o obejrzeniu jakiekolwiek filmiku umieszczonego na stronie nie ma mowy. W Orange myślę że trzeba liczyć się z czymś podobnym.
Wiesz, kiedyś były takie czasy że miało się radiowy net halfduplex 128kbit/s i jakoś człowiek się cieszył bo było okno na świat ;)

p.s. link który podałeś przyciął skrypt
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Masz zasięg 3G z sieci NetWorks. Najbliższy BTS Orange UMTS2100 z HSPA+DC w Pruszynie 269. Działa na nim też UMTS900 z HSPA+. Na UMTS 2100 dużo lepsze prędkości, konieczna antena kierunkowa na 2100MHz o dużym zysku. W tej lokalizacji pozwolenie na LTE1800 , pewnie kiedyś uruchomią lub dojdzie LTE800. A ofertę Internet LTE dla domu za 59,90 najlepiej brać z MF283+ z tabletem Lenovo TAB2A8 za 99 zł przez sklep internetowy.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

do 3 kwietnia są dostępne kupony obniżające abonament o 20% w orange
http://www.gsmmaniak.pl/521034/kupony-orange/
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Ale to chyba nie na net...
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

faktycznie, dotyczy taryf głosowych.
Rodowity
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Rodowity »

Wielkie dzięki za odpowiedzi, ale mam jeszcze pytania bo wciąż boje się tych "lejków" :)
Chciałbym się dowiedzieć czy limit w strefie domowej łączy się z limitem poza strefą domową? Bo jeśli tak to w praktyce przy tej ofercie limit byłby ustawiony na 170GB.
I druga sprawa, po przekroczeniu 150GB w strefie domowej prędkość spadnie do 1mb/s, a po przekroczeniu 20GB poza strefą domową do 64kb/s. Czy to ograniczenie do 64kb/s będzie nałożone tylko na internet poza strefą czy na całość, łącznie ze strefą domową?

I jeszcze pytanie co do innej taryfy (LTE FreeNet), która działa na podobnych zasadach. Dostaję w niej 40GB podstawowego pakietu z pełną prędkoscia łącza, po wykorzystaniu tych 40GB zostanie nałożony na mnie lejek do 10mb/s na kolejne 100GB transferu, i dopiero po wykorzystaniu 140GB prędkosć spadnie do 1mb/s. W mojej sytuacji, gdzie możliwa prędkość internetu waha się w granicach 7-9mb/s nie powinienem w ogóle odczuć tego pierwszego lejka, mam również pewność że limit prędkości nie zostanie ograniczony do 64kb/s tak jak w przypadku LTE dla domu. Gdybyście byli na moim miejscu to którą ofertę byście wybrali? :)

I jeszcze tak na koniec chciałbym zapytać o interpretacje zwrotu "prędkość transmisji danych zostanie ograniczona do 1mb/s", to oznacza każdą prędkość w zakresie od 0.1 do 1mb/s, czy stałe 1mb/s?
ODPOWIEDZ