pomoc wi-fi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
haker-76
Użytkownik forum

pomoc wi-fi

Post autor: haker-76 »

mam problem moj sasiad oddalony odemnie o ok 300-400m w domu jednorodzinnym ma neostrade livebox tp czy jak kupie KARTA WIFI PCI RALINK 3012G BOX to bede mogl od niego miec internet i czy bedzie musial jego komp chodzic caly czas i jak bedzie predkosc (on ma 1 mb) napiszcie czy to jest mozliwe do karty jest dolozona antena Prosze o pomoc bo sie na tym nie znam i nie wiem czy jest sens kupowania karty dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :ok:
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: pomoc wi-fi

Post autor: przewaks »

Na taką odległość da się pociągnąć sieć bezprzewodową bez najmniejszych problemów jednak nie na takim sprzęcie. Lifebox daje zbyt słaby sygnał WIFI by mógł "przelecieć" 300-400 metrów.
Po pierwsze: Twój sąsiad musiałby kupić (lub Ty byś mu kupił :) ) router z modemem ADSL i acces point'em. Najlepiej aby do tego rotera dało się podłączyć antenę zewnętrzną. Dodatkowo potrzebna byłaby antena zewnętrzna umieszczona np. na dachu lub w oknie.
Po drugie: Ty musiałbyś kupić dowolną kartę bezprzewodową (np. na PCI, taką jak proponujesz) oraz antenę zewnętrzną, którą umieściłbyś na dachu domku i skierował w stronę domku sąsiada.
Nie wiem co prawda jak połączyć Lifeboxa z routerem (bo on sam w sobie jest jakimś routerem). Myślę jednak, że nie wielka byłaby strata gdyby z niego zrezygnować. Wykorzystując router z AP, tak czy inaczej byłby dostęp przez WIFI więc myślę, że gra jest warta świeczki.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: pomoc wi-fi

Post autor: MaxFM »

BTW, dzielac neo poza lokal łamiesz warunki umowy z tp
ODPOWIEDZ