Jak zapewne wyniknie z mojego postu, jestem totalnym laikiem w temacie. Zawsze byłem zwolennikiem kabelków

Niestety posiadana przeze mnie neostrada przestaje mi wystarczać, a dla DSLa jestem za daleko od centrali.
Moje ~ koordynaty to:
52°24'04.0"N 16°47'51.3"E
52.401046, 16.797087
Mam umowę komórkową w plusie więc naturalnie wziąłem stamtąd zestaw testowy z modemem Huawei E3372.
Następnie bodajże przez to forum znalazłem btsearch, stwierdziłem, że jestem otoczony BTSami T-mobile,
więc również wziąłem test od róźowych z Huawei B315. Do kompletu wziąłem internet na kartę z orange i play.
Tego ostatniego operatora nie zdążyłem jeszcze przetestować.
Jak powinna wyglądać procedura testowa? Ganiając po domu z B315, w domniemanej lokalizacji urządzenia,
lepsze transfery na speedtest.pl wydaje się mieć plus. Czy to nie dziwne? BTSy tego operatora wydają się
być najdalej.
Uzyskiwane transfery są dla mnie jak najbardziej wystarczające (plus sięga do 50 dl / 30 ul),
jednak może mogą być jeszcze lepsze? Zwłaszcza przy gorszej pogodzie?
Myślę więc, o instalacji anteny zewnętrznej. Tutaj zupełnie nie wiem na co patrzeć.
Mógłbym ją umieścić wysoko na dachu. Przeszkody terenowe w mojej okolicy są raczej niewielkie.
Czasem dobrze, że Wielkopolska jest taka płaska.
Router B315 też chętnie zmieniłbym na coś innego lub podłączyłbym do posiadanego routera tplink,
żeby mieć dobry zasięg w całym budynku. Co byście polecali? Najchętniej (cebula) z oferty operatorów.
Mam nadzieję, że nie napisałem starsznych głupot. Proszę o niski wymiar kary.
Cth