Moi rodzice mieszkają w miejscowości Drewniki i właśnie zakończyli 2 letnią umowę na Cyfrowy Polsat. Przez 3 miesiące okresu próbnego śmigał tak jak moja kablówka ale gdy zaczął się abonament ojciec ciągle wydzwaniał i opieprzał bo cały czas były problemy. Ale nie ważne.
W tej chwili "awaryjnie" korzystają z internetu Plusa z nadajnika w Żułowie. Nadajnik za pagórkiem i zasłonięty przez las i jest niestabilne 1 lub 2 kreski. Podłączyłem do modemu E169 antenę która została z Cyfrowego Polsatu czyli AK C2 Uni - jedną z 2 wtyczek i nadal jest jedna kreska ale stabilna. Przyjrzałem się nadajnikowi i okazuje się że nadaje LTE AERO 2. Poniżej zamieszczam spis operatorów na tym nadajniku na podstawie SPISU POZWOLEŃ oraz lokalizację (Drewniki są trochę na południe).

https://mapa.targeo.pl/gsm900-plus,miejsce_4602203
Pytanie więc jaki trzeba sprzęt do tego internetu? Antena pewnie kierunkowa, dobre kable, modem oczywiście LTE, router też być musi bo w oprócz 2 smartfonów rodzice mają też komputer. Nie podaję progu cenowego bo chciałbym najpierw rozeznać się w cenach przyzwoitego sprzętu. Może zamiast modemu i routera to router LTE? Tyle że nie widziałem takich z gniazdami na anteny GSM.
A może jednak w tym przypadku lepiej wybrać inne opcje opcje niż ten nadajnik?