Zielona Góra, Red Bull Mobile - dobór anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
drajnsz
Początkujący użytkownik forum

Zielona Góra, Red Bull Mobile - dobór anteny

Post autor: drajnsz »

Dzień dobry Panie i Panowie,
na Huaweiu b593 mam 1 kreskę sygnału (parametry diagnostyki mogę podać po południu). Moja lokalizacja to: 51º56'38.57'' N 15º28'09.07'' E.
Nie potrafię zinterpretować wyników z btsearch. Mapa pokazuje że najbliższe nadajniki mam na Wojska Polskiego (2 nadajniki, każdy w przeciwnym kierunku ode mnie) oraz Osadniczej.

3 pytania: czy z tych nadajników jest nadawany sygnał LTE i na którym z nich najlepiej się skoncentrować oraz jakie parametry anteny powinny być wystarczające by poprawić lub chociażby ustabilizować sygnał. Póki co transfery w okolicach 10 Mb/s DL i 3 Mb/s UL.

Dzięki z góry za pomoc :)
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Zielona Góra, Red Bull Mobile - dobór anteny

Post autor: MobNotHeavyUser »

Podstawowe pytanie: jaka sieć?
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
drajnsz

Kolego, w tytule tematu masz ;) O RBM chodzi, czyli nadajniki playa jeśli dobrze się orientuję
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

No tak, nie zwróciłem uwagi. :) Myślę, że najmniej obciążony powinien być ten nadajnik na obrzeżach miasta (Wojska Polskiego 142a). Pasmo 1800MHz. Masz do niego 1,5 km. Jeśli nie ma po drodze żadnych przeszkód (wysokich budynków, drzew), to z anteną połączysz się bez problemu. Ta powinna być dobra:
http://cybertech.com.pl/p112,antena-dua ... -b593.html
drajnsz

Wysokich budynków nie ma, ale jest kawał lasu. Właściwie sam las... Myślałem o nadajniku: al. Wojska Polskiego 63, maszt własny na terenie Polmozbytu. Po pierwsze bliżej, po drugie mniej przeszkód. Tak jak mówiłem - nie za bardzo wiem jak czytać te info o nadajniku. Z tego co widzę to nadajnik UMTS 2100/900 a w powiązanych pozwoleniach jest LTE 2100/1800. Czy to znaczy że to lte JUŻ działa czy po prostu wydano pozwolenie i kiedyśtam on powstanie? ;) Nadajnik na Osadniczej odpada zupełnie bo jest z drugiej strony bloku i nie mam jak tam wystawić anteny, a ze spółdzielnią i kablami na dachu wojować mi się nie chce.

Jeszcze jedno, przy odległościach rzędu 1km warto wzmacniać anteną aż 15dBi?
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

Jeśli masz ten nadajnik w zasięgu wzroku, to jak najbardziej warto spróbować, chociaż tak, jak mówiłem - im bliżej centrum miasta, tym większe obciążenie. Najlepiej byłoby sprawdzić obydwa nadajniki. Tylko test pokaże, z którego złapiesz lepszy sygnał i jakie transfery uda Ci się osiągnąć. Co do pozwoleń UKE myślę, że powinny się pokrywać z rzeczywistością. W końcu to duże miasto.
Odnośnie anteny pamiętaj, że każdy metr kabla zwiększa tłumienie sygnału - zysk anteny trzeba pomniejszyć o straty na kablu i złączach. Tutaj nie ma się co zastanawiać. Im większy zysk, tym silniejszy i stabilniejszy sygnał.
drajnsz

Rozumiem, ślicznie dziękuję :)
ODPOWIEDZ