LTE - Skórzewo k. Poznania

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cth
Początkujący użytkownik forum

LTE - Skórzewo k. Poznania

Post autor: cth »

Witajcie. Uprzejmie proszę o pomoc w wyborze dostawcy LTE, i żeby nie robić osobnego wątku - sprzętu.

Jak zapewne wyniknie z mojego postu, jestem totalnym laikiem w temacie. Zawsze byłem zwolennikiem kabelków :)
Niestety posiadana przeze mnie neostrada przestaje mi wystarczać, a dla DSLa jestem za daleko od centrali.

Moje ~ koordynaty to:
52°24'04.0"N 16°47'51.3"E
52.401046, 16.797087

Mam umowę komórkową w plusie więc naturalnie wziąłem stamtąd zestaw testowy z modemem Huawei E3372.
Następnie bodajże przez to forum znalazłem btsearch, stwierdziłem, że jestem otoczony BTSami T-mobile,
więc również wziąłem test od róźowych z Huawei B315. Do kompletu wziąłem internet na kartę z orange i play.
Tego ostatniego operatora nie zdążyłem jeszcze przetestować.

Jak powinna wyglądać procedura testowa? Ganiając po domu z B315, w domniemanej lokalizacji urządzenia,
lepsze transfery na speedtest.pl wydaje się mieć plus. Czy to nie dziwne? BTSy tego operatora wydają się
być najdalej.

Uzyskiwane transfery są dla mnie jak najbardziej wystarczające (plus sięga do 50 dl / 30 ul),
jednak może mogą być jeszcze lepsze? Zwłaszcza przy gorszej pogodzie?
Myślę więc, o instalacji anteny zewnętrznej. Tutaj zupełnie nie wiem na co patrzeć.
Mógłbym ją umieścić wysoko na dachu. Przeszkody terenowe w mojej okolicy są raczej niewielkie.
Czasem dobrze, że Wielkopolska jest taka płaska.

Router B315 też chętnie zmieniłbym na coś innego lub podłączyłbym do posiadanego routera tplink,
żeby mieć dobry zasięg w całym budynku. Co byście polecali? Najchętniej (cebula) z oferty operatorów.

Mam nadzieję, że nie napisałem starsznych głupot. Proszę o niski wymiar kary.

Cth
jakube12
Użytkownik forum

Re: LTE - Skórzewo k. Poznania

Post autor: jakube12 »

Dla poznania korzystaj z tych map: http://mapa.gsm.poznan.pl/ które uwzględniają również LTE.
Najbliższe eNodeB znajdują się na dachu Piotra i Pawła, masz tam:

Play LTE 800+1800+2100 (agregacja sygnału)
Plus LTE 1800

Oraz najprawdopodobniej Orange i T-Mobile LTE 1800, ale wymaga to weryfikacji.
Jak powinna wyglądać procedura testowa?
W panelu zarządzania routerem (najprawdopodobniej będzie to strona http://192.168.8.1/html/deviceinformation.html) masz podane parametry sygnału: RSSI, RSRQ, SINR oraz RSRP. To, czy parametr jest dobry, możesz sprawdzić na tej stronie. Pobiegaj po domu i posprawdzaj w którym miejscu sygnał jest najsilniejszy. Następnie przeprowadź speedtest (najlepiej skorzystaj z kilku serwisów: http://speedtest.net/ http://speedtest.pl/ http://speedof.me/) i sprawdź ogólny komfort korzystania z internetu (szybkość wczytywania stron, buforowania filmów na youtube, stabilność połączenia). Testy przeprowadź kilka razy w ciągu dnia, zwracając szczególną uwagę na godziny popołudniowe oraz wieczorne. Wyniki notuj. Po skończonych testach będziesz w stanie ocenić które łącze sprawuje się w twojej lokalizacji najlepiej :).
Uzyskiwane transfery są dla mnie jak najbardziej wystarczające (plus sięga do 50 dl / 30 ul),
jednak może mogą być jeszcze lepsze? Zwłaszcza przy gorszej pogodzie?
Pogoda nie jest dużym problemem dla LTE, chyba że znajdujesz się na pograniczu zasięgu. A wynik 50/30 jest bardzo dobry i raczej nie uzyskasz wyższego wyniku, chyba że na pustym nadajniku albo późną nocą.
Router B315 też chętnie zmieniłbym na coś innego lub podłączyłbym do posiadanego routera tplink, żeby mieć dobry zasięg w całym budynku
Co to za router? Posiada możliwość wspięcia modemu LTE?
cth

Dzięki za rzeczową odpowiedź.
jakube12 pisze:Co to za router? Posiada możliwość wspięcia modemu LTE?
To Router TP-Link TD-W8970 i chyba ma możliwość podpięcia modemu.
jakube12 pisze:Play LTE 800+1800+2100 (agregacja sygnału)
Czyli szerokopasmowa antena łapałaby więcej częstotliwości na raz? Da się tak?
Play mi jakoś najmniej leży bo nie ma opcji bez limitu.
Sądzisz, że antena zewnętrzna w mojej sytuacji ma sens?
jakube12
Użytkownik forum

Post autor: jakube12 »

Zgadza się, router TD-W8970 posiada możliwość wpięcia modemu LTE. Polecam w takim razie chyba jedyny słuszny wybór - Huawei E3372.

Do agregacji potrzebujesz specjalnego sprzętu - obecnie nie ma na rynku modemów USB z agregacją, a modemo-routery (takie jak B315) są bardzo drogie. Na razie możesz dać sobie spokój z agregacją i rozważyć ją ponownie za dwa lata, po zakończeniu umowy którą podpiszesz ;).
Sądzisz, że antena zewnętrzna w mojej sytuacji ma sens?
Podeślij parametry techniczne sygnału, chociaż prawdopodobnie, przy prędkościach które osiągasz, jej zastosowanie nie będzie konieczne.
Play mi jakoś najmniej leży bo nie ma opcji bez limitu.
Pamiętaj oczywiście że reklamowe "bez limitu" odnosi się do ilości przesłanych danych, a nie prędkości transmisji. Operator w każdej chwili może nałożyć lejek i prawdopodobnie to zrobi po przetransferowaniu około 300 GB danych.
cth

jakube12 pisze:Zgadza się, router TD-W8970 posiada możliwość wpięcia modemu LTE. Polecam w takim razie chyba jedyny słuszny wybór - Huawei E3372.
Jak się okazało mam wersję V1, która wspiera tylko 3g. Ustawię go więc jako zwykły router i wezmę dodatkowo modem z ethernetem.
Do agregacji potrzebujesz specjalnego sprzętu - obecnie nie ma na rynku modemów USB z agregacją, a modemo-routery (takie jak B315) są bardzo drogie. Na razie możesz dać sobie spokój z agregacją i rozważyć ją ponownie za dwa lata, po zakończeniu umowy którą podpiszesz ;).
Chyba przetestuję tego Playa z Huawei E5186, który mają w ofercie.
Podeślij parametry techniczne sygnału, chociaż prawdopodobnie, przy prędkościach które osiągasz, jej zastosowanie nie będzie konieczne.
W Huawei B315 nie mogę znaleźć tych danych :(
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

cth pisze:W Huawei B315 nie mogę znaleźć tych danych :(
spróbuj przez program LTEwatch[H]
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: patryk7588 »

Najbliższe stacje LTE Plusa to:
- Skórzewo, ul. Malwowa 162
- Skórzewo, ul. Poznańska 10
- Poznań, ul. Nasturcjowa 3 / Szarotkowa

Za fakt posiadania telefonu w Plusie (abonament min 49zł) możesz skorzystać z programu SmartDom czyli internet LTE dostaniesz za 50% ceny.
ODPOWIEDZ