GlobeTrotter EGDE rozłącza się :(
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
GlobeTrotter EGDE rozłącza się :(
mam problem z modemem GlobeTrotter EGDE, a mianowicie to cholerstwo się co jakiś czas samo rozłącza. modem jest włożony do laptopa techmex ( procek intel celeron 1,50) z win xp pro pl sp2. próbowałem się łaczyć przez GTMM dołączony na płytce, ale się rozłączał, potem przez aplikację ze storony iplusa (w wersji iPlus Manager 1.9) i objawy są takie same, tj podziała trochę(rekord to 2 godziny bez przerwy, transfery dobre, zasięg łapie pełen) i nagle modem zdycha. przestaje migać czerwona ikonka i zasięgu brak, aplikacja się zawiesza(nie da się jej wyłaczyć, dopiero zabicie procesu kończy sprawę). potem to już tylko restart kompa(lub wyjęcie i włożenie karty, wtedy modem odżywa) bo aplikacja się zwiesza, ewentualnie każe sprawdzić kartę sim. Dzwonilem do BOK i mi poradzili, że problem moze tkwić w napięciu karty, tylko nie wiem gdzie to ustawic?? macie może jakieś inne pomysły?? co mogę w tej sytuacji zrobić?
pozdrawiam
pozdrawiam
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: GlobeTrotter EGDE rozłącza się :(
Spróbuj zamiast aplikacji GTMM czy iPlus Manager zrobić sobie dial-up. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078 Wyłącz kod PIN na karcie sim w jakimś fonie bo wówczas po uruchomieniu kompa karta sama automatycznie zaloguje się do sieci.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wygląda rzeczywiście na problem ze sprzętem. Sprawdź na innym laptopie. Jeśli to faktycznie to, to zawsze możesz sprzedać ten modem i kupić telefon EDGE class 10. Potem BT lub USB i po problemie, na prędkości nie stracisz.
[ Dodano: 2007-11-06, 01:03 ]
Może być też winny modem- wtedy to do serwisu na gwarancje.
-
- Użytkownik forum
tylko że modem jest wykrywalny, a jak czytałem inne posty na tym forum to jeśli ktoś miał już konflikty sprzętowe to nie wykrywało tego modemu. Już mam dość!!! Chyba rzeczywiście czeka mnie wizyta w Plusie. A miało być tak pięknieUfo atakuje pisze:Wygląda rzeczywiście na problem ze sprzętem. Sprawdź na innym laptopie. Jeśli to faktycznie to, to zawsze możesz sprzedać ten modem i kupić telefon EDGE class 10. Potem BT lub USB i po problemie, na prędkości nie stracisz.

i jeszcze jedno, czy myślicie, że przeszłaby wrazie czego wymiana modemu w salonie Plusa np. na USB z dopłatą??
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli modem jest uszkodzony to nie bardzo, ale jeśli u nich go kupiłeś i nie jest zniszczony i masz wszystkie elementy (pudełko, gwarancja itp.) to możesz próbować.zbroziu pisze:i jeszcze jedno, czy myślicie, że przeszłaby wrazie czego wymiana modemu w salonie Plusa np. na USB z dopłatą??
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Wszystko zależy teoretycznie od punktu sprzedaży, ale nie nastawiałbym się na to. Co zrobią z używanym modemem?zbroziu pisze:i jeszcze jedno, czy myślicie, że przeszłaby wrazie czego wymiana modemu w salonie Plusa np. na USB z dopłatą??
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Chyba tylko mógłby być jako zastępczy. Chociaż nie wiem czy w przypadku reklamacji modemu tak jak telefonu dostaje się coś takiego.Engelbert pisze:Co zrobią z używanym modemem?
A spróbowałeś tego co pisał Jaco?
U mnie były podobne objawy ale była to wina sieci. W miarę zniknęło (w miarę czyli zdarza sie gubić połączenie ale sam je odzyskuje, raz czy dwa zdarzyła sie kompletna zawiecha) po zrobieniu dialupa. Wcześniej testowałam cudowną aplikacje iPlusa.
A może sprzedaj modem i kup na USB jak i tak jesteś w stanie dopłacić.
-
- Użytkownik forum
wybieram się <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jutro do Plusa zobaczymy co mi powiedzą, póki mam modem na gwarancji będę walczyć, tylko szkoda że nie przewidzieli żadnego modemu zastępczego w razie oddania modemu do naprawy.
Jak naprawa nic nie da będę kombinowac z dial-up'em.
pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Jak naprawa nic nie da będę kombinowac z dial-up'em.
pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
A nie łatwiej będzie odwrócić kolejność? Zrobienie dial upa to jakaś minuta a jak będzie dobrze to zaoszczędzisz nerwy i czas.zbroziu pisze:Jak naprawa nic nie da będę kombinowac z dial-up'em.
-
- Użytkownik forum
może i fakt, chyba się zaraz do tego zabiorę. Mam jeszcze tylko pytanie czy przed zrobieniem dial - up'a trzeba wszystkie programy i sterowniki służące do łączenia z internetem odinstalować??
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Sterownika od modemu na pewno nie odinstalowywuj (jak to sie odmienia?). Jak u siebie po testowaniu aplikacji iPlusa robiłam dialupa to nie usuwałam programu i działało bez problemu.
-
- Użytkownik forum
a jeśli mam teraz zainstalowany globetrotter mobility menager to też pójdzie? czy wrócić do aplikacji iPlus??
i jeszcze jedno: jaki jest numer w iPlusie przez który mam się łączyć i na co zwrócić uwagę by czasami nie zapłacić więcej niż potrzeba??
pozdrawiam
i jeszcze jedno: jaki jest numer w iPlusie przez który mam się łączyć i na co zwrócić uwagę by czasami nie zapłacić więcej niż potrzeba??
pozdrawiam
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Pójdzie, nawet jak masz inne aplikacje, które tworzą połączenie.
Numer *99***1# i to nie tylko w Plusie
Z resztą szukaj na forum, opisy robienia połączenia dial-up są chyba najpopularniejszym tematem
Numer *99***1# i to nie tylko w Plusie

Z resztą szukaj na forum, opisy robienia połączenia dial-up są chyba najpopularniejszym tematem

-
- Użytkownik forum
ok wielkie dzięki.
A co z tą aplikacją iPlusa?? musi być czy może być ta co mam??
A co z tą aplikacją iPlusa?? musi być czy może być ta co mam??
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Daruj sobie tą aplikacje. Zostaw tylko sterownik od modemu.
-
- Użytkownik forum
ok, poszło, pytanie tylko jak długo nie będzie sie rozłączać.
pozdrawiam i dzięki za rady.
P.S mam tylko nadzieję, że nie pokićkałem czegoś i nie przyjdą mi jakieś wieeelkie rachunki.
aha i oto strona z której korzystałem, czy moglibyście jeszcze ją zweryfikować?? z góry wielkie dzięki
http://www.netbox2.yoyo.pl/jak_zrobic.htm
pozdrawiam i dzięki za rady.
P.S mam tylko nadzieję, że nie pokićkałem czegoś i nie przyjdą mi jakieś wieeelkie rachunki.
aha i oto strona z której korzystałem, czy moglibyście jeszcze ją zweryfikować?? z góry wielkie dzięki
http://www.netbox2.yoyo.pl/jak_zrobic.htm
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Spoko. Mogłeś też tutaj poszukaćzbroziu pisze:aha i oto strona z której korzystałem, czy moglibyście jeszcze ją zweryfikować?? z góry wielkie dzięki

I jak, udało się?
-
- Użytkownik forum
tak po ustawieniu internetu metodą dial-up internet śmiga już cztery godziny bez rozłączenia, już myślałem że zostanie mi tylko wyrzucić ten modem w diabły.
Powiedzcie mi jeszcze tylko czy przez takie połączenie łapie tylko GPRS czy też EDGE?? albo jak można sprawdzić na jakim typie łącza teraz śmigam??
pozdrawiam
i jeszcze raz wielkie dzięki za rady
Powiedzcie mi jeszcze tylko czy przez takie połączenie łapie tylko GPRS czy też EDGE?? albo jak można sprawdzić na jakim typie łącza teraz śmigam??
pozdrawiam
i jeszcze raz wielkie dzięki za rady
- Jaco
Czyli miałem rację.zbroziu pisze:tak po ustawieniu internetu metodą dial-up internet śmiga

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Zależy w zasięgu czego jesteś.zbroziu pisze:Powiedzcie mi jeszcze tylko czy przez takie połączenie łapie tylko GPRS czy też EDGE??
Zainstaluj sobie program np Netlimiter który mierzy prędkość łącza i sprawdź po predkości.zbroziu pisze:albo jak można sprawdzić na jakim typie łącza teraz śmigam??
-
- Użytkownik forum
no i wyszło coś takiego:
Download speed: 214.35kilobit/sec, (26.79)(kilobyte/sec)
Upload speed: 72.36kilobit/sec, (9.04) (kilobyte/sec)
tylko co to znaczy ??
Download speed: 214.35kilobit/sec, (26.79)(kilobyte/sec)
Upload speed: 72.36kilobit/sec, (9.04) (kilobyte/sec)
tylko co to znaczy ??
- Jaco
To znaczy że z testowanego serwera możesz pobierać (26.79)(kilobyte/sec) i wysyłać (9.04) (kilobyte/sec) .zbroziu pisze:tylko co to znaczy
-
- Użytkownik forum
to wiem, ale czy po tychc wartościach można powiedzieć w jakim zasięgu się obracam tzn. GPRS czy EDGE??
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
-
- Użytkownik forum
dziękujeSundance_kid pisze:EDGE

- Jaco
Poczytaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1896zbroziu pisze:to wiem, ale czy po tychc wartościach można powiedzieć w jakim zasięgu się obracam tzn. GPRS czy EDGE??
-
- Użytkownik forum
no i chyba przechwaliłem
zaczyna mi się zawieszać komp i nic nie chce iść
ale chociaż widzę że modem pracuje. Zastanawiam się czy reinstalacja systemu coś pomoże. Swoją drogą czytałem, że połączenie typu dial-up czasami potrafi zawieszać system.
eh jak nie urok to s******

eh jak nie urok to s******
- Jaco
Ostrzegam cię że jeśli nadal będziesz w ten sposób ukrywał słowa nie cenzuralne dostaniesz ostrzeżenie ode mnie.zbroziu pisze:eh jak nie urok to s******

-
- Użytkownik forum
przepraszam, ale uważam że lepsze jest takie ukrywanie niz pisanie dosłonie, ale ok przyjmuje ostrzeżenie i mam zamiar się do niego dostosować.
Właśnie zajrzałem do menadżera urządzeń i zobaczyłem dwa wykrzykniki przy pozycjach:
kontroler sieci ( z tym się jakoś uporałem ) i port COM 4 tu aktualizacja sterowników nic nie daje??
czy to może być powód moich problemów??
no to jeszcze jedno: wszedłem na właściwości tego COM4 i zasoby a tam taki komunikat:
"Żądanie przerwania 04 używane przez:
GT EDGE Wireless Modem" w liście urządzeń powodujących konflikt.
czy oznacza to że raczej nic nie da się z tym zrobić i pozostaje mi tylko zmienić modem najlepeij na USB??
Właśnie zajrzałem do menadżera urządzeń i zobaczyłem dwa wykrzykniki przy pozycjach:
kontroler sieci ( z tym się jakoś uporałem ) i port COM 4 tu aktualizacja sterowników nic nie daje??
czy to może być powód moich problemów??
no to jeszcze jedno: wszedłem na właściwości tego COM4 i zasoby a tam taki komunikat:
"Żądanie przerwania 04 używane przez:
GT EDGE Wireless Modem" w liście urządzeń powodujących konflikt.
czy oznacza to że raczej nic nie da się z tym zrobić i pozostaje mi tylko zmienić modem najlepeij na USB??