Czy to się opłaca? Co wybrać?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
axiks
Początkujący użytkownik forum

Czy to się opłaca? Co wybrać?

Post autor: axiks »

Witam.
Kończy mi sie umowa na internet z obecnym operatorem tj. Orange - Neostrada. Niestety nie jestem zadowolony z oferty obecnego usługodawcy, ponieważ maksynalne możliwości łączą to 6mb down i 0.6 up. Z racji pracy która wykonuje zależy mi na wysyłaniu, ponieważ wysyłanie załączników lub ftp teraz trwa wieczność. Obecny operator jakiś czas temu obiecywał, że unowocześni lini jednak nie chcialo mi się wierzyć i tak też się nie stało. Mam niestety tego pecha, że światłowody ida po drugiej stronie ulicy, a puszczenie ich moja strona im się nie opłaca, ponieważ tam gdzie są światłowody są bloki, a po mojej stronie bliźniaki i jednorodzinne domki. Jeśli chodzi o wykorzystanie Internetu to nie ciągnę żadnych torrentow itp. Nie ukrywam że lubię pograć w gry on-line. Mój Internet nie pozwala na żaden stream czy coś w tym stylu.

Podsumowując powyższe informacje jakiś mobilny internet jest w stanie sprostać mojemu użytkowaniu? Jeżeli oferty bez modemu są lepsze to sądzę że mógłbym na zakup modemu przeznaczyć z 400-500zl. Co do lokalizację zostawiam link:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 13&zoom=15
Dzięki wielkie za każde sugestie i rady :)
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Czy to się opłaca? Co wybrać?

Post autor: MobNotHeavyUser »

Bierz LTE z Playa, najlepiej na kartę - zorientujesz się, czy internet dobrze chodzi, w razie czego będziesz mógł zrezygnować.
Widzę, że masz dwa słupy z kompletem wszystkich pasm, więc nawet agregacja powinna już działać w Twojej lokalizacji.
Jeśli chodzi o sprzęt to biorąc pod uwagę potencjalne korzyści z LTE-A najlepiej dorzuć do budżetu jeszcze 100 zł i kup Huawei E5186. To najrozsądniejsze rozwiązanie, tym bardziej, że w kwestii sprzętu z agregacją w zasadzie nie ma lepszego (jak na razie) wyboru.
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Z małym zastrzeżeniem, że obecnie agregacja działa tylko dla downlinku. Uplink jest na jednym paśmie.
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

Uplink też jest objęty agregacją. Tutaj test na mobilnym routerze Netgear AC810S:
http://www.youtube.com/watch?v=9SNg7GD1rs4
Jak widać komuś już się udało osiągnąć wręcz imponujące wyniki.
axiks

A jak sprawy się tutaj mają z ograniczeniami, bo w komentarzach pod tymi filmikiem widzę 100gb i "ciach" ?:)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

To tak jak z Yeti :-) niektorzy podobno widzieli :-)
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

Play ma do tego lejka dość liberalne podejście. Jeśli nie ściągacie dziesiątek GB z torrentów w godzinach największego obciążenia, to nie powinniście go dostać nawet, jeśli wyrabiacie po 300GB na miesiąc. Tak przynajmniej wynika z komentarzy na forach. I mnie też nigdy to się nie przydarzyło, chociaż korzystam z INK w Play (ale działa na takich samych zasadach, co DIL w RBM) - miesięcznie na laptopie wykorzystuję ok. 160GB, a gdyby dodać jeszcze SmartTV (YouTube, Tuba.fm) to pewnie wyszłoby koło 180GB. Z torrentów nie korzystam, lejka brak. :)
axiks

Miło to słyszeć :) Mimo, że od 3.05 networx mi naliczył łącznie 91gb danych to 100 na bank przekroczę. Torrentów itp nie ciągam w ogóle to się nie mam raczej czym martwić. :)

Tylko z tego co widzę Huawei E5186 to koszt ~700/800zł. W play dają ten modem w abonamencie 69,99zł (50zł opłata jednorazowa za urządzenie?) a bez urządzania abonemanet 49,99zł czyli w zasadzie nie różnica.
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

Urządzenie lepiej kupić na wolnym rynku. Biorąc go od operatora nic nie zaoszczędzisz, bo jak sam widzisz, to jest praktycznie zakup na raty (doliczają Ci ratę do abo), a jeszcze musisz podpisać cyrograf i 2 lata jesteś przywiązany. A z LTE różnie bywa, możesz stracić zasięg po kilku miesiącach albo słup stanie się przeciążony, a płacić i tak będziesz musiał do końca umowy.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Dzisiaj jeździłem po Polsce - od Krakowa pod Lublin prawie

Play był w wielu miejscach LTE A

Niestety osiągi przeważnie były 20-30 Mb/s , raz się udało osiągnąć 60-70 Mb/s

Coś na agregację kiepściutko.... Oczywiście pewnie są wyjątki

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

MobNotHeavyUser pisze:Bierz LTE z Playa
Przede wszystkim bierz startery wszystkich sieci które masz w zasięgu i sprawdzaj (LTE/HSPA+2100MHz) w godzinach 18-22.00. Jeżeli transfery będą korzystne na Play (w co wątpię) to kupuj ofertę RBM na kartę z darmowym LTE -http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... &start=360 (chyba że chcesz być sponsorem tej oferty-to wówczas płacisz 10x tyle w prepaid i w abonamencie Play ;) ). Co do sprzętu-to zależy od wymagań i bieżących ofert operatorów (osobiście uważam że zakup E5186 na wolnym rynku to wyrzucanie kasy-chyba że tak @onken kupić w abonamencie za bezcen sprzęt "x" sprzedać go i nabyć E5186-z pewnością też na nim nie będzie takiej agregacji jak w przedstawionym filmiku YT, w ogóle nie wiem czy warto nastawiać się na agregację gdy u operatora nie działa jeszcze w konkretnej lokalizacji LTE2600). Taki krótki opis alternatywnych produktów do Huawei (bez LTE-A) mamy tutaj http://m.pcformat.pl/Test-routerow-LTE,a,4301,strona,4, dodam do tego jeszcze bardzo ciekawy produkt Fritza http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=39&t=4161
axiks pisze: W play dają ten modem w abonamencie 69,99zł (50zł opłata jednorazowa za urządzenie?) a bez urządzania abonemanet 49,99zł czyli w zasadzie nie różnica.
Jak chcesz być sponsorem RBM to j.w. Nie opłaca się tego sprzętu brać przy tym abonamencie w Play (łącznie jego koszt to ponad 1,5tys. złotych), ja w tym samym czasie za rok utrzymania oferty RBM z darmowym LTE zapłacę niewiele więcej ponad 100zł, z czego połowę odzyskam (zaraz ktoś wykrzyczy że usługa jest promocyjna-jednakże działa od prawie 3lat i operatorowi trudno będzie się z niej wycofać, gdyż ma setki tysięcy aktywnych kart). :)
onken pisze:Dzisiaj jeździłem po Polsce - od Krakowa pod Lublin prawie

Play był w wielu miejscach LTE A

Niestety osiągi przeważnie były 20-30 Mb/s , raz się udało osiągnąć 60-70 Mb/s

Coś na agregację kiepściutko.... Oczywiście pewnie są wyjątki
Przecież wiesz doskonale że agregacja w tej chwili u operatorów to wielki chwyt marketingowy, ba E5186 nie za agreguje w ten sposób pasma jak ww filmiku z YT. Poza tym sama agregacja nie nadaje się do wszystkiego, gdyż patrząc na jakość tego połączenia to opóźnienia są takie jak dawno temu na HSDPA (wykluczają gry i usługi wrażliwe).
jareq
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

jarek7714 pisze:[...]patrząc na jakość tego połączenia to opóźnienia są takie jak dawno temu na HSDPA (wykluczają gry i usługi wrażliwe).
Ping na tym filmie był tak wysoki, bo facet wybrał do testu jakiś zagraniczny serwer. Ludzie w komentarzach też zwrócili mu na to uwagę. Gdyby wykonał test na krajowym serwerze, to ping byłby ok. 20-30 ms.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Nie prawda :-) . Sprawdzilem ten serwer u siebie, w PL mam 20-40 ms, na tamtym mialem 75-85 ms. Wiec do jego 170 ms jeszcze daleko... Strata min 100ms przez agregacje

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

Weź też pod uwagę lokalizację. Przejechałeś się do w. świętokrzyskiego, żeby zrobić test? Poza tym na pingi wpływają też inne czynniki, np. obciążenie sieci. Facet mógł testować w godzinach szczytu. Tu sama agregacja raczej nie gra dużej roli. Zresztą, LTE-A ma w założeniu przyśpieszać łącze, a nie spowalniać. :)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

tak, jakis zwiazek moze miec, ale co do agregacji to ma zwiekszyc szybkosc a na pewno nie poprawi pingu a wrecz logicznie patrzac na łączenie 2-3 nośnych wiecej to spowoduje zwiększenie pingu :-)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
axiks

Nie no licząc wydanie 700-800zł na modem to mija się z celem branie bez urządzania.

Jest jakaś dobra alternatywa za 300-400 ??:)
ODPOWIEDZ