Jaki modem, router, antenę do AERO 2 LTE na wsi

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
doman18
Stały użytkownik forum

Jaki modem, router, antenę do AERO 2 LTE na wsi

Post autor: doman18 »

Witam
Moi rodzice mieszkają w miejscowości Drewniki i właśnie zakończyli 2 letnią umowę na Cyfrowy Polsat. Przez 3 miesiące okresu próbnego śmigał tak jak moja kablówka ale gdy zaczął się abonament ojciec ciągle wydzwaniał i opieprzał bo cały czas były problemy. Ale nie ważne.

W tej chwili "awaryjnie" korzystają z internetu Plusa z nadajnika w Żułowie. Nadajnik za pagórkiem i zasłonięty przez las i jest niestabilne 1 lub 2 kreski. Podłączyłem do modemu E169 antenę która została z Cyfrowego Polsatu czyli AK C2 Uni - jedną z 2 wtyczek i nadal jest jedna kreska ale stabilna. Przyjrzałem się nadajnikowi i okazuje się że nadaje LTE AERO 2. Poniżej zamieszczam spis operatorów na tym nadajniku na podstawie SPISU POZWOLEŃ oraz lokalizację (Drewniki są trochę na południe).

Obrazek
https://mapa.targeo.pl/gsm900-plus,miejsce_4602203

Pytanie więc jaki trzeba sprzęt do tego internetu? Antena pewnie kierunkowa, dobre kable, modem oczywiście LTE, router też być musi bo w oprócz 2 smartfonów rodzice mają też komputer. Nie podaję progu cenowego bo chciałbym najpierw rozeznać się w cenach przyzwoitego sprzętu. Może zamiast modemu i routera to router LTE? Tyle że nie widziałem takich z gniazdami na anteny GSM.

A może jednak w tym przypadku lepiej wybrać inne opcje opcje niż ten nadajnik?
doman18
Stały użytkownik forum

Re: Jaki modem, router, antenę do AERO 2 LTE na wsi

Ponieważ nie mogę edytować dodaję w kolejnym poście zrzuty z przekroju wysokościowego między domem a masztem (od lewej do prawej). Jeden po uwzględnieniu wysokości budynku i masztu (przyjąłem dla niego 20m) a drugi w google earth
Obrazek
Obrazek
doman18
Stały użytkownik forum

Nie rozumiem.

Przed napisaniem topiku przejrzałem forum i zauważyłem wyraźne tendencje w kwestii polecania anten, konkretnych modelów modemów (np. E3372h i jakieś hilink i nie hilink) czy routerów (bo z niektórymi procesorami (broadcom) słabiej współpracują z modemami). Wydaje mi się też że dałem komplet informacji do tematu.

W tej chwili jest 110 obejrzeń tematu i naprawdę nikt nie może nic doradzić?
doman18
Stały użytkownik forum

Dobra, to może chociaż ktoś rzuci zdanie komentarza na temat gotowego zestawu.
1. Antena
LTE z Cybertecha 15dbi, kabel jak najkrótszy. Zawieszę ją na strychu, przy oknie w kierunku nadajnika. Widziałem opinie że 10dbi często lepiej się sprawują niż te mocniejsze. Prawda to?
2. Modem
E3372s hilink. Ponoć są z nim mniejsze problemy niż z 3372h.
4. Router
Myślałem o starym 1043nd którego kiedyś miałem albo dołożyć do Netgear WNDR4300 - oba na Atherosie. Jednak najekonomiczniej będzie wziąć Nexx WT3020. Będzie przy samej antenie na strychu żeby nie było strat na kablu. Ponoć ma zmostkowane zasilanie do USB więc wystarczy kupić dobry zasilacz 5V 2A i nie powinno być problemów z zasilaniem modemu. Wrzucę mu gargoyle bo widzę że chyba można.

Mam tylko zagwozdkę jak poprowadzić sygnał z góry, przez 2 stropy. Najlepiej byłoby bezprzewodowo ale repeater może nie dać rady. Przewód musiałbym puszczać na zewnątrz ale nie wiem co mama powie na wiszące kable :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

doman18 pisze:Zawieszę ją na strychu, przy oknie w kierunku nadajnika.
Ma być na zewnątrz. Przy założeniu że jesteś w zasięgu LTE1800
doman18 pisze:Widziałem opinie że 10dbi często lepiej się sprawują niż te mocniejsze.
Nie w takich warunkach.
doman18 pisze: Modem
Na ten tema się nie wypowiem, routera też nie polecę, ten Nexx będzie dobrym wyborem.
doman18 pisze:jak poprowadzić sygnał z góry, przez 2 stropy.
Kabel ethernet może mieć do 100m, nie masz jakiegoś komina wentylacyjnego czy coś, kabel jest cienki zawsze można go jakoś przymaskować (ale nie po piorunochronie). a na dole jakiś router (o ile 1 wystarczy żeby pokryć dom) w trybie switch/AP do podłączenia PC kablem a reszta po WiFi.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

doman18 pisze:...Ale nie ważne...
Chyba ważne i to bardzo, bo Aero, Sferia, Mobyland, Plus, Cyfrowy Polsat to spółki w których udziały ma Pan Solorz.

Skoro Polsat nie działał dobrze to jak Aero2 może skoro to ta sama infrastruktura?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
doman18
Stały użytkownik forum

Ma być na zewnątrz.
No właśnie najwyższy punkt mam na strychu (2 pięrowy budynek) a na zewnątrz już byłoby niżej bo na jakimś kołku. Na dachu na pewno nikt jej nie będzie przyczepiał ani wiercił dziur w dopiero co otynkowanych ścianach domu.

@radius
W międzyczasie też się o tym dowiedziałem i teraz jestem 100% że ten CP jest dzierżawiony od Aero2 bo w pobliżu nie ma innego nadajnika z LTE. Ale uważam że tym bardziej jest szansa na lepszy sygnał bo:
1. Przez 3 miesiące internet hulał naprawdę dobrze więc to sam CP musiał później coś nałożyć. Myślę że Aero 2 ze swoją ofertą w pakietach takich jaj nie robi.
2. Z tego co pamiętam problem był głównie gdy modem był w routerze Edimax, na komputerze tak bardzo źle nie było więc bogatszy o wiedzę z tego forum domyślam się że po prostu w pewnym momencie router przestał wyrabiać z prądem dla modemu. Ale to muszę jeszcze potwierdzić w rozmowie z ojcem, który był głównym użytkownikiem.
3. Jak pisałem wcześniej używana była antena AK C2 Uni. W internecie jest o niej sporo negatywnych opinii, ludzie piszą wręcz że bardziej się nadaje na wieszak na ubranie niż na antenę. Tym bardziej że jest w zestawie z 10m kablem który dodatkowo tłumi sygnał. No i nie była na zewnątrz ani wysoko, tylko na parterze przy oknie wisiała na karniszu. Więc skoro taki szrot przez jakieś 3 miesiące radził sobie w takiej pipidówie to tym bardziej powinna porządna antena 15dbi z krótkim kablem.
Obrazek

Oczywiście to moje przypuszczenia, jeżeli się mylę i prawdopodobieństwo jest zdecydowanie niższe to proszę mnie poprawić
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

doman18 pisze:...Myślałem o starym 1043nd...
Jeśli będzie w wersji sprzętowej v2 to bardzo dobre rozwiązanie.
doman18 pisze:...dołożyć do Netgear WNDR4300...
Radio 2,4 GHz słabsze niż w/w TP-Link. Zyskujesz pasmo 5 GHz, ale tylko w N. Nic więcej.
doman18 pisze:...Nexx WT3020...
Po co? Przecież to nie ma WiFi.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
doman18
Stały użytkownik forum

Tutaj piszą że ma
viewtopic.php?f=11&t=46000#p526378

Poza tym być może i tak przeciągnąłbym od niego kabel. On ma tylko na strychu przechwycić sygnał z anteny, rozsiewaniem będzie musiał się zająć inny router ustawiony w pokoju. Poza tym w tym routerku nie musiałbym kombinować z przetwornicą tak jak kolega z powyższego topiku bo z tego co piszą zasilanie usb jest zmostkowane z zasilaniem routerka. Więc wystarczy dobry zasilacz.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

doman18 pisze:...Tutaj piszą że ma...
Przepraszam. rzeczywiście ma:

https://wiki.openwrt.org/toh/nexx/wt3020

Ale obstawiam, że jego wydajność i zasięg w porównaniu do 1043ND v2 będzie znacznie słabsze. Musiałby ktoś potwierdzić.

Jakim sprzętem (modem, router) w tej chwili dysponujesz?
doman18
Stały użytkownik forum

W domu w Lublinie mam wdr3600 z openwrt na pokładzie. Na wsi - właściwie żadnym. Jest tylko ten stary Huawei E169 którym ściąga plusa w 1 - 2 kreskach GPRS (czasem łapie nawet UMTS na 1 kresce) i ta nieszczęsna antena (kable i wtyki można by jedynie zużytkować). Routera tam brak.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

A tego TP-Link'a na wieś możesz przewieźć czy on jest źródłem Internetu w mieście i cały czas ma tam pozostać?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie rozumiem twojego parcia w kierunku internetu od Solorza. Już kolega ci napisał że na płatnym pakiecie z Aero2 będzie tak samo jak na CP. Na tym terenie internet z grupy Plusa nie istnieje, jedyne pozwolenie na LTE1800Aero2 nie jest w stanie obsłużyć rosnącej lawinowo liczby klientów. Doświadczyłeś tego w CP w ciągu minionych m-cy. Antena, modem czy router tego nie zmieni. Brak w pobliżu innych BTS-ów LTE1800Aero2, pozwolenia na LTE800Sferii ( która i tak działa wolno) daleko w Izbicy. Jeśli LTE działa słabo to pozostaje korzystać z 3G na UMTS900Aero2 z Żułowa. Ogólnie niezwykle trudna lokalizacja, póki co słaby zasięg 3G z NetWorks na UMTS900 w Orange lub T-Mobile. Najbliższe pozwolenia to Skierbieszów i Stary Majdan. Trudno powiedzieć czy i jak działają. Konieczne testy nawet na tym starym, wolnym na E169 o ile to nie wersja E169G( ta nie obsługuje UMTS900) u siebie i pod tymi BTS-ami. Jakie prędkości uzyskują rodzice na nim z UMTS900 Aero2 z Żułowa ? Na tym terenie trzeba czekać na uruchomienie sieci LTE800 T-Mobile, pozwolenia są w Skierbieszowie i starym Majdanie. Dopiero ich uruchomienie rozwiąże problemy a wtedy oferta T-Mobile , abonament ze sprzętem. Póki co nie warto inwestować, chyba że testy 3G z UMTS900 z Aero2 w pobliżu BTS-a Żułów wypadną dobrze to zakup anteny ATK-20 do E169 i 30GB za 30 zł od Aero2. Rozwiązanie tymczasowe, w przyszłości ATk-20 posłuży do LTE800 z T-Mobile.
doman18
Stały użytkownik forum

Dlaczego uparłem się na Solorza? Owszem bardzo chciałbym ściągać neta z Skierbieszowa. Jest tylko "małe" ALE ...
Obrazek

a tutaj jeszcze ciekawiej do Majdanu starego (i prawie 8 km odległości)

Obrazek

Już pierwsza górka skutecznie zasłania mi Skierbierzów. Na przekroju wygląda niepozornie ale tam na miejscu wygląda ona tak
Link do street vie

natomiast tutaj lokalizacja mieszkania (2 piętrowy dom na wzniesieniu widoczny za brzózką)
Link do street view

Samego Aero jeszcze nie testowałem. Na razie w modemie siedzi karta Plusa.

Ogólnie mój niecny plan jest taki żeby wykorzystać 14 dni na zwrot w przypadku Cybertecha. Więc wziąłbym ten cały zestaw i potestował LTE. Jeżeli nie udało by się uzyskać satysfakcjonujących wyników to wtedy wymieniłbym tylko antenę na taką do 900MHz i na razie śmigałbym na UMTSie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Testować zawsze możesz jak masz sprzęt z LTE, antenę można zwrócić. A póki co trzeba czekać na LTE800 z T-mobile o ile już nie działa. Na 800MHz z antenami powinno chodzić w miarę. zreszta po to jest budowana sieć LTE 800 w takich lokalizacjach. Życze powodzenia z tym LTE1800 od Aero2 choć jestem sceptykiem. W takich lokalizacjach pewnie wiele osób ma Plusa/CP licząc na LTe od nich. A ogólnie to taka zasięgowa dziura.
bartoleq
Użytkownik forum

Post autor: bartoleq »

doman18 pisze:
Ma być na zewnątrz.
No właśnie najwyższy punkt mam na strychu (2 pięrowy budynek) a na zewnątrz już byłoby niżej bo na jakimś kołku. Na dachu na pewno nikt jej nie będzie przyczepiał ani wiercił dziur w dopiero co otynkowanych ścianach domu.
Jeśli masz dach z blachy to umieszczając antenę na strychu może nie być żadnej poprawy.
doman18
Stały użytkownik forum

Hmm chodzi o odbicia? Bo antena byłaby przy samym oknie strychu.

I jeszcze jedno
w przyszłości ATk-20 posłuży do LTE800 z T-Mobile
ATK-20 jest pojedyncza a do LTE trzeba podwójną i z modemem na 2 kable. Mylę się?
matek451
Guru bezprzewodowy

ATK-20 jest też używana do LTE800, oczywiście jesli chcesz korzystać z MIMO na LTE800 to potrzebne dwie ustawione pod katem prostym. Jedna potrzebna do UMTS900, póki co do 3G. Gdybyś w przyszłości chciał skorzystać z LTE800 dokupujesz drugą.Antena pod dachem to kiepski pomysł.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Tak chodzi o odbicie i tłumienie ; choć szyba jest "przezroczysta" to jest tylko nasze postrzeganie .Dotyczy to fal akustycznych ,radiowych , widzialnych i pozostałych, tylko współczynniki są inne, zależne od gęstości ośrodków .
Tak do LTE są potrzebne 2 anteny,mogą być 2 pojedyncze lub jedna podwójna.Kolega matek był szybszy. :brawa: poz Hermogenes
doman18
Stały użytkownik forum

Ok. To jeszcze napiszcie ile można wyciągnąć z UMTS900 na full i przy np. 3 kreskach na 5. Wiem że nie lubicie takich określeń ale nie robiłem żadnych pomiarów dla tej jednej kreski GPRS w plusie. Chodzi mi czy da radę korzystać z Facebooka i Youtuba.

I jeszcze jedno. Ten E169 jest obsługiwany przez appkę plusa. Jak mu włożę Aero2 to wtedy pewnie będę musiał jakąś inną znaleźć. A co z APNami? W komórce trzeba robić nowego APNa a co w przypadku komputera z modemem? I czy na modemach są simlocki czy raczej tego się nie spotyka?

Nie ważne. Już doczytałem o Top NetInfo.
bartoleq
Użytkownik forum

Post autor: bartoleq »

jesli te okno na dachu ma jakies przeznaczenie (dla kominiarza?), to najpewniej jest obok komina.
Wystarczy antene przymocowac do komina, a przewod przesic przy oknie.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Nie potrzeba zmieniać aplikacji tylko zmienić APN na ( darmowy )jeśli karta Aero2 sama tego nie dokona dalej puste /puste nr *99# .Na darmowym wiele nie wyciągniesz 200-300 kbps .poz Hermogenes
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Hermogenes pisze:Na darmowym wiele nie wyciągniesz
Nie zapominaj o płatnych pakietach.
Nie pomagam na PW!
doman18
Stały użytkownik forum

@bartoleq
Nie, nie koło komina. To okno jest w ścianie wychodzi wprost na nadajnik. Wygląda to mniej więcej tak (okno jest około 0,5x1m). Zdjęcie google jest stare bo teraz dom jest odnowiony i dach jest blaszany tak jak w tej miniaturze.

Obrazek

@Hermogenes
Właśnie mi głównie o płatne pakiety chodzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

No to uchwyt do ściany i będzie jak trzeba. Współczesne szyby mocno tłumią sygnał.
Nie pomagam na PW!
doman18
Stały użytkownik forum

Już pisałem że wiercenie raczej odpada. Albo kołek albo ewentualnie balkon po drugiej stronie domu (tej której nie widać).
doman18
Stały użytkownik forum

Dobra to stoję przed następującymi opcjami
1. Jeżeli po rozmowie z ojcem okaże się że wina z CP leżała po stronie kiepskiej anteny a nie przeładowanego BTSa to cisnąć internet Solorza, czyli LTE 1800MHz w Aero2. Do tego trzeba by było
-antenę panelową cybertecha 1800Mhz
- modem LTE
- router (lub nawet 2) - pewnie kupiłbym te chińczyki
Wszystko swoje więc koszt początkowy znaczny i trzeba by przynajmniej antenę zwracać w razie niepowodzenia.
2. Wziąć testowo na 2 tygodnie ofertę T-mobile i testować LTE800Mhz ze Skierbieszowa.
a)bez sprzetu - 10zł miesięcznie na 10 miesięcy
sprzęt jak wyżej tyle że 2 anteny ATK20
b)z routerem D-LinkDWR-921 za 199zł - 19zł miesięcznie
wtedy tylko 2 x ATK20 musiałbym dokupić i tylko jedną musiałbym zwracać bo drugą bym ją wykorzystał do UMTSa
3. Nie bawić się tylko normalnie dokupić antenę ATK20 do posiadanego modemu i czekać na lepsze czasy :P

Co wy byście zrobili na moim miejscu.
doman18
Stały użytkownik forum

Dobra, sprawy się mają tak:
1. Wczoraj przepisałem umowę w UPC i okazało się że ich modem ma Wifi więc po prostu przeniosę się na ich modem a wspomniany WDR3600 będę mógł wziąć na wieś.
2. W firmie leży E3372 Hilink w abonamencie Orange. Nikt go nie używa więc pożyczę do testów
3. Zamówiłem dwie ATK20 po 10m kabla.

W cybertechu mieli tylko jedną złączkę do tego modemu. Spróbuję wymontować drugą z tej AK C2 Uni jeżeli się da, jeżeli nie, to przynajmniej zasięg LTE potestuję na jednej. Teraz jeszcze pozostaje kupić starter T-mobile. Te 256MB pakietu to mało ale jak 2 testy będą niewystarczające to doładuję i jeszcze dokupię. I tak jak będę widział dobry zasięg to w razie wątpliwości co do transferów można jeszcze testowo umowę wziąć.
W ten weekend jadę do rodziców. Jeżeli będzie kiepsko to jedną antenę zostawię do tego E169 żeby przynajmniej Plus chodził w UMTSie a drugą zabiorę do teściów, o czym pisałem TUTAJ
doman18
Stały użytkownik forum

Ok, sprawy mają się tak:
Wieści złe:
1. Jak przyjechałem niestety okazało się że LTE Watch i Huawei Tool nie działają na Win XP i niestety żaden z dostępnych laptopów nie mógł w pełni mi pokazać statystyk. Pozostały mi znienawidzone "kreski".
2. Modem z Plusa E169 ma prawdopodobnie uwalone gniazdo antenowe bo w ogóle nie reagował na żadną antenę
3. Myślałem że wykorzystam jeden konektor z anteny AK C2 Uni - niestety są inne, więc mogłem posługiwać się tylko jedną anteną

Wieści dobre:
1. Sprawdziłem w Skierbieszowie czy jest uruchomiony LTE800 od T-Mobile tak jak wskazuje mapa - jest.
2. Odpalenie samego modemu nie dawało żadnego zasięgu nawet 3g. Ale podłączenie ATK-20 dawało 3 kreski 3G.
3. Testy na dachu dały 4G wahające się między 2 a 1 kreską. Myślałem że będzie kiepsko ale zapuściłem Speedtesta i było ok 19/7Mbps

Wymierzyliśmy i zrobilimśy z ojcem uchwyt do komina z kanału wentylacyjnego. Zamocowaliśmy anteny, kable puściliśmy samym kanałem i wyciągnęliśmy je przez otwór na kratkę (musieliśmy rozkuć ścianę). Dwie kreski się ustabilizowały i Speedtest dawał wyniki ok od 22 do 27Mbps download i ok 9Mbps upload.

Teraz zostało kilka kwestii...
1. Jak wpłynie na testy podłączenie drugiej anteny gdy kupię konektor.
2. Jak będzie przy złej pogodzie, w zimie itp.
3. Czy anteny nie będą ściągać piorunów - dach jest zmieniony i jeszcze ojciec nie założył żadnych zabezpieczeń

Wstępnie ojciec bardzo zadowolony. Jak szperał po OLXie to różnica była dla niego kolosalna. Sądzę że nawet jak zasięg spadnie z 2 kresek do LTE do 5kresek 3G to i tak będzie to o niebo lepiej niż 1 kreska w GPRS na tym starym modemie. Teraz ojciec chce wziąć jakąś umowę bez sprzętu a ja muszę kupić już własny 3372h i wgrać mu normalny soft do statystyk.
Obrazek

Obrazek
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Przy 2x atk-20 wynik download powinien skoczyć 2x - przynajmniej u mnie tak było, upload raczej zostanie te 9. Zimą powinno być nawet lepiej,bo np spadają liście z drzew (które też tłumią sygnał) itp :)
ODPOWIEDZ