Modem GSM do wysylania i odbierania fax'ow

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hazy
Początkujący użytkownik forum

Modem GSM do wysylania i odbierania fax'ow

Post autor: hazy »

Witam serdecznie,

na poczatku chcialbym wszystkich forumowiczow najserdeczniej przywitac!

Mam nastepujacy problem.

Potrzebuje Modemy GSM ktory to uzywalbym do przesylania fax'ow.
Dokladniej piszac szukam modemu do ktorego moglbym podlaczyc fax oraz najlepiej jednoczesnie komputer. Tak aby przychodzace faxy gdy jestem w domu byly nomalnie drukowane z faxu na papierze (i jesli to nie za wiele to od razu wysylane na kompa w tym samym czasie ) ale gdy jestem poza domem to wtedy rzecz jasna tylko komp. czywisce tak aby w druga strone z wysyalniem faxow z faxa lub komputera tez dzialalo ;).

Znalazlem nastepujacy modem Siemens

Siemens MC35i_1
Siemens MC35i_2
Siemens MC35i_3

Aczkolwiek nie jestem pewien czy to jest to czego szukam poniewaz nie widze tam wejscia na kabel faxowy (telefoniczny). Co prawda jest tam 'cos podobnego' ale tutaj Siemens MC35i_2 jest to okreslona jako wejscie Audio. I jak rozumiem to nie to samo.

Dodatkowo Tutaj w tabeli -> "parametry techniczne" -> "Wyjścia zewnętrzne" jest wyraznie napisane "Słuchawka telefoniczna lub telefon". Czy mam przez to rozumiec ze to wejscie Audio to jest mniejscem gdzie mam podlaczyc fax. Chociz kasztal nie jest podobny do wejscia telefonicznego poza tym wtyk z mojej sluchawki do telefonu jest wezszy niz wtyk z telefonu do gniazdka.

A moze jest jakis inny produkt osiagalny ktory to rozwiaze moj problem.

Z gory wielkie dzieki za wszelkie odpowiedzi i wskazowki,

Pozdrawiam

hazy
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Modem GSM do wysylania i odbierania fax'ow

Post autor: zDaleKi »

hazy pisze:Dokladniej piszac szukam modemu do ktorego moglbym podlaczyc fax
A po co do tego podłączać fax? :szok:
Takie rzeczy zapewnia odpowiednie oprogramowanie, które zajmuje się zapisywaniem faxów do pliku a potem taki fax możesz sobie pooglądać i jak będziesz chciał wydrukować.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
hazy

BliSki pisze:
hazy pisze:Dokladniej piszac szukam modemu do ktorego moglbym podlaczyc fax
A po co do tego podłączać fax? :szok:
Takie rzeczy zapewnia odpowiednie oprogramowanie, które zajmuje się zapisywaniem faxów do pliku a potem taki fax możesz sobie pooglądać i jak będziesz chciał wydrukować.
Tak zgadza sie, nie jest to niezbedne ale .... mimo wszystko jesli jest to mozliwe to ja chcialbym z tego skorzystac (wszystkie faxy musza byc wrydukowane tak czy owak dla bezpieczenstwa - za pomoca faxu termalnego jest to bardzo tanie, itd).
Tak wiec jest to mozliwe czy..... trzeba by niewiadomo czego uzyc. - bo generlanie nie ma rzeczy niemozliwych.

Jesli natomiast jest to trudne technicznie to najwazniejsze to zebym numer faxowy w ogole uruchomil.

Poza tym mam jeszcze jedno pytanie odnosnie dzialania juz samego numer faxowego.

Czy jesli ktos wysyla faxa na numer komorkowy to ten fax jest wysylany podobnie jak sms czy w taki sam sposob jak "normalne" faxy czli fax jest wysylany dopiero w momencie nawiazania polaczenia telefonicznego z druga strona.
hazy

Po dalszych poszukiwania, telefonach, lekturach i opiniach doszedlem do wniosku ze podlacznie faxu jest na 95% niemozliwe ze wzgledow technicznych. Chociaz (stad te 5% roznicy) wiem ze sa fax na karte sim i dzialaja. Niestety cenowo troszeczke sie roznia :/

Tak wiec myslel ze mozna zostawic temat podlaczenia faxu do modemu.

Szukaja dalej natrawilem na RB24 Terminal i pojawiaja sie kolejen pytania:

1 (chociaz pytnie nie donsnie linku tylko generlanie) Czy za pomoca tych modemow mozna rowniez odbierac faxy?

2 w wersji USB RB24 jest podane FAX MODEM podczas gdy w pozostalych dowch FAX MODEM. Czym to sie rozni?

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ