Dzień dobry Panie i Panowie,
na Huaweiu b593 mam 1 kreskę sygnału (parametry diagnostyki mogę podać po południu). Moja lokalizacja to: 51º56'38.57'' N 15º28'09.07'' E.
Nie potrafię zinterpretować wyników z btsearch. Mapa pokazuje że najbliższe nadajniki mam na Wojska Polskiego (2 nadajniki, każdy w przeciwnym kierunku ode mnie) oraz Osadniczej.
3 pytania: czy z tych nadajników jest nadawany sygnał LTE i na którym z nich najlepiej się skoncentrować oraz jakie parametry anteny powinny być wystarczające by poprawić lub chociażby ustabilizować sygnał. Póki co transfery w okolicach 10 Mb/s DL i 3 Mb/s UL.
No tak, nie zwróciłem uwagi. Myślę, że najmniej obciążony powinien być ten nadajnik na obrzeżach miasta (Wojska Polskiego 142a). Pasmo 1800MHz. Masz do niego 1,5 km. Jeśli nie ma po drodze żadnych przeszkód (wysokich budynków, drzew), to z anteną połączysz się bez problemu. Ta powinna być dobra: http://cybertech.com.pl/p112,antena-dua ... -b593.html
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
Wysokich budynków nie ma, ale jest kawał lasu. Właściwie sam las... Myślałem o nadajniku: al. Wojska Polskiego 63, maszt własny na terenie Polmozbytu. Po pierwsze bliżej, po drugie mniej przeszkód. Tak jak mówiłem - nie za bardzo wiem jak czytać te info o nadajniku. Z tego co widzę to nadajnik UMTS 2100/900 a w powiązanych pozwoleniach jest LTE 2100/1800. Czy to znaczy że to lte JUŻ działa czy po prostu wydano pozwolenie i kiedyśtam on powstanie? Nadajnik na Osadniczej odpada zupełnie bo jest z drugiej strony bloku i nie mam jak tam wystawić anteny, a ze spółdzielnią i kablami na dachu wojować mi się nie chce.
Jeszcze jedno, przy odległościach rzędu 1km warto wzmacniać anteną aż 15dBi?
Jeśli masz ten nadajnik w zasięgu wzroku, to jak najbardziej warto spróbować, chociaż tak, jak mówiłem - im bliżej centrum miasta, tym większe obciążenie. Najlepiej byłoby sprawdzić obydwa nadajniki. Tylko test pokaże, z którego złapiesz lepszy sygnał i jakie transfery uda Ci się osiągnąć. Co do pozwoleń UKE myślę, że powinny się pokrywać z rzeczywistością. W końcu to duże miasto.
Odnośnie anteny pamiętaj, że każdy metr kabla zwiększa tłumienie sygnału - zysk anteny trzeba pomniejszyć o straty na kablu i złączach. Tutaj nie ma się co zastanawiać. Im większy zysk, tym silniejszy i stabilniejszy sygnał.
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5