[Lądek Zdrój]Który internet mobilny w górskim miasteczku

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ranwers
Początkujący użytkownik forum

[Lądek Zdrój]Który internet mobilny w górskim miasteczku

Post autor: Ranwers »

Cześć!

Za pół roku przeprowadzam się do Lądka Zdroju. Ponieważ teraz, we Wrocławiu, mam dostęp tylko do internetu mobilnego, a właśnie skończyła mi się "lojalka" w Playu, stoję przed wyborem operatora oraz sprzętu, który zapewni mi nielimitowany transfer w sensownej prędkości w Lądku Zdroju (we Wrocławiu wszystko ładnie śmiga). Rozumiem, że "nielimitowany" często posiada dopisek "tylko w LTE", więc do oferty operatora będę chciał dobrać taki sprzęt, który dam radę ustawić tak, żeby korzystał głównie z pasma "nielimitowego".

Porównywałem oferty operatorów, ale lektura forum uświadomiła mnie, że skoro zależy mi na dobrej pracy muszę wpierw sprawdzić którzy operatorzy zapewniają dobre BTSy w mojej docelowej okolicy. Najbliżej mam (w/g btsearch.pl) BTSa: "Lądek-Zdrój, Dolnośląskie góra Dzielec - maszt TSR Emitela", a trochę dalej: "Lądek-Zdrój, Dolnośląskie,ul. Kościelna 24". Widziałem, że potraficie na podstawie lokalizacji ocenić BTSy, będę więc wdzięczny za podpowiedź, wśród których operatorów powinienem szukać oferty (i co za tym idzie, w jaki sprzęt+ew. antenę powinienem się wyposażyć).

Z góry bardzo dziękuję za pomoc, dzięki Wam na pewno uda mi się wybrać dobry net, a może nawet czegoś się nauczę :)

pozdrawiam :)
Ranwers
mk64
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: [Lądek Zdrój]Który internet mobilny w górskim miasteczku

Post autor: mk64 »

Nie radziłbym Ci podejmować jakiejś decyzji bez przeprowadzenia testów w miejscu, w którym będziesz korzystał z internetu.
B535 w Play
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Szczególnie, że perspektywa wynosi pół roku. ;) W przypadku LTE dużo się zmieni, a może i będziesz miał kabel na miejscu. :)
Ranwers
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Ranwers »

Dzięki za odpowiedzi. Wczoraj zaopatrzyłem się w prepaidy Tmobile i Orange (w Playu jestem, a Plus nie ma LTE w obydwu masztach) i przy najbliższej okazji przetestuję.

@Ja.michal: jest właśnie odwrotnie: teraz nie mam kabla - potem będę miał dostęp, ale skończyła mi się lojalka, więc muszę sobie coś wykombinować na najbliższe pół roku, a przecież nie da się znaleźć nic sensownego cenowo, mobilnego i z dużym transferem (coś w stylu nielimitowane LTE) bez lojalki :(
Awatar użytkownika
ksx4system

Post autor: ksx4system »

Ranwers pisze:a przecież nie da się znaleźć nic sensownego cenowo, mobilnego i z dużym transferem (coś w stylu nielimitowane LTE) bez lojalki :(
Play ma "nielimitowane" (100GB, a potem lejek 1mbit/s) 3G *oraz* LTE w prepaidzie, Plus ma 200GB w nocy za 10pln miesięcznie :cwaniak:
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak jak napisał ksx4system Play. Dokładniej to Play Internet na Kartę bez limitu w LTE i 3G za 45 zł miesięcznie (100 GB w pełnej prędkości potem może być lejek 2 Mbps). http://play.pl/uslugi/pok-miesiac-bez-limitu/

Inna opcja to np. Red Bull Mobile z darmowym LTE (100 GB i potem może być lejek bodajże 1 Mbps) za darmo, warunek, aby na koncie było 30 zł. Nie pamiętam teraz, który plan taryfowy, ale jeden ma ważność konta 100 dni za doładowanie 50 zł.

Z prepaidów to tyle.
Z abonamentu i to krótkiego to tylko T-Mobile na 6 miesięcy za 29,99 zł miesięcznie z 25 GB. Za dodatkowe 9,08 zł można mieć noc bez limitu (0:00-9:00) czyli w sumie 39,07 zł miesięcznie.
Awatar użytkownika
ksx4system

Post autor: ksx4system »

ja.michal pisze:Z abonamentu
fuj! :dobani:

Prepaidy są dostatecznie dobre (i w razie zmiany lokalizacji lub oferty można płynnie żonglować ofertami).
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Co komu potrzeba. Prepaid jest dobry do pewnego momentu.
ODPOWIEDZ