pomoc wi-fi
Moderator: Moderatorzy
- haker-76
- Użytkownik forum
pomoc wi-fi
mam problem moj sasiad oddalony odemnie o ok 300-400m w domu jednorodzinnym ma neostrade livebox tp czy jak kupie KARTA WIFI PCI RALINK 3012G BOX to bede mogl od niego miec internet i czy bedzie musial jego komp chodzic caly czas i jak bedzie predkosc (on ma 1 mb) napiszcie czy to jest mozliwe do karty jest dolozona antena Prosze o pomoc bo sie na tym nie znam i nie wiem czy jest sens kupowania karty dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: pomoc wi-fi
Na taką odległość da się pociągnąć sieć bezprzewodową bez najmniejszych problemów jednak nie na takim sprzęcie. Lifebox daje zbyt słaby sygnał WIFI by mógł "przelecieć" 300-400 metrów.
Po pierwsze: Twój sąsiad musiałby kupić (lub Ty byś mu kupił
) router z modemem ADSL i acces point'em. Najlepiej aby do tego rotera dało się podłączyć antenę zewnętrzną. Dodatkowo potrzebna byłaby antena zewnętrzna umieszczona np. na dachu lub w oknie.
Po drugie: Ty musiałbyś kupić dowolną kartę bezprzewodową (np. na PCI, taką jak proponujesz) oraz antenę zewnętrzną, którą umieściłbyś na dachu domku i skierował w stronę domku sąsiada.
Nie wiem co prawda jak połączyć Lifeboxa z routerem (bo on sam w sobie jest jakimś routerem). Myślę jednak, że nie wielka byłaby strata gdyby z niego zrezygnować. Wykorzystując router z AP, tak czy inaczej byłby dostęp przez WIFI więc myślę, że gra jest warta świeczki.
Po pierwsze: Twój sąsiad musiałby kupić (lub Ty byś mu kupił

Po drugie: Ty musiałbyś kupić dowolną kartę bezprzewodową (np. na PCI, taką jak proponujesz) oraz antenę zewnętrzną, którą umieściłbyś na dachu domku i skierował w stronę domku sąsiada.
Nie wiem co prawda jak połączyć Lifeboxa z routerem (bo on sam w sobie jest jakimś routerem). Myślę jednak, że nie wielka byłaby strata gdyby z niego zrezygnować. Wykorzystując router z AP, tak czy inaczej byłby dostęp przez WIFI więc myślę, że gra jest warta świeczki.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: pomoc wi-fi
BTW, dzielac neo poza lokal łamiesz warunki umowy z tp