Chciałem się podzielić moim pomysłem na upgrade popularnego routera TP-Link 3220. Może komuś się to przyda. Upgrade polega na zastosowaniu przetwornicy step-down za 1-2$ do zasilania modemu LTE.
Router Tp-Link TL-3220 to dość dobry i tani sprzęt który całkiem nieźle współpracuje z modemem Huawei 3372, ale ma niezbyt wydajny prądowo port USB. Powodować to może zrywanie się połączenia i reset modemu Huawei LTE. USB 2.0 wg specyfikacji potrafi dostarczyć prąd 500 mAh. Modem w trybie 3G powinien pracować poprawnie, lecz przy słabym zasięgu LTE połączenie może się zrywać lub nie chcieć w ogóle zestawić. Według moich pomiarów pobór prądu przez sam modem Huawei waha się od 0,16 do 0,74A przy pełnym obciążeniu. Przy małej odległości od stacji BTS jest szansa, że modem będzie pracował w trybie LTE bez problemów, ale przy dalszej odległości trzeba zastosować dodatkowe zasilanie. Ja w tym celu zastosowałem przetwornicę „step down”. Rozmiary są bardzo małe i całą przetwornicę można bez problemu ukryć w routerze. Przetwornica zasilana jest napięciem +9 V z gniazda na płycie głównej routera. Miernikiem w okolicy złącza zasilającego należy znaleźć masę i +9V i następnie dwa krótkie przewody przylutowujemy do wejścia przetwornicy. Regulujemy przetwornicę, aby na wyjściu mieć 5,1V. Jeden przewód z wyjścia przetwornicy łączymy z pinem +5V na porcie USB. Dodatkowo na wyjściu przetwornicy widać dołożone kondensatory. Kondensator elektrolityczny filtruje niższe częstotliwości, a ceramiczny wysokie. Bez nich też wszystko działało, ale miałem jakiś większy z tzw. „wylutu” to postanowiłem je dodać dla lepszej stabilizacji napięcia wyjściowego. W moim przypadku na porcie USB jest napięcie dokładnie 5,0 V. Ja na przetwornicy ustawiłem 5,1V. Jeśli ustawimy niższe napięcie niż na porcie USB, to prąd będzie płynął z portu USB a nie z przetwornicy. Dodatkowo wymieniłem standardowy zasilacz na 9V 2A, który zasila jednocześnie router i przetwornicę. Standardowy zasilacz raczej będzie za słaby.
Osobiście stosuję takie rozwiązanie od ponad roku. Myślę, że całość wygląda nie najgorzej, no i nie ma zbytniej plątaniny w kablach co było dla mojej żony priorytetem. Łącze LTE na tym zestawie ogólnie jest szybsze i stabilniejsze niż kiedyś na Neostradzie. Do stacji BTS mam około 4,5 KM, Osiągam transfery do 20 MB, czasem w nocy powyżej 40. Na razie nie mam żadnych dodatkowych anten.
Poniżej są zdjęcia i schemat mojego rozwiązania oraz printscreen z transferem na telefonie po WiFi.