Manager Iplus'a - maks zwolnienie laptopa:/

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Qba

Post autor: Qba »

Witam!

Od wczoraj jestem posiadaczem iplusa, modem GPRS GC 79. Zainstalowalem sterowniki, modem itd. wszystko zgodnie z zaleceniami. Ale gdy tylko odpalam Iplus Managera (ten program dolaczony na plytce), caly system zwalnia maksymalnie! Po uruchomieniu menedzera zadan windows okazalo sie, ze zabiera on 99% mocy obliczeniowej procesora... Sam net niby dziala na tym modemie, ale przy 1 % mocy procka, nie wiele da sie zdzialac, wiec przesiadlem sie na N-gage + BlueTooth... Dziala wszystko dobrze... No ale jednak wolalbym wykorzystac dolaczony modem ;)

W zwiazku z tym mam pytanie: Czy jest jakis inny, alternatywny program do tego typu polaczen modemowych, ktory by nie zwalnial ? Ewentualnie - dlaczego mam tego typu problemy z Ioplus Manager? Dodam tylko, ze on zwalnia nawet wtedy, gdy modem jest niepodlaczony... Zrobienie zwyklego polaczenia modemowego windows z ustawieniami typowymi dla gprs nie dziala (pewnie przez brak mozliwosci wpisania PINu karty)...

Jak Wy korzystacie z internetu przez uslugi typu Blueconnect, Orange EDGE czy Iplus? Tylko za pomoca dolaczonych programow? Czy sa jakies alternatywne opcje? Prosze o pomocna odpowiedz :)

Ps. Moj konfig to:
HP omnibook vt6200
P4 1.4, 256 ramu, dysk 40 gb...
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Re: Manager Iplus'a - maks zwolnienie laptopa:/

Post autor: Varmack »

No niestety człowieku. Nic nie można ci poradzić, kolesie z iPlusa <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> maxymalnie swojego menagera. Mi zabiera on od 30 do 60 Mb ramu !!!
Jedyne wyjście to napisanie petycji do Plusa o nowego lepszego Menagera bez bajerów.

A to że modem jest nie podlączony nic nie zmienia. Problem w sofcie nie w sprzęcie...
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
Awatar użytkownika
Poohatek
Użytkownik forum

Post autor: Poohatek »

krotki przepis na szczescie:

1. sprawdz czy w tym iPlusie masz wlaczona opcje "wlacz radio natychmiast po wlozeniu modemu", jesli nie to ja odhacz.
2. w ustawieniach modemu wpisz "magiczna likijke komend AT":

AT+CGDCONT=3,"IP","<NazwaPunktuDostępu>","",0,0
dla idei(Pomaranczy wygnala nastepujaco:
AT+CGDCONT=3,"IP","www.idea.pl","",0,0
ale Ty wpisz APN dla iPlusa

2. utworz polaczenia Dial-Up
login i haslo takie jakie wpisywales przy konfiguracji polaczenia w IPlusie
numer musisz <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> na stronie (dla Idei jest to *99***3#, ale lepiej dowiedz sie/upewnij jak jest w iPlusie)

3. po kazdym uruchomieniu komputera wlacz menegare IPlusa, wpisz PIN dla modemu, i go wylacz.

4. uruchom polaczenie Dial-Up

powodzenia
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

A może komuś udało się połączyć bez menagera?
Czyli za pomocą narzędzi, które są dostępne w np. windowsie.
Jesli tak, to może się pochwali. Ale skoro mozna za pomocą normalnego
telefonu GSM podłączyć się do internetu, to modem też można chyba
jakoś zmusić? Przecież telefon też ma swoje driverki jako modem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
POOK

Post autor: POOK »

Do każdego modemu jest oryginalny soft - WIRELESS MENAGER. Jeśli nie masz płytki ze strony sonyericson można ściągnąć tą aplikacje. Ona wystarczy do obsługi. Menedzera iPLUS <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie instaluj, bo chłopcy z Plusa zrobili go we flashu i to był błąd. Zatem oryginalna aplikacja załatwi sprawe. Bez tego softu nie odpalisz modemu, bo gdzieś musisz wpisać PIN :-)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Poohatek
Użytkownik forum

BliSki pisze:A może komuś udało się połączyć bez menagera?
Czyli za pomocą narzędzi, które są dostępne w np. windowsie.
Przeczytaj post wyzej, a o czym ja niby pisalem
adams

Post autor: adams »

tylko nr *99***1#
AT+CGDCONT=1,"IP","internet","",0,0

dla plusa i orange tak samo
Awatar użytkownika
Poohatek
Użytkownik forum

jako ostatnia cyfra mozesz wpisac cokolwiek od 1 do 9 (tak jest napisane w pomocy wo WM)
2-ka jest zarezerwowana dla WM
ja testowalem z 1,2,3 i 9
pozostale tez powinny dzialac
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Poohatek pisze:[Przeczytaj post wyzej, a o czym ja niby pisalem
Sorrki, jakoś nie widziałem tego posta ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Poohatek
Użytkownik forum

ok, np
zdarza sie
mi7k
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mi7k »

Poohatek pisze:krotki przepis na szczescie:

3. po kazdym uruchomieniu komputera wlacz menegare IPlusa, wpisz PIN dla modemu, i go wylacz.

4. uruchom polaczenie Dial-Up

powodzenia
Witam!
A ja propomuję:
1. Włóż kartę SIM do telefonu i w zabezpieczeniach wyłącz PIN.
2. Włóż kartę SIM do modemu i uruchom połącznie Dial-Up.

Pozdrawiam
Gość

iPlus bez MANAGERA :)

Post autor: Gość »

Witam all :)

Ja używam SIMDATY i telefonu nokia 6020 jako modemu GPRS.
Nie trzyba wogle instalować tego badziewnego iplus managera :x który i tak nie działa tak jak trzeba a zeby to skonfigurować trzeba mieć naprawde cierpliwość.

Do nokii wystarczy PC Suite i sterowniki do telefonu zeby wykryc modem i nic więcej :D wszystko chodzi bez najmiejszych problemów :)

Jeżeli ktoś też używa fona jako modemu to odradzam instalowanie iplus managera !!!

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
tracer.on
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tracer.on »

Dla tych co łączą się przez bluetooth to niezh nie instalują Nokia suit jest to zbędne i mogą występować błędy, tak było w moim przypadku.

Teraz nokia 6310i wia bluetooth wszystko jest ok.
musiszek

dla tych co nie chcą żywać tego iplus menager -dziadostwo

Post autor: musiszek »

instrukcja dla laika
zainstaluj i plus men wszystko jak w książce.
odpal internet <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> normalnie tak jak w książce
zaczynamy;
1 start>ustawienia>połączenia sieciowe> urządzenie iplus-naciskamy prawym utwurz kopię
2 wyłączamy i plus men
3wył. komp
4 wyciągamy karte z modemu
5 wkładamy kartę do dowolnego tel
6 wyłączamy żądanie kodu pin
7 wkładamy karte do modemu odpalamy kompa dajemy start> ustawienia> połączenia sieć jest tam nasza kopia włączamy ja 8
jest tam przycisk wybierz numer naciskamy go
8 odpalamy dowolną przeglądarke internetową
9 koniec bajki pozdrawiam musiszek modemnet box
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

mi7k pisze: Witam!
A ja propomuję:
1. Włóż kartę SIM do telefonu i w zabezpieczeniach wyłącz PIN.
2. Włóż kartę SIM do modemu i uruchom połącznie Dial-Up.

Pozdrawiam
Szkoda tylko, że w ŻADNEJ karcie orange na abo młodszej niż 2 lata nie zdejmiesz pinu!!!
Back to the Future ;)
tombli

Post autor: tombli »

Witam wszystkich!!!
Ten pomysł z usunięciem kodu PIN poprzez tel jest świetny! Koputer wreszcie odrzył (zresztą ja też) a może znacie jakiś sposób na lepsze działanie netu. poprawienie jakości połączenia oraz jego stałości( jeśli chcę ściągnąć coś większego (mówię np. o mp3 bo jak dla mojego połączenia to i tak dużooooo) to internet szybko przestaje działać, nie łączy czy coś...........
Gregory

Jak skonfigurować internet przez bluetooth k700i

Post autor: Gregory »

witam!!! może mi ktoś pomoże co mam zrobić by net mi w k700i przez bluetootha działał. internet mam poprzez antenę radiową nie modem.nie wiem co robić próbowałem dużo rzeczy i nic. pozdr.
Dibo

Post autor: Dibo »

Musiszek świetny sposób! Wam też po odinstalowaniu internet diametralnie przyspieszył? Mi chyba dwukrotnie, a samo łączenie z siecią trwa 3 sekundy. Niesamowite, ale widać że wszystkie menedżery to jakieś tandety, nawet w neostradzie.
wiecik

problem..

Post autor: wiecik »

Do "musiszek" . wszystko pieknie, ale niechce mi polaczyc :/ gdy wciskam wybierz nr wyskakuje blad 777. jesli odpale znow normalnie przez tego managera i wylacze managera i zrobie tak jak piszesz zeby wybrac ten nr. to normalnie szybko laczy z netem i smiga komp. Troche trwa jednak wlaczenie normalne(przez managera) i wylaczanie wiec jesli moglbys to napisz co mozna zrobic zeby dzialalo odrazu tak jak Ty to opisales. Jesli mozna to prosto, bo na kompach sie nie znam :/ pozdrawiam i dziekuje za rady.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: problem..

Post autor: Fanta »

wiecik pisze:Do "musiszek"
Zobacz że @musiszek pisał jako gość i to w dodatku Sty 15 13:42:51 2006, wątpię żeby Ci odpisał.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
mazizocha

Post autor: mazizocha »

musiszek miał 100% racji co do obniżenia użycia procesora zaś internet wcale nie przyspiesza :(,łącze sie za każdym razem przez start>połączenia sieciowe>Kopia urządzenie iPlus,a nastpnie po kliknięciu na wybierz numer???????

Czy można uruchomić internet tylko po przez kliknięcie na skrót - kopia Urządzenie iPlus-??????

Jeśli tak się dzieje to czy można odinstalować iPlus Manager?????
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Można sobie stworzyć dial-up.Skrót włożyć do auto startu i za każdym uruchomieniem kompa będzie automatyczne połączenie z netem.
Warunkiem tego jest nie aktywny kod PIN na karcie sim,prawidłowe skonfigurowanie połączenia i widzialność modemu po uruchomieniu systemu.
Lub jeśli się nie chcemy aby net startował z systemem zostawiamy skrót na pulpicie. Warunki jak powyżej.
Thomas_67

pytanko net przez nokia6021 i BT

Post autor: Thomas_67 »

Szukam i znajduję różne wersje tego zagadnienia.
Korzystam z iPlusa, do połączeń używam nokii 6021 przez BT.
Do tej pory używałem jakiegoś kluczyka no-name z bluesolailem i było ok. Niestety dopełnił żywota i coś mnie podkusiło na firmówkę Jabry.
Poprzednio osiągałem na Nokii 145-150 kb/s, teraz w ustawieniach portu com pod modemem (Jabra A320s + Widcomm5.1.0.1700) mam max. 115200 b/s. Nie wiem, czy to się przekłada na szybkość net-u, ale niestety od 3 tygodni osiągam max. 70-75 kb/s. Zaznaczę, że BT jest ok. potwierdzony numer przez serwisanta z Jabry (niestety on rozwiązania problemu nie zna, albo wali głupa i handlują podróbkami), soft z dołączonej płyty, zasięg na tel. max. Zresztą testowany w różnych miejscach Warszawy. Nie jest to też obcięcie ze strony Plusa, bo znajomy w tym samym miejscu na moim tel. i kluczyku no-name osiąga 2 razy więcej. Mac też jest unikalny.

Pozdrawiam i może ktoś podsunie jakąś sugestię. Być może 90 pln za kluczyk, trzeba będzie zapisać jako podatek od głupoty i kupić kolejnego pirata.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: pytanko net przez nokia6021 i BT

Post autor: mar_kow »

Thomas_67 pisze:...mam max. 115200 b/s. Nie wiem, czy to się przekłada na szybkość net-u...
...Jest to prędkość jaką osiąga najtańsza IRDA za 5 zł z Allegro... Jeżeli jest możliwość trzeba wejść w ustawienia zaawansowane urządzenia i przestawić prędkość na max. Jeżeli nie ma takiej możliwości to faktycznie jest to bubel...
...A na neta ma to wpływ gdyż jest to zbyt wąskie gardło dla transferu danych.
Awatar użytkownika
error

Post autor: error »

Jedno pytanie,czy może ktoś to robił na Viscie?Czy to w ogóle wyjdzie! Chetnie bym spróbował tylko nie wiem czy na to jakis wpływ ze mam modem USB.Było by miło jak by mi ktoś odpowiedział na te pytania. :D

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-03-29, 12:56 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-03-29, 12:56 przez error, łącznie zmieniany 1 raz.
Asus AS F5-1AAP+iPlus(60)+hawei e 220 na 7m kabla usb:)
Awatar użytkownika
DJMETRIX
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJMETRIX »

Od wczoraj jestem posiadaczem iplusa, modem GPRS GC 79. Zainstalowalem sterowniki, modem itd. wszystko zgodnie z zaleceniami. Ale gdy tylko odpalam Iplus Managera (ten program dolaczony na plytce), caly system zwalnia maksymalnie! Po uruchomieniu menedzera zadan windows okazalo sie, ze zabiera on 99% mocy obliczeniowej procesora... Sam net niby dziala na tym modemie, ale przy 1 % mocy procka, nie wiele da sie zdzialac, wiec przesiadlem sie na N-gage + BlueTooth... Dziala wszystko dobrze... No ale jednak wolalbym wykorzystac dolaczony modem

W zwiazku z tym mam pytanie: Czy jest jakis inny, alternatywny program do tego typu polaczen modemowych, ktory by nie zwalnial ? Ewentualnie - dlaczego mam tego typu problemy z Ioplus Manager? Dodam tylko, ze on zwalnia nawet wtedy, gdy modem jest niepodlaczony... Zrobienie zwyklego polaczenia modemowego windows z ustawieniami typowymi dla gprs nie dziala (pewnie przez brak mozliwosci wpisania PINu karty)...
Aby obniżyć wymagania iPlus managera mozna zmienić interfejs w ustawieniach.
Dużo pomaga.Kiedyś też miałem SE GC79.Dobry modem...
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
ODPOWIEDZ